zondag 14 september 2014

Vegetarische pita met kikkererwten en spinazie!

Pita. Als er een ding is waar mijn lijf het moeilijk mee heeft is het wel om een pita te verteren. Elke stap lijkt er eentje teveel. Om te beginnen, de nacht die volgt op het pita-eten. Ik vervloek dan elke hap en hoop dat ik zo slim ben om er nooit meer aan toe te geven. Tot ik dit een keertje bij elkaar experimenteerde. Nu kijk, dit is echt top-spul
Door de broccoli krijg je calcium binnen, vitamine C,... De kikkererwten zorgen voor een dosis ijzer, vezels en proteïne. En dan hebben we het nog niet over de spinazie gehad...
Dus, bij deze, smakelijk! Komt-ie!


Ingrediënten: 
  • 4 pitabroodjes 
  • 1 broccoli 
  • 1 klein blik kikkererwten 
  • 1 grote zak verse spinazie (400-500g) 
  • zachte geitenkaas 
  • olijfolie 
How to: 
  • Hak de broccoli in zeer kleine roosjes. 
  • Bak hem in de olijfolie in de pan. 
  • Spoel de kikkererwten. 
  • Doe de kikkererwten bij de broccoli en bak even mee. 
  • Spoel de spinazie en zwier even door. 
  • Doe de spinazie bij de kikkererwten en de broccoli. 
  • Verwarm de broodjes. 
  • Voeg de helft van de geitenkaas bij de groenten. 
  • Besmeer de broodjes vanbinnen met geitenkaas. 
Smakelijk! 

WWWRAAUWFOOD: Dé voorbereiding van Lieselotte #diary1 + Homemade Amandelmelk!

Hoewel Charlotte gelijk heeft, en ik volledig voor de uitdaging wilde gaan, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat, wil dat niet zeggen dat ik niet al even lichte paniekaanvalletjes kreeg. "Ik ga niets meer kunnen eten, help"-momenten. Toevallig genoeg botste ik gisteren op een boek in de boekhandel. "Rauw". Ik kon niet anders dan hem aanschaffen. 

De afgelopen 24u verdiepte ik me in het lezen van raw-food-recepten en ben ik gerust gesteld. Lekker zal het zeker zijn. Maar zal het ook 'voldoende' zijn? Ik ben nogal een veel-eter. 
Ik neem me voor om mijn menu's voldoende te vullen en te zorgen voor een stevig avondmaal. Soepjes genoeg in mijn boek. En oh, niet onbelangrijk... zalige desserts! 

Om er zeker van te zijn dat ik niet overvallen wordt door een lege ijskast en een overweldigend hongergevoel heb ik al een volledig weekmenu uitgestippeld inclusief tussendoortjes. Dinsdagmiddag ga ik lunchen en eet ik bij "Eten vol Leven", een hippe rawfoodresto in het hartje van Antwerpen. Ik ben benieuwd! (Ja, de chocoladetaart op de kaart heb ik al gecheckt! Die nemen we, sowieso!)

Verder breng ik elke dag verslag uit van mijn mentale én lichamelijke toestand. Of, ik laat jullie weten hoe verschrikkelijk ik warme maaltijden mis...Mijn grootste angst? Mijn verschrikkelijke drang naar koffie onderdrukken! Ik ben een echte caffeïne-verslaafde en word wakker met een kopje zwart in m'n hand. Phoe! Gelukkig zijn er wel heel wat alternatieven zoals homemade-amandelmelk, homemade-hazelnootmelk,... Maar of ik daar ook zo van zal kunnen houden? Spannend! 

Morgenavond ga ik langs de diëtiste. Zij zal een volledige screening doen van mijn lichaamsgewicht, vetpercentage, ... Benieuwd of dat vrijdag veranderd zal zijn! 

Mijn menu van maandag tot vrijdag vind je hieronder. Zo kan je, als je zin hebt, ook even meedoen! 

Maandag: 

  • Ontbijt: Chia-ontbijt met homemade-amandelmelk, pistachenoten en granaatappelpitjes
  • Lunch: Groene salade van asperges, courgette, spinazie en koolzaadolie
  • Avond Groene soep van komkommer en courgette (koude soep) met mosterdzaadjes, Chinese-koolrolletjes en ananassorbet
  • Tussendoortje: Cashewkoekjes uit de vriezer 

Dinsdag: 

  • Ontbijt: Blauwe smoothie met havermout 
  • Lunch: "Eten vol Leven", rawfoodbar Antwerpen 
  • Avond: Spinazie-avocadosoep met citroentaartjes
  • Tussendoortje: Watermeloensalade 

Woensdag: 

  • Ontbijt: Groene smoothie met havermout 
  • Lunch: Vegetarische caprese van tomaat en avocado
  • Avond: Taboulé van gekiemde zaden 
  • Tussendoortje: Gezonde vegan-raw kokosbonbons 
Donderdag: 

  • Ontbijt: Groene smoothie versie 2 met havermout 
  • Lunch: Klassieke gazpacho met guacamole
  • Avond: Pikante koude soep, paksoi met bonito-tonijn-vlokken
  • Tussendoortje: Gedroogde appel  

Vrijdag: 

  • Ontbijt: Overnight oats met bessen 
  • Lunch: Komkommer-courgettesoep 
  • Tussendoor: raw-chocoladerepen met dadels en noten 
  • Avond: Salade van de koelkastresten! 


Homemade amandelmelk? 


Ingrediënten: 

  • 150g niet gepelde amandelen 
  • mineraalwater
  • 1 verse dadel


How to: 

  • Doe de amandelen in het water en laat ze 12u weken. 
  • Spoel ze af, laat ze uitlekken en verwijder het velletje. 
  • Alle amandelen moeten schoon zijn! 
  • Doe de amandelen met 1 liter water in de blender. 
  • Laat de blender 4xw gedurende 15 seconden draaien, wacht telkens 30 seconden om te voorkomen dat ze te warm worden en er voedingsstoffen verloren gaan. 
  • Doe er een gehakte dadel bij. Blend opnieuw. 
  • Giet de amandelmelk door een nylon / zeef. 
  • Smakelijk! 

WWRAUW SKINNY SINNERS heerlijk 'romig' bananenijs!

Je zal het al wel gemerkt hebben, de banaan is één van mijn favoriete onder het fruit. Ze zijn dan ook zo super veelzijdig.
In gebak en koekjes kunnen ze suiker vervangen. Je smoothies worden er lekker romig en vullend van en ze zorgen in sommige recepten voor hun unieke plakkerige structuur.





 Maar dit is toch echt wel het simpelste receptje met banaan ooit! Wat hebben we nodig? Bananen, dat is alles. Eventueel wat toevoegingen voor de smaak en het mixen te helpen.
Wil je het volledig raw houden, dan gebruik je enkel de banaan en eventueel home made notenmelk. Ik heb bij de mijne wat cacao nibs gedaan, heerlijk!!


Het is toch super om na een lange dag in je sofa te kruipen met je favoriete serie en een bolletje ijs of voor sommige zelf een hele pot. Natuurlijk hebben we hier achteraf altijd veel spijt van als we niet meer in onze broeken passen.

Wel hier is de oplossing voor jou roomijs 'cravings'!


Wat heb je nodig:

  • Bananen, ik gebruik 1/persoon
  • Eventueel een scheutje plantaardige melk als de structuur te korrelig blijft.
  • optioneel: vleugje vanille extract 

Blender, maar met hakmolentje van de staafmixer lukt dit ook.

How to?

  • Vries de bananen (in plakjes gesneden) in voor min. 6 uur. Ik heb meestal een voorraadje bevroren bananen in de vriezer voor smoothies.
  • Doe de bananen (en eventueel het vanille extract) in je blender of hakmolentje en mix ze tot dat je een romige structuur bekomt.
  • Eventueel kan je een scheutje plantaardige melk toevoegen om het mixen te versnellen. Maar doe dit echt als het niet anders gaat, want hierdoor krijg je een plattere structuur.
  • Als je fan bent van de 'al smeltend ijs'-structuur eet je het zo op, anders vries je het even terug in.
  • Op de foto hier onder heeft het ongeveer 1 uurtje terug in de vriezer gestaan.
 Ik beloof je, dit gaat één van je favoriete late-night snacks worden!



'WWWRAUWFOOD' Charlotte's diary #1: the preps

Na onze vergadering 2 weken geleden over onze raw food uitdaging was ik volledig in paniek!
Ik, die bijna nooit salades eet die volledig uit rauw voedsel bestaan. Ja ik, heb een uitdaging aangegaan om 5 dagen volledig rauw te eten, slik.

Uren heb ik doorgebracht op internet en in bib, opzoek naar receptjes. Nu heb ik een heel pinterestboard vol met raw food en enorm veel ideeën in mijn  hoofd.

Gisteren ben ik begonnen aan mijn dagmenu's te plannen en ik moet zeggen, ik ben er klaar voor!

Wat ik het meest ga missen? Kaas en pasta, zeker en vast!!
Dus uit voorzorg heb ik dan ook geen kaas in huis gehaald, just to be safe.
Wat heb ik wel in huis gehaald al? véééél noten en zaden, verse groenten en fruit.












Wat mij vooral doet twijfelen aan deze levensstijl is, of dat mijn lichaam wel alle voedingstoffen gaat krijgen dat het nodig heeft. Dus heb ik geen menu's gemaakt met enkel fruit, groenten en noten. Er gaat ook boekweit en havermout gegeten worden en 'sprouted' quinoa.

Sprouted quinoa? Dit is quinoa die je doet kiemen door enkele dagen te weken, te spoelen. Het is een proces dat enkele dagen in beslag neemt, dus mijn portie staat al te week.

Voor de overnight oats en de boekweit heb ik natuurlijk melk nodig. Die gaan we gewoon zelf maken van noten of hennepzaadjes. Lieselotte gaat dit receptje met jullie delen, kijk er zeker naar uit!

Mijn pre-workout ontbijt bestaat nu uit een stukje fruit met notenpasta voor te dippen.Het plan was om de notenpasta ook zelf te maken, omdat degene die ik heb waarschijnlijk niet 100% raw is. Maar na een hele dag te mixen heb ik nog steeds een notenmoes i.p.v. een pasta. Dus dit heb ik dan maar vervangen door gewone noten en de moes gebruik ik wel voor een dessertje.

Aangezien mijn plan om het notenpasta receptje te delen volledig mislukt is, moest ik opzoek naar iets anders. En het is iets nog beter geworden hoor... Banana ice cream!!!!! Hou zeker onze blog in het oog voor dit zalige receptje dat later volgt.














Dagelijks gaan wij jullie op de hoogte houden van onze emotionele en fysieke toestand en natuurlijk ook steeds een RAWsome receptje.

De receptjes die ik ga maken zijn eenvoudig en je hoeft er geen 101 ingrediënten voor in huis te hebben! 

Mijn planning:


MA: 

Pre workout: banaan + handje noten

Post workout/lunch: boekweitpap met frambozen

Snack 1: fruit/ groene smoothie

Snack 2: raw brownie (zie ons receptje van 8september!)

Diner: courgetti met tomatensaus



DI:

Ontbijt: groene smoothie met avocado

Lunch:  dolmas of tomaat basilicum soep

Diner:  curry carrot salade + sprouted quinoa

Snacks: fruit en raw brownie



WO:

Pre workout: banaan + handje noten

Post workout: chia pudding

Lunch: spicy veggie ‘stir fry’

Diner: raw lasagne

Snacks: fruit of groene smoothie



DO:

Ontbijt: spinazie fruit salade

Lunch: overnight oats

Diner: wortel spaghetti  + appel pompoensoep

Snacks: fruit en raw dessertje



VR:

Pre workout: banaan+ handje noten

Post workout/ontbijt:  groene smoothie

Lunch:wortel falafel met hennepzaad  taboulé

Diner: sla taco’s met raw chili

Snacks: fruit en raw dessertje