woensdag 2 maart 2016

VEGETARIAN VIBES: Groener dan groen #stamppot #broccoli #savooikool en salty #halloumi :)


Hm! Soms heb ik zo ontzettend veel zin in een oerordinaire stamppot zoals ik die vroeger regelmatig maakte. Als kind was ik verzot op wortelstamppot, nadien werden savooikolen mijn favoriete groene vulsel en op het einde konden pastinaak en knolselder me echt helemaal vrolijk maken.

Dit gerechtje past perfect in die lijn! Maar nope, géén aardappelen voor deze foodie!

We gaan voor door-en-door groen! Met als basis broccoli en savooi kan dat helemaal niet mis gaan. Broccoli is dé bron voor calcium! Het zit vol foliumzuur -héllo baby- en vitamines. Savooikool is een echte winter-super-food. Het bevat weinig calorieën en is door betacaroteen een boost voor je huid -die nu écht wel toe is aan een straal zon!-.

Om het helemaal healthy-over-the-top te maken strooi ik er nog wat fijngehakte verse spinazieblaadjes door. Door deze greenies niet te koken houden ze hun hoge voedingswaarde! Ook hier zitten hoge dosissen foliumzuur, vitamines en mineralen te wachten om opgepeuzeld te worden!

Het snelbouwpakketje in m'n buik snakte naar bepaalde voedingsstoffen en ik gun mezelf dus af en toe een eitje of een stukje kaas. Niet zomaar wat. De kaas in dit receptje is halloumi. Dat is een kaas op basis van geiten- en schapenmelk, zonder dierlijk stremsel.
Goed, alle healthy-stuff op een rijtje gezet. Let's start to cook.

Ingrediënten voor 4: 
- 2 broccoli, roosjes klein gesneden, steeltje in blokjes
- 1 grote groene savooikool, in fijne reepjes
- 200g halloumi
- 200g spinazieblaadjes, gewassen en fijngesneden
- 2 el sesamolie
- 4 el arachideolie
- 4 el tamari-saus
- een handje vol bieslook en peterselie, fijngehakt 
- een handje hazelnoot, geroosterd en fijngehakt

Nodig: 
- Foodprocessor 

How to: 
- Doe de savooikool (in reepjes) in een grote pot kokend water. Voeg de broccolistengel (in stukjes) toe en laat koken.
- Voeg de broccoliroosjes na vijf minuutjes toe en kook de boel tot alles gaar is. Dit duurt zo'n tien minuutjes.
- Zorg dat de spinazie fijngesneden is.
- Doe alle groene groenten in de foodprocessor, samen met de olie, zout, peper, tamarisaus en de kruiden.
- Pureer tot een geheel dat wat lijkt op puree. Ik hou van een bite dus ik laat er nog wat stukjes in. 
- Grill op een hoog vuur de halloumi. 
- Rooster de hazelnoten en hak ze fijn. 
- Bestrooi de puree met selderiezout, gehakte hazelnoten en stukjes gegrilde halloumi. Super lekker!