woensdag 27 augustus 2014

Sabzi Pulao of, Kruidenrijst met saffraangroenten


Volgens mijn beste vriend in de keuken, 'Veggiestan', behoort dit gerecht tot een van de belangrijkste groentengerechten uit Iran. Wel, ik geloof het écht. De rijst ziet groen van de groenten en de verhouding met de kruiden is goddelijk. Verse kruiden zijn echt aanraders in dit geval!
Je eet het met gerookte vis of gewoon vegetarisch. 


Ingrediënten -voor vier personen-: 

  • 600g basmatirijst 
  • 4 tenen look 
  • 1 bos peterselie, koriander en dille 
  • 2 preien 
  • 2tl kurkuma 
  • olie 
  • zout en peper
  • 50g boter 
  • 1 ui 
  • 2 courgettes 
  • 1,5 el kappertjes 
  • 1 zakje waterkers 
  • 4 tomaten 
  • 1 blik lima-bonen 
  • 0,25g saffraan 
  • sap en geraspte schil van 1 citroen 
How to: 
  • Was en hak de kruiden.
  • Verhit de olie in een pan, fruit de knoflook maar laat hem niet bruin worden. 
  • Schep de kruiden erdoor. Roerbak dit zo'n 5-10 minuutjes. 
  • Kook de rijst volgens de verpakking. 
  • Verhit in een koekenpan olie op een hoog vuur. 
  • Voeg de rijst toe en bak tot hij vast begint te plakken en bruin wordt. 
  • Schep er een laagje kruiden op. 
  • Volg met een laagje rijst en ga zo verder. 
  • Prik vijf schoorsteentjes in de rijst, tot op de bodem van de pan. 
  • Leg een schone handdoek op de pan en bak 5 minuten op een heel hoog vuur. Temper het vuur en laat 30 minuten garen. 
  • Verhit wat olie in een pan en voeg de ui, courgette en kappertjes toe. 
  • Bak 5 minuten en voeg de tomaat toe. 
  • Doe er de waterkers en de bonen bij. 
  • Laat de saffraan weken in kokend water, voeg de citroenrasp én het sap erbij en giet dit mengel bij de groenten. Proef! 
  • Neem de rijst van het vuur. 
  • Laat 2cm water in de gootsteen lopen en zet de pan rijst er even in, zo koelt hij sneller af én komt hij makkelijk los. 
  • Draai de pan om in een bord, breek in het midden en giet de saffraangroenten langs de breuk op de rijst. 
  • Serveer eventueel met pikante Perzische pickles en wat yoghurt. 


Gegrilde courgettes met munt


Libanese keuken is sowieso een van de lekkerste ter wereld, aldus mijn bescheiden mening. Het fijne eraan is dat je 1001 verschillende 'potjes' op de tafel kunt zetten en elke keer je tafelgenoten achterover kan laten vallen door de smaakbommetjes die je erin verstopt hebt. 
Een van mijn favorieten zijn sowieso deze heerlijke gegrilde courgettes. Zelfs als aperitiefhapje met een prikker bij kunnen ze iedereen bekoren! 

Ingrediënten: 

  • courgettes, -zoveel je er maar wil-, dit recept is voor 2 kleintjes
  • 2el olijfolie 
  • 1/2 tl komijnzaadjes
  • het sap van 1 citroen 
  • 1 bos verse peterselie 
  • 1 bos munt 
  • 25g geschaafde amandelen, geroosterd 
  • peper en zout 

How to: 

  • Meng de in schijfjes gesneden courgettes met de olijfolie en de komijnzaadjes. 
  • Gril ze 5 minuten, keer ze regelmatig om. 
  • Hak de kruiden en meng met het citroensap. 
  • Hussel de courgettes door het kruidenmengsel. 
  • Breng de courgettes op smaak met peper en zout en bestrooi ze met het amandelschaafsel. 
  • Prik ze op een stokje of eet ze als bijgerecht.




Carrot-cheesecake














Ik heb een gruwelijke hekel aan... wortels raspen! Dus... koop ik ze altijd geraspt -ik wéét het-, 'vers' uit het zakje. Nu, zo'n zakje wortels is echt élke keer teveel, dus blijft er een heleboel staan in de ijskast. Om verspilling tegen te gaan, koop ik dus nog zo'n zakje en maak ik er echte carrotcake van. En oh ja, wees maar zeker dat je dat ook zult doen, nadat je dit geproefd hebt! 
Mijn kids zijn er helemaal weg! 

De topping bestaat uit roomkaas/plattekaas, maar je kan er gelijk wat op smeren! 

Ingrediënten: 

  • 350g wortelen 
  • 3 eieren 
  • 200g suiker 
  • 2dl arachideolie (dit lijkt veel... ik weet het)
  • 1tl verse gember, geraspt 
  • 1tl citroenrasp + als garnering op de topping 
  • 150 amandelpoeder (Blancheer amandelnoten, pel ze en hak ze met de keukenmachine in stukjes. De stukjes zijn meer aanwezig in de cake en zorgen voor een super lekkere, knapperige -oh ja- textuur. Poeder volstaat ook, uiteraard). 
  • 200g gezeefde bloem 
  • Snufje zout
  • 3el honing (2el voor het beslag, 1el voor de topping)
  • 200g platte kaas (Kies voor de stevige versie!)
  • 200g roomkaas 
How to: 
  • Schil en rasp de wortelen en zet ze opzij. (Of, doe als ik, koop geraspte wortelen, hak ze waanzinnig fijn in de keukenmachine en spaar tijd uit.)
  • Klop de eieren met de suiker tot een luchtige massa. 
  • Verwarm je oven op 180°. 
  • Voeg de arachideolie beetje bij beetje toe en spatel onder je ei-suikermengsel. 
  • Schep de geraspte worteltjes, gember en citroenrasp er onder. Meng alles voorzichtig door elkaar. 
  • Voeg amandelpoeder, bloem, honing en zout toe en meng tot een homogene massa.
  • Kieper alles in een inox-bakring.  Je bekleedt deze best eerst met bakpapier, de cake is tamelijk fragiel. 
  • Bak 45 minuten op 180° en laat héél goed afkoelen (1 nacht is ideaal). 
  • Roer de plattekaas onder de roomkaas en de honing. 
  • Snij de cake door en bestrijk de binnenkant met het mengsel. 
  • Leg de twee helften weer op elkaar en besmeer nu ook de buitenkant. 
  • Garneer met citroenrasp. 

Pittige linzenkip waar je een oogje voor dicht knijpt!


Het oog wil ook wat, en voor dit receptje hebben we echt een beetje ons best moeten doen. Volgens de collega's van m'n man zag het er vooral -al-eens-gegeten-geweest- uit, maar goed, de smaak zat er helemaal op
Als je een linzen-liefhebber bent, net als ik, is dit echt een beetje de hemel op je bord. Het is ook best gezond als je naar de lijst van aanwezige groenten kijkt: wortels, spinazie, asperges én tomaat. 

Zorg voor een handige keukenmachine en een warme oven, dan staat dit gerechtje in 20 minuten op je tafel! 

Ingrediënten voor 4 personen: 
  • 1 ui 
  • 1 wortel 
  • verse rozemarijn en tijm 
  • olijfolie 
  • 400 g linzen 
  • 1 rijpe tomaat 
  • 200 g babyspinazie 
  • 1 tl rodewijnazijn 
  • 4 el magere yoghurt 
  • 4 kippenfilets van 100-120g, in dunne reepjes
  • cayennepeper 
  • 4 teentjes knoflook 
  • 4 plakjes ontbijtspek 
  • 1 bundel groene asperges 
  • brood (dit mag een feestelijk broodje zijn!) 

How to: 
  • Pel de ui, snijd de wortel. Doe de grove stukken in de keukenmachine. 
  • Hak ze, samen met 2 takjes rozemarijn fijn. 
  • Doe alles met 1el olijfolie in een pan. 
  • Leg de kippenfilets op een bakpapier en kruid ze met peper, zout en cayennepeper. 
  • Leg de kip in een pan, samen met 1el olijfolie en de 4 ongepelde tenen knoflook. 
  • Kieper er een handvol verse kruiden bij. 
  • Draai de kippenfilets regelmatig om. 
  • Roer de linzen (inclusief vocht) door de groenten en voeg ook een grote verse tomaat toe (in grove stukken). 
  • Hak de spinazie fijn in de keukenmachine en voeg samen met de rodewijnazijn door de linzenmengeling. 
  • Voeg wanneer de linzen koken wat peper en zout toe. 
  • Doe het spek samen met de asperges in een pan en bak alles krokant. 
  • Kieper het linzenmengsel in een mooie serveerschaal en marmer er de yoghurt door. 
  • Leg de kippenfilets op een snijplank, snijd ze diagonaal door en leg ze met het spek en de asperges op de linzen. De teentjes knoflook mogen er ook bij, ter garnering. 
Smakelijk! 

Kokosrotsjes -veilig verbergen is aangeraden-


Eigenlijk dacht ik echt dat ik ze niet lustte. Maar toen stak de bak-kriebel de kop op en bleek dat ik slechts vier ingrediënten in huis had. Kokospoeder, eieren, bloem en suiker. Nu, veel was ik hier niet mee. Maar wel net genoeg om deze heerlijke kokoscakejes goudbruin uit m'n oven  te toveren. Ik denk niet meer dat ik ze niet lust. Ik verstop ze, uit veiligheidsoverwegingen. Want oké, zo intelligent-gezond zijn deze lieverds niet! 


Ohja, handig weetje! Je hebt een keukenthermometer nodig! 

Ingrediënten: 

  • 220g kokospoeder 
  • 10g bloem (dit is echt TIEN, géén nulletje vergeten!) 
  • 200ml eiwit 
  • 180g suiker


How to: 

  • Voeg de bloem en kokos samen. 
  • Giet het eiwit in een steelpannetje en voeg de suiker erbij. 
  • Stop -snel- de keukenthermometer in dit potje en roer (aan een stevig tempo) het mengsel door elkaar tot max 50°. 
  • Meng de eiwitten met het kokos-bloem-mengsel en roer tot je een mooie massa krijgt. 
  • Vul een spuitzak met een getand mondje en spuit 'toefjes' op een bakplaat mét bakpapier. 
  • Bak in de oven voor 8 à 10 minuten (hun kleur verraadt of ze klaar zijn) op 200°. 




Ciabatta -opgelet, je overige potjes eten blijven staan!-


Dit receptje is echt té makkelijk. Je hoort het gewoon élke keer te volgen als je een voorgebakken broodje in je oven keilt. De foto is een beetje misleidend. Hoewel ik echt fan ben van gedroogde kruiden, verdient een ciabatta toch echt de verse-uit-de-tuin-exemplaren. Prima bij een bbq, een pasta, een tajine, een stoofschotel, als lunch, nu ja... altijd eigenlijk. 
Eigenlijk moet je gewoon altijd voorgebakken ciabatta's in je voorraadkast hebben! 

Ingrediënten: 

  • Voorgebakken ciabatta's 
  • Verse kruiden, wat je maar lekker vindt! (tijm, rozemarijn, oregano, ...) en als je echt in nood zit volstaan potjes! 
  • Peper & zout 
  • Olijfolie 
How to: 
  • Verfrommel even een stuk bakpapier en hou het onder de kraan. Knijp al het water er uit maar zorg dat het overal een beetje vochtig is. 
  • Leg de ciabatta's op het bakpapier.
  • Smeer je ciabatta's in met olijfolie en strooi er over wat je wil. 
  • Werk af met peper en zout.
  • Bak de ciabatta's vakkundig in. Ze smaken als cadeautjes dus moeten ze er ook zo uit zien. 
  • Bak ze in je oven, volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
  • Geniet, en laat nog wat over voor je tafelgenoten! 

Havermoutbrood met rozijnenmengeling en hazelnoot




Havermout. Sommigen onder ons beginnen er dan al niet meer aan. Het moet de verre herinnering aan de smeuïge, smakeloze pap uit een vervlogen kindertijd zijn.
Mijn advies? Laat het los! Havermout is een van de fijnste ingrediënten om gezond mee te koken! Je kan er eindeloos mee aan de slag én het is zowat in elke supermarkt verkrijgbaar. Het is trouwens ook een erg dankbare broodvervanger. Iets waar we allemaal een beetje naar op zoek zijn, toch?
Havermout is een graan. En als er een uitzondering mag zijn op de 'geen-zetmeel-regel' is het deze wel. Het bevat vezels die onze binnenkant kei hard aan het werk zetten én zorgt ervoor dat we geen suikerpieken krijgen in ons bloed. Oh ja, en een klein detail... Wanneer je havermout gebruikt als broodvervanger verlies je gewicht. Dat is gewoon prachtig meegenomen! 

Nog niet overtuigd? Probeer gewoon dit broodje... Vergéét kant-en-klare muesli! 

Dit receptje vond ik op www.hapjesprinces.be
Heerlijk met een plakje kaas erop! 


Ingrediënten (voor 1 brood, maar dan kan je ook écht veel eten!): 

  • 300g havermout (200g even mixen met een staafmixer en 100g grof)
  • 200ml amandelmelk, ongesuikerd 
  • 1koffielepel bakpoeder 
  • een klein beetje zout (hoeft niet) 
  • 1 koffielepel suikervervanger 
  • 4 eieren 
  • 2el pompoenpitten + extra voor bovenop 
  • 2el lijnzaad 
  • 100g rozijnenmengeling (variatie: verse bessen / olijven / appel en kaneel / ...)
  • 30g grof gehakte hazelnoten 
How to: 


  • Mix de havermout fijn en meng met de gewone havermout. 
  • Voeg in een mengkom de pompoenpitten en het lijnzaad toe. 
  • Voeg melk, bakpoeder, zout en suikervervanger toe. 
  • Klop de eieren en meng dit onder de havermout. 
  • Voeg de rozijnen en de hazelnoten toe. 
  • Giet in een bakblik en bestrooi met pompoenpitten. 
  • Zet in de oven, 180°, 40 - 50 minuten