woensdag 19 november 2014

SUPERFOODSOUP: #Paksoi #Spinazie soup


Dit is echt zo'n voltreffertje. Je denkt -tijdens het koken- dat het helemaal misloopt (het was een echte waterige boel), maar nadien zit je echt je kommetje leeg te slurpen. Heerlijk. 
Je wéét gewoon dat je een super-skinny gerechtje opeet, dus je éét je slank en gezond. Van pure fun zou je zo een kommetje meer eten. Maar hey, dat kan gewoon! 

Een beetje een vergeten -alhoewel-, maar toch zeker een niet al te bekende, groente in dit gerecht is paksoi. Het wordt wel eens verward met Chinese kool, maar dat is niet helemaal juist. Paksoi is een van de meest gezonde groente ter wereld -oh werkelijk?- , en bevat een giga-vitamine C gehalte. Ook de vitamines A lijken er wel af te spatten, zo bevat paksoi meer vitamine A dan boerenkool. Hé, welkom in superfoodland
Net als veel andere kolen is paksoi ontgiftend. Dit is dus een must-have op je weekmenu!

Ingrediënten: 
- 2 kalkoenfilets (ik reken 400g voor 4 personen)
- 150g rijstnoedels of soba-noedels
- 1 paksoi, in grote reepjes (zowel het wit als het groene gedeelte)
- 400g verse spinazie, gewassen en in grove repen gesneden
- 2 lenteuitjes in ringen
- 2 biologische groenten-bouillonblokjes
- een rode peper (ontpit en in zeer fijne stukjes gehakt) 


How to: 
- Kook de noedels klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet weg.
- Bestrijk de kalkoenfilets met olijfolie, peper en zout.
- Verwarm een grillpan en grill de kalkoenfilet in een minuut of 9 gaat. Dit hangt -uiteraard- af van de dikte van de filets.
- Breng 1 - 1,5 liter water aan de kook en voeg de bouillonblokjes toe.
- Doe, wanneer het water kookt, de paksoi in het water. Kook 4 minuten.
- Voeg op het laatste de spinazie toe.
- Roer door elkaar.
- Verdeel in een mooie kom de soep, leg hier - in het midden - de noedels, de kalkoen in reepjes, de lenteuitjes en de rode peper. 


Tip! Zin in sop-materiaal? Rijstwafels werken prima als een soort 'kroepoek' en maken je gerecht écht niet ongezonder! 


VEGAN VIBES: Rijstwafel-loempia met ketjaprijst! #nomnomnom


Dit recept is een experiment dat wonderwel heerlijk lukte. Ik weet de exacte afgewogen hoeveelheden niet meer, maar het viel zo mee dat ik het wel MOEST posten op onze blog.
Ik at, toen ik onlangs in Disneyland Parijs was, een vegetarische burger, die ZO lekker was, dat ik besloot om een nog-gezondere-versie thuis na te maken. Het heeft echt wel enkele dagen geduurd vooraleer ik durfde te beginnen aan 'het experiment', maar het loonde, en ik ben nu helemaal voor het rijstwafel-papier. Ik denk dat ik ze in pakken van 100 ga bestellen! 

Laat je niet afschrikken door de veel-vet-bevattende-ingrediënten. De loempia's worden als het ware gefrituurd in kokosolie, maar dat is best oké! Kokosolie bevat zoveel goede natuurlijke ingrediënten en is ook een super basis om te bakken en te braden. Je kan er echt alle kanten mee uit... Smeer het een keer op je huid of haar, ja zelfs daar maak je je lijf helemaal happy mee! 

Tip! Kokosolie kan tamelijk duur uitvallen, zeker wanneer je het in kleine hoeveelheden koopt. In bepaalde winkels, o.a. de 'Bio Planet', verkoopt m'n kokosolie in erg grote voordeelverpakkingen. Handig! Niets houdt je nog tegen om jezelf een heerlijke kokosmassage te geven! Maar eerst, een lekkere loempia! 

Ingrediënten: 
- 400g Spinazie
- Nootmuskaat
- Peper en zout
- 2 Rode uien
- 3 Eetlepels soyasaus
- 3 Eetlepels honing
- 1 Avocado
- 8 Vellen 'rijstwafel-papier'
- Witte champignons, in schijfjes
- 400g tofoe
- Bruine rijst (afhankelijk van de hoeveelheid rijst die je eet)
- 3 Eetlepels ketjap-saus
- Een plantje koriander
- Peper, zout
- Kurkumapoeder
- Paprikapoeder 
- Kokosolie 

How to: 
- Was de spinazie en laat hem slinken in een pan, kruid stevig (!) af met peper, zout en nootmuskaat.
- Snij de rode ui in ringen en karameliseer hem in honing en balsamicoazijn. 
- Snij de avocado in schijfjes.
- Bak de champignons gaar, kruid met wat peper en zout.
- Snij de tofu in 'loempia-grootte' en kruid stevig af met paprikapoeder en kurkuma.
- Kook de bruine rijst volgens de verpakking klaar. 
- Week de vellen rijstpapier in koud water, dep ze droog met een keukenhanddoek.
- Vul ze vervolgens met spinazie, een schijfje tofoe, champignons en avocado. Plooi de binnenkanten naar het midden en rol ze op tot mooie ronde loempia's. Vul ze niet teveel, dan krijg je ze niet meer dicht! 
- Laat kokosolie smelten in de pan, zorg dat je loempia's half in de kokosolie kunnen 'frituren'.
- Frituur de loempia's in porties, laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Giet ketjapsaus over de gekookte rijst. Bestrooi met gehakte koriander. 
- Serveer de rijst en de loempia's samen, smakelijk! 


VEGGIE VIBES: Quinoasalade met feta, tuinbonen enmaïskolven! #Peru #Wereldkeuken #Colorsoftheworld


Weinig koks kunnen me helemaal blij maken. Vaak vind ik recepten te moeilijk, te omslachtig en gewoon mission-impossible. Vaak zijn ze nadien zelfs helemaal niet zo lekker of mooi als op de foto en vind ik het zonde van de dure ingrediënten, de chaotische keuken en de verloren tijd. Maar... deze meneer verdient mijn grootste respect. Ik aanschouw hem 's nachts stiekem op een kookkanaal, ben jaloers op z'n kennis van smaken en texturen. Hou ervan hoe z'n keuken leeft. Hoewel hij waanzinnige explosies op een bord tovert -smaak, kleur, wat-je-maar-wil- zijn ze meestal best healthy en clean. Ik heb het over de man die ik in m'n keuken wil. Jamie Oliver

Dit lekkere recept -het is van hem!- is prima te plaatsen in veggie-land, maar ook heerlijk met een stukje geroosterde vis

Ik had eigenlijk nog nooit met verse maïskolven gekookt en kon op veel aandacht van m'n kids rekenen. Na enig zoekwerk vond ik wel wat fijne weetjes over deze gele korrels. Ze bevatten namelijk erg veel vezels. Vezels zijn goed voor onze spijsvertering en daarvan worden we natuurlijk gewoon helemaal blij. Als dat niet helpt, check even het vrolijke gele kleurtje op het bord. Yep, vrolijkheid gegarandeerd met deze Peruaanse schotel! Buen Apetito! 

Ingrediënten: 
- 3 maïskolven
- olijfolie
- 1 rode ui
- 1 grote bos koriander (stelen fijngehakt en blaadjes apart)
- 2tl gemalen komijn
- 2-3 verse rode chilipepers, fijngehakt
- 2 tenen knoflook, fijngesneden
- 200g tuinbonen (uit de vriezer!)
- 220g quinoa
- Geraspte schil en sap van 3 limoenen
- 200g feta
- (optioneel) hete chilisaus 


How to:
- Gebruik een groot mes om de maïs van de kolven te snijden. Doe ze met 125ml water in een blender en maal tot een fijne puree.
- Gier een scheut olie in een pan met antiaanbaklaag en bak de ui en de korianderstelen 10 minuten op een hoog vuur.
- Voeg de komijn, de chilipeper en de knoflook toe. Laat 1 - 2 minuten meebakken.
- Voeg de maïs toe en bak nog 15 minuten mee.
- De maïs moet niet kleuren.
- Kruid stevig af met peper en zout.
- Schep het mengsel in een kom en laat het lauw worden.
- Kook nu de quinoa.
- Meng de quinoa met een eetlepel olijfolie, het limoensap en de limoenrasp. Voeg de tuinbonen toe. Schep goed om.
- Hak de korianderblaadjes.
- Meng alles nu door elkaar.
- Doe het hele stuk feta in de pan en bak hem een beetje bruin aan beide kanten.
- Bedruppel met wat olijfolie en chilisaus.
- Breek de feta in stukken en strooi over de salade. Ook het nat uit de pan (de 'gesmolten' feta) mag over de maïsschotel.
- Bestrooi met nog wat achtergebleven korianderblaadjes.


Geniet van een werelds gerecht!