Tempeh was een vreemd beestje voor mij. Na een maandje vegan besloot ik dat het tijd werd om deze lekkernij uit te testen. Gemarineerd alsjeblief.
Wist je trouwens dat tempeh ook echt healthy food is? Het bestaat al meer dan 2000 jaar en is gemaakt van samengeperste sojabonen. Met een hoge dosis proteïne is het trouwens een van de gezondste vleesvervangers op de markt en prima voor diabetespatiënten (geen suikerpieken voor jou lieverd!).
Deze Indonesische specialiteit bevat ook véél vezels, wat je darmen extra happy maakt.
Kortom, niet meer twijfelen in de winkel. Dit lekkers moet je testen. Here we go!
Ingrediënten:
- 60ml sojasaus
- 2el azijn
- 2cm gember (geraspt)
- 1 teen knoflook (geperst)
- 2tl agavesiroop
- 225g tempeh, in plakjes
- 200g rijstnoedels
- een scheutje sesamolie
- 175g peultjes
- zeezout
- 2el olijfolie
- een handvol koriander
Voor de dressing:
- 2el tahin
- 100ml plantaardige olie
- 1 teentje knoflook
- 1tl uiengraduaat
- 1el sesamolie
- 2el sojasaus
- 65ml rijstazijn
- 2el agavesiroop
- 1tl hele chilisaus
- 2el gehakte koriander
- 90ml kokend water
How to:
- Roer de sojasaus, azijn, gember en de knoflook samen met de siroop en 1el water door elkaar.
- Leg de plakjes tempeh in een plat bord en giet de marinade erover.
- Laat 30 minuten marineren.
- Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
- Giet ze af en en schep de sesamolie ervoor.
- Blancheer de peultjes. Giet af en dompel in koud water.
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een blender en pureer tot een glad geheel.
- Verhit in een koekenpan de olie en roerbak de tempeh tot hij goudbruin is.
- Doe de noedels en de peultjes erbij. Verwarm mee.
- Schep op een serveerschaal en overgiet met de dressing.
- Bestrooi met koriander en serveer direct.
Smakelijk!
Liefste karamel, ik heb een liefde-haatverhouding met jou. Al ben je een van de lekkerste, smeuïgste zoetigheden op onze aardbol... Je bent gemaakt van witte suiker. En, zoals deze fantastische suikertest me daarnet bevestigde, die past echt niet in mijn keuken.
Maar hé, ik ben een vrouw. Ik hou van chocolade. Liefst de donkerste in z'n soort. Vanaf 86% cacao ben ik geïnteresseerd in dat kleine blokje zwart. Vooral, ja, vooooral als er een healthy karamelvulling in zit. Oh, dat maakt me helemaal vrolijk.
Deze bolletjes zijn een toevalstreffer. Een ontdekking. En meestal zijn net die ontdekkingen een streling voor je tong. Ook voor die van m'n kinderen trouwens, die er nadat ik binnenkwam na m'n werk, maar m'n jas nog aanhad, voor om m'n benen hingen. "Mag ik een balletje?", euh... Ja, maar wacht nog tot na de soep en de pasta alsjeblief.
Budgettair is dit niet de meest fantastische samenstelling. Als je wil scoren ga je voor echte Medjoul-dadels en lekkere pure chocolade. Goedkoop? Niet echt. Lekker? God ja. Gimme some!
Wat heb je nodig? (Voor 9 balletjes)
- 200g medjouldadels, ontpit en geweekt in kokend water voor 30 minuten
- 1 eetlepel pindakaas, ook hier ga je voor kwaliteit (homemade dus!)
- 1 eetlepel kokosolie
- snufje zout
- 250g pure chocolade (maak hem zo puur als je zelf wil, ik ging voor 100% cacao)
How to:
- Doe de geweekte dadels in je blender en blend ze tot ze een zachte massa vormen.
- Schraap, als dat nodig is, de dadels af en toe naar beneden.
- Doe de pindakaas erbij wanneer de dadels zijn veranderd in een pasta.
- Voeg de kokosolie toe en zout om de smaak beter te laten uitkomen.
- Als de pasta te 'creamy' is zet je hem best even in de diepvriezer.
- Rol kleine balletjes (hapklare porties) en zet ze 30 minuten in de diepvriezer.
- Doe de chocolade in stukjes en smelt au bain marie.
- Haal de balletjes uit de diepvriezer en rol er balletjes van.
- Dompel de balletjes een voor een in de chocolade, leg ze op een bakplaat en zet ze opnieuw in de diepvriezer. De chocolade moet helemaal hard worden om knapperig te zijn, reken toch op een 20 minuutjes.
- Haal de karamelbolletjes pas uit de vriezer als je ze wil opeten. Ze zijn onmiddellijk smeuïg en 'ready to eat'.
Je kan ze 2 weken in de vriezer bewaren!
Smakelijk!!