dinsdag 1 september 2015

VEGAN VIBES: Lalalala... lasagna! #vegan #metlaagjes #eenuitdaging #eentjevoordekeukenprinsessen


Kijk , hier ben ik nu echt trots op. Laat me even uitleggen hoe en wat. 

In mijn huis lopen best critici rond. Sommigen zijn veeleisend en willen "kaaas" op hun lasagne, anderen zijn iets meer carnivoor-aangelegd en hunkeren naar véél gehakt in de saus en dan... dan heb je die allermoeilijkste van allemaal. De heilige-huisjes-man. Diegene die van lasagne verwacht dat het lasagne wordt. Moeilijk als je een veganist bent. Want zeg nu zelf, kan een lasagne nog een lasagne zijn zonder kaas, bechamel-saus, gehakt en pastavellen? 
Volgens mijn beste vriend aan huis, carnivoor in hart en nieren, kaasliefhebber -vooral op lasagne en pizza- wél. 


Normaal gezien vindt hij wel zo'n zeurpuntje. "Ja het is toch een béétje zuur, die zeste.", of "Mja. Speciaal is het wel."
Vandaag zei hij uiterst rustig: "Deze kom kan ik wel eventjes alleen oplepelen." Er viel een stilte over de hele tafel.

Mijn Hong-Kongse studente lepelde, zonder wat bijzonder op te merken een tweede portie op haar bord. Ik fronste mijn wenkbrauwen bij al dat vreemds aan mijn family-diner-moment en vroeg: "Do you like it?". Met haar mond propvol, tomatensaus in spatjes op haar kin en glinsterende ogen zei ze: "Yes!"
Toen pas flapte ik er -bijna brutaal uit-: "And no meat! No eggs! No cheese! No milk!". Ze keek verbaasd en vroeg wat er dan wél in zat. Wel, hier komt-ie.

Voor 4 hele grote eters, of 6 welbeschaafde portie-nemers:


Ingrediënten tomatensaus:
 

- 1 1/2 kopje sojavlokken of quorngehakt
- 1 fles tomatensaus (check de ingrediënten) met 100% tomaten
- 2el olijfolie
- 3 grote sjalotten, in maantjes
- 6 bosworteltjes, in kleine blokjes
- 1 bakje bruine champignons, in schijfjes
- 1 bakje witte champignons, in schijfjes 

- 2 middelgrote courgettes, in maantjes
- 1tl zeezout
- 3el pesto (homemade: 1 plantje basilicum, 1 handvol amandelnoten, 1teentje look en wat olijfolie)
- 3el rijststroop
- 1/2 kopje sojasaus
- 1 kopje water 


Ingrediënten bechamelsaus: 
- 1 liter havermelk (of andere plantaardige melk)
- 4el volkoren speltmeel
- 4el olijfolie
- 1 schepje groentenbouillonpoeder
- 2el witte miso
- 1el amandelpasta

Ingrediënten lasagne: 
- vegan spelt-lasagnebladeren (maar neem gerust iets meer voor-de-hand liggend!)
- 1/2 blok mochi (parmezaan kan ook!) 


How to: 

Bolognaisesaus:
- Week de sojavlokken 30 minuten in een mengsel van 1 kopje water en een half kopje sojasaus.
- Stoof de sjalotten aan in de olijfolie en strooi er rijkelijk zout over.
- Voeg, wanneer de sjalot glazig is, de wortel toe.
- Bak 5 minuten en blijf roeren.
- Voeg de paprika, de courgette en de champignons toe. 

- Bestrooi de groenten eventueel nog een keertje met wat zout.
- Laat het geheel even stoven en roer af en toe alles een keertje onder elkaar.
- Giet de sojavlokken af, bewaar 1/4 van het vocht.
- Voeg de sojavlokken toe aan de groenten, samen met 1/4 van het vocht.
- Als de groenten knapperig gaar zijn voeg je de tomatensaus toe.
- Laat het geheel even sudderen.
- Voeg de pesto toe en de rijststroop toe.
- Goed mengen en afkruiden (ga maar lekker door met je peper en zout!). 


Bechamelsaus: 
- Doe de olijfolie in een steelpan.
- Voeg, wanneer het goed heet is, het speltmeel toe.
- Blijf goed roeren met een klopper, totdat alles klein verkruimeld is.
- Laat de roux twee minuten bakken. Zo krijg je geen meelsmaak.
- Voeg beetje bij beetje de havermelk toe maar blijf kloppen.
- Breng aan de kook en voeg dan de miso, de amandelpasta en de groentenbouillon toe. Blijf roeren tot je arm pijn doet!
- Laat je saus niet té dik worden. Dan is je lasagne te droog. 


Lasagne:
- Smeer een ovenschotel in met een druppeltje olijfolie.
- De onderste laag bestaat uit de lasagnevellen.
- Doe 1/2 van de bolognaisesaus op de lasagnevellen.
- Spatel nu 1/2 van de bechamelsaus op de bolognaisesaus.
- Dek af met een laagje bolognaisesaus.
- Als laatste eindig je met bechamelsaus en rasp je de gedroogde blok mochi over het geheel. 



Plaats het geheel 40 minuten in een oven van 180°. Laat de lasagne een minuutje of 10 afkoelen alvorens te serveren.
Geniet, want deze is echt een * waard! 



Als je deze lekker vindt... hou je dan ook van dit? 






3 opmerkingen:

  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Sara,
      Wij lezen zoveel boeken en kijken rond op het net dat onze inspiratie van overal komt ;)

      Verwijderen