dinsdag 12 januari 2016

SUPER SOUP! Rode linzen-in-een-soepje ... Njammie! Comfortfood!



Ik ben helemaal in wintermood de laatste tijd. Dat uit zich ook in m'n kook-projectjes. Ze zijn warm, romig, klaar-om-met-de-pyjama-in-de-zetel-te-kruipen.Heerlijk.

Heb je zo'n recept, dat je nooit in de steek laat? Zo'n recept dat je altijd redt, altijd voor je klaar staat als je 't nodig hebt. Eigenlijk, zo'n receptje dat eigenlijk best je maatje zou kunnen zijn? Herkenbaar? Yes. Ik heb het ook. Bij mij is het linzensoep. Het is eigenlijk een stiekem gepikt recept van Charlotte, die maakte ooit iets met courgettes, gevuld met rode linzen. 
Sinds ze het op de "Keep It Clean-workshops" steeds uit haar mouw toverde, ben ik gaan houden van rode linzen. Hun romigheid, volle smakelijke uitzicht maakt me écht warm van binnen. Nog even genieten van dit lekkers, alvorens we de lente in tuimelen. 

Linzen. Ze hebben de foute reputatie volgens mij. Heerlijk zijn ze. Jammer genoeg zien ze er niet altijd even toppie uit. Zo kan je soepje, zonder fijngehakte frisse lenteui er echt als een bordje 'rommel' ogen. Maar nee, kijk verder, snuif de geuren, sluit je ogen en proef. Dit is top-spul. 



Donderdag heb ik een topnieuwtje voor jullie. Ondertussen kruip je maar lekker op je sofa, neem je een linzensoepje op je schoot en droom je weg van de komende lente. 
Donkerste periode van het jaar?! Don't mind, just keep the food comfy

Ingrediënten: 

  • 1el kokosolie
  • 2 grote uien, gehakt
  • 5 teentjes knoflook
  • 1el gember, geraspt
  • snuifje zout
  • 1el komijnpoeder
  • ¼ tl cayennepeper
  • 5 grote verse tomaten, ontpit en door de blender
  • 1 kleine citroen
  • 200g rode linzen, afgespoeld,
  • 1l groentenbouillon
  • pure ahornsiroop naar smaak
  • verse koriander, ter garnering

How to: 

  • Verhit de kokosolie.
  • Doe de ui, de knoflook en de gember toe en fruit vijf minuten.
  • Voeg een snuif zout, komijnpoeder en cayennepeper toe. Bak nog een minuutje tot je hele huis lekker ruikt.
  • Voeg de tomaten, drie schijfjes citroen en linzen toe.
  • Giet de groentenbouillon op het geheel en breng aan de kook.
  • Doe het deksel op de pan en laat 30 minuten op een laag vuur koken.
  • Voeg eventueel ahornsiroop toe.
  • Garneer je soep met korianderblaadjes, lente-ui, bladpeterselie of schijfjes citroen.
  • Smakelijk!