Wel vijf keer doorbladerde ik deze prachtige schat aan recepten. Dus ja, dit is een recept, maar eveneens een boekenreview. Op zoek naar een nieuw prachtig kookboek? Tijfel niet langer.... Dit wil je echt in je rek!
Stilletjes aan komt ons eerste nieuw project duidelijk in beeld. Vietnam. Nog een maand en half en mijn gezin en ik verlaten onze stek in België en ruilen het een volledige maand om, om samen met locals te genieten van Vietnamese streetfood. Uiteraard gaat er een blanco receptenboekje mee en laat ik jullie nadien meegenieten van mijn culinair avontuur. (Trouwens, er is super vervanging op komst... Misschien willen jullie me wel niet meer terug!)
Tot dan blader ik verliefd door mijn nieuw pareltje. En droom ik van een zelf uitgegeven exemplaar. Oh... hoe romantisch.
Terug naar het recept. Yes, dit recept is een voorbeeldje van wat je kan verwachten bij The Green Kitchen Travels. Het is niet zomaar Indisch. Ik ben verlekkerd op koriander, garam masala en mango-chutney. India stal m'n hart, maar vooral m'n smaakpapillen. Aanvankelijk dacht ik dat het een werkje zou zijn, maar op amper 40 minuten stond deze plank dampend lekkers op de tafel.
Ingrediënten:
Zoete aardappelvulling:
- 1el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1tl garam masala (investeer in een lekkere versie!)
- 1/4tl kurkuma
- 1/2tl gember
- 1/4 chilipoeder
- 2 zoete aardappels, geschild, in blokjes en al gaar gekookt
- 1 bosje koriander, grof gehakt
- 1el kokosolie
- 1 ui, gesnipperd
- 1tl garam masala (investeer in een lekkere versie!)
- 1/4tl kurkuma
- 1/2tl gember
- 1/4 chilipoeder
- 2 zoete aardappels, geschild, in blokjes en al gaar gekookt
- 1 bosje koriander, grof gehakt
Indiase munt & kokosraita:
- 6el sojayoghurt
- een grote hand vol munt, fijngesneden
- 4el kokosrasp
Kikkererwtendosa:
- 160g kikkererwtenmeel
- 1tl zeezout
- 1el garam masala
- 250ml water
- 6el sojayoghurt
- een grote hand vol munt, fijngesneden
- 4el kokosrasp
Kikkererwtendosa:
- 160g kikkererwtenmeel
- 1tl zeezout
- 1el garam masala
- 250ml water
Mango-rozijnenchutney (bespaar tijd en koop dit in een potje!):
Kruiden:
- Pijpje kaneel
- 2 Kruidnagels
- 2 Kardemompeulen
- 1tl Komijnzaad
- 1tl Korianderzaad
- 1tl geraspte gember
Kruiden:
- Pijpje kaneel
- 2 Kruidnagels
- 2 Kardemompeulen
- 1tl Komijnzaad
- 1tl Korianderzaad
- 1tl geraspte gember
Chutney:
- 1 Rijpe mango, geschild en in stukjes
- Een klein handje rozijnen
- 175ml Water
- 4el Ciderazijn
- 1/2tl Chilivlokken
- 2el Agavesiroop
- 1/2 Zout
- 1 Rijpe mango, geschild en in stukjes
- Een klein handje rozijnen
- 175ml Water
- 4el Ciderazijn
- 1/2tl Chilivlokken
- 2el Agavesiroop
- 1/2 Zout
How to:
- Begin met de mango-chutney. Heb je geen zin om dit zelf te maken? Je kan dit in de meeste warenhuizen lekker kopen in een potje.
- Doe alle kruiden in een theebuiltje, schil de mango in kleine stukken en doe samen met de rozijnen en het water in een pan. Laat 10 minuten koken.
- Doe de overige ingrediënten na 10 minuten bij de mango. Laat 30 minuten sudderen.
- 'Plet' de mango met een pureestaaf en klaar is kees!
- Laat nog even afkoelen in de koelkast.
Zoete-aardappelvulling:
- Verhit de kokosolie voor de aardappelvulling in een grote pan.
- Voeg de fijngesnipperde ui toe en alle specerijen. Bak al roerend tot het heerlijk ruikt in je keuken.
- Voeg de zoete aardappel en de erwtjes toe. Roer tot alles heet is.
- Pureer de zoete aardappel een beetje met een houten lepel en voeg de grofgehakte koriander toe.
- Zet even weg.
- Doe alle kruiden in een theebuiltje, schil de mango in kleine stukken en doe samen met de rozijnen en het water in een pan. Laat 10 minuten koken.
- Doe de overige ingrediënten na 10 minuten bij de mango. Laat 30 minuten sudderen.
- 'Plet' de mango met een pureestaaf en klaar is kees!
- Laat nog even afkoelen in de koelkast.
Zoete-aardappelvulling:
- Verhit de kokosolie voor de aardappelvulling in een grote pan.
- Voeg de fijngesnipperde ui toe en alle specerijen. Bak al roerend tot het heerlijk ruikt in je keuken.
- Voeg de zoete aardappel en de erwtjes toe. Roer tot alles heet is.
- Pureer de zoete aardappel een beetje met een houten lepel en voeg de grofgehakte koriander toe.
- Zet even weg.
Raita:
- Roer alle ingrediënten voor de kokosraita door elkaar in een schaaltje. Zet in de koelkast tot je gaat eten.
Maak de dosa:
- Vermeng het kikkererwtenmeel met de garam masala en het water. Voeg ook zout toe.
- Bak ze in een kleine pannenkoekenpan (15-20cm doorsnede) in kleine pannenkoekjes.
- Laat de dosa uit de pan glijden en hou warm tot al het beslag opgebakken is.
Maak de dosa:
- Vermeng het kikkererwtenmeel met de garam masala en het water. Voeg ook zout toe.
- Bak ze in een kleine pannenkoekenpan (15-20cm doorsnede) in kleine pannenkoekjes.
- Laat de dosa uit de pan glijden en hou warm tot al het beslag opgebakken is.
Je kan elke dosa al vullen, maar hier vonden we het gezellig om dat zelf te doen!
Super-smakelijk! En, laat je niet afschrikken door de lange instructie. Het is easy en echt heerlijk! #Indiaopjebord!