donderdag 4 december 2014

HEALTHY HOLY MAN: Gevulde #vegan speculaas ,voor in het schoentje!

 
Speculaas is nooit mijn zwak onder het snoepgoed geweest. Maar gevulde speculaas, dat is andere koek. Deze is vaak wat dikker, zachter en vind ik veel smaakvoller.
Dus met het oog op onze sint-week, wist ik al direct naar welk gezond alternatief ik zeker opzoek ging, gevulde speculaas.

Geloof mij, het is me zeker gelukt! Deze vegan gevulde speculaas was zo snel klaar en ooooooh zo lekker. Tips over hoe te bewaren kan ik niet meegeven want hij heeft de dag niet overleefd.

Ik vond persoonlijk dat de vulling wat dikker mocht dus heb ik dat in het receptje voor jullie verdubbeld. maar begin gerust met de helft als je dat wil.

Ik weet alvast wat de sint in mijn schoentje mag achterlaten! Oh en lieve sint, zo een mega hypermoderne keukenmachine mag ook hoor.

Wat heb je nodig?
  • 200gr amandelmeel
  • 200gr dadels
  • 200gr speltmeel
  • 1 theelepeltje bicarbonaat
  • 100gr gesmolten kokosolie
  • 125ml amandelmelk
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
  • Zeker 2 eetlepels koekkruiden, of meer naar smaak.
  • Snuifje zout
  • Versiering: blanke amandelen

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Mix het amandelmeel en de dadels in je foodprocessor tot een korrelig geheel.
  • Rol dit in een bolletje en leg even in de ijskast.
  • Meng al je droge ingrediĆ«nten en voeg hierbij alle natte ingrediĆ«nten.
  • Kneed het deeg tot een mooi geheel.
  • Rol er een deegbal van en verdeel deze in 2.
  • Nu komt het moeilijke deel! Rol deze 2 balletjes uit tot 2 aparte gehelen die even groot zijn. Doe dit best op bakpapier.
  • Het rollen lukte mij niet goed, dus ik het gevormd met mijn handen.
  • Neem nu de amandelspijs uit de ijskast en verdeel deze over 1 van de deeg helften.
  • Ik heb hiervoor 4 kleine balletjes gemaakt en deze plat gedrukt in mijn handen. Anders verschoof het onderste deeg te hard.
  • Leg hierop nu je 2de deeghelft en maak met je vingers de randjes toe.
  • Leg bovenop nog enkele amandelen ter versiering en smeer in met een beetje amandelmelk.
  • Bak in de oven voor 25-30 minuutjes.
  • Heb je je speculaas graag zachter, ga dan niet boven de 25 min.