maandag 20 oktober 2014

OH MY OATS: Baked-Oats... om gewoon uit te lepelen, op een zondag ochtend. In een slobberpyjama.


Dit is echt eentje die je MOET proberen als je een Handsoffmyfood-kok bent. Het past volledig in het hele plaatje. Healthy, ontbijt, oats en... het is gewoon het meest verrukkelijke, gelukkig-makende ontbijtgerechtje dat ik ooit at. Warm, smeüig, creamy, -niet papperig, ik hou daar niet zo van-, een toets banaan en vooral... héél erg gezellig
Ideaal voor en best-friends-talk. Met een tasje thee, veel babbelstuff en spelende kinderen op de achtergrond. Ja, dit lekker ding komt nog vaker uit m'n oven. Daar ben ik helemaal van overtuigd! 

Ingrediënten (voor twee grote eters): 
- 150 g havermout
- 300 ml amandelmelk, ongezoet
- verse blauwe bessen (uit de vriezer kan ook), hoeveelheid naar smaak. Ik gebruik twee kleine doosjes.
- 2 rijpe bananen
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels honing
- een vleugje kaneel naar smaak 

How to: 
- Verwarm je oven voor op 200°
- Meng de havermout en de melk in een grote kom.
- Voeg de kaneel, bakpoeder en honing toe. Goed roeren.
- Pureer met de staafmixer 1 banaan en meng die onder de havermout.
- Meng voorzichtig de blauwe besjes (hou er nog enkele over om bovenop te leggen).
- Giet in een ovenvaste schotel en werk af met schijfjes banaan en blauwe bessen.
- Bak 15 tot 17 minuten in de oven.
- Laat even afkoelen, lauw is het echt góddelijk! 


OH MY OATS: fruitkoekjes snel, superlekker en verslavend!



De moeilijkste momenten om gezond te eten zijn toch wel de tussendoortjes.
Als je niet thuis bent zou je altijd een voorraadje snacks moeten meenemen. Anders kan je momenten hebben waarop de honger toe slaat en je de hele snoepautomaat wil plunderen. Want kinderbueno's zien er nu eenmaal nog beter uit als je uitgehongerd ben.

Noten, gedroogd fruit en vers fruit zijn ideale tussendoortjes, maar soms wil je gewoon ook eens een koekje. Deze koekjes zijn gemaakt met enkel natuurlijke suikers en supersnel klaar!

Ze lijken wat op de gevulde 'Granny' koeken, waarvan we allemaal denken dat ze gezond zijn tot we het doosje lezen. Bewerkte suikers, vetten, bewaarmiddelen, verdikkingsmiddelen,..... niet wat dat we dachten dus!

Maar deze heerlijk gevulde fruitkoekjes zijn een veel beter alternatief en ze zijn om van te smullen. Je kan variëren met de vulling. Het fruit dat ik gebruikt heb, zorgt voor een iets zuurder toetsje tegenover de zoete koek. Probeer ze zeker ook eens met vijgen, dan krijg je een lekkere crunch!

Voor onze pompoen uitdaging heb ik ze ook geprobeerd met pompoenpuree, rozijnen, vijg en kaneel, mmmmm.

Wat heb je nodig?

  • 150gr havermout
  • 120gr Walnoten
  • 3 eetlepels honing
  • Scheutje water
  • Handje vol gedroogde vruchten, ik heb abrikoos, rozijnen en goji bessen gebruikt

How to?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden en leg bakpapier op je bakplaat.
  • Doe de helft van de havermout en de helft van de walnoten in je hakmolentje of foodprocessor en mix. Je mag nog kleine stukjes noot hebben hoor.
  • Giet hierbij je de helft honing en het scheutje water.
  • Meng tot je een deeg bekomt. Voeg gerust nog honing bij als het niet plakkerig genoeg is. Of havermout en walnoten als het te lopend deeg is. Is het te vast? Gebruik dan nog een beetje water; niet te veel!
  • Nu begint het plakkerige deel, zie dat je handen goed vochtig zijn!
  • Maak ovaalvormige schijfjes deeg op je bakplaat, ongeveer 1cm dik en 3-4cm lang.
  • Mix nu je gedroogde vruchten in het hakmolentje of foodprocessor, als je geen mooi geheel krijgt kan je een beetje water of honing nog toevoegen.
  • Leg dit fruitdeeg op je havermoutdeeg laat een opening aan de kanten.
  • Maak nog een keer dezelfde hoeveelheid havermoutdeeg.
  • Sluit hiermee je koekjes goed af.
  • Bak in de over voor ongeveer 25 minuten, ze moeten een bruin randje beginnen te krijgen aan de onderkant. De koekjes zijn waarschijnlijk nog zacht als je ze uit de oven haalt, maar dat mag hoor.