Volgens mijn beste vriend in de keuken, 'Veggiestan', behoort dit gerecht tot een van de belangrijkste groentengerechten uit Iran. Wel, ik geloof het écht. De rijst ziet groen van de groenten en de verhouding met de kruiden is goddelijk. Verse kruiden zijn echt aanraders in dit geval!
Je eet het met gerookte vis of gewoon vegetarisch.
Ingrediënten -voor vier personen-:
- 600g basmatirijst
- 4 tenen look
- 1 bos peterselie, koriander en dille
- 2 preien
- 2tl kurkuma
- olie
- zout en peper
- 50g boter
- 1 ui
- 2 courgettes
- 1,5 el kappertjes
- 1 zakje waterkers
- 4 tomaten
- 1 blik lima-bonen
- 0,25g saffraan
- sap en geraspte schil van 1 citroen
How to:
- Was en hak de kruiden.
- Verhit de olie in een pan, fruit de knoflook maar laat hem niet bruin worden.
- Schep de kruiden erdoor. Roerbak dit zo'n 5-10 minuutjes.
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Verhit in een koekenpan olie op een hoog vuur.
- Voeg de rijst toe en bak tot hij vast begint te plakken en bruin wordt.
- Schep er een laagje kruiden op.
- Volg met een laagje rijst en ga zo verder.
- Prik vijf schoorsteentjes in de rijst, tot op de bodem van de pan.
- Leg een schone handdoek op de pan en bak 5 minuten op een heel hoog vuur. Temper het vuur en laat 30 minuten garen.
- Verhit wat olie in een pan en voeg de ui, courgette en kappertjes toe.
- Bak 5 minuten en voeg de tomaat toe.
- Doe er de waterkers en de bonen bij.
- Laat de saffraan weken in kokend water, voeg de citroenrasp én het sap erbij en giet dit mengel bij de groenten. Proef!
- Neem de rijst van het vuur.
- Laat 2cm water in de gootsteen lopen en zet de pan rijst er even in, zo koelt hij sneller af én komt hij makkelijk los.
- Draai de pan om in een bord, breek in het midden en giet de saffraangroenten langs de breuk op de rijst.
- Serveer eventueel met pikante Perzische pickles en wat yoghurt.