zaterdag 25 oktober 2014

VEGAN VIBES: All-inclusive salade met Tahin-dressing!


Ik dacht vroeger steeds dat salades steeds sla, worteltjes en tomaat bevatten. Met een beetje geluk lag er een half eitje en een komkommertje bij. Fout dus. Salades zijn verrrrukkellijk! Met avocado, olijfjes en sinaasappel wordt het een waar feestmaal als lunch. Grijp dus gerust alles wat je in je ijskast kan vinden en maak een fijne combinatie van texturen en kleur. Strooi er je lievelingszaden en pitjes over en je kan gewoon héél erg blij worden van het bordje dat voor je staat! 

Ingrediënten: 
- Verse spinazie (ongeveer twee handen vol)
- 10 Radijzen
- 1 Halve rode ui
- 1 Hand vol zwarte olijven, ontpit
- 1 Halve avocado (of een hele, als je er helemaal verlekkerd op bent, net als ik)
- 1 Sinaasappel
- 1 Eetlepel geroosterd sesamzaad
- 1 Eetlepel zonnebloempitten
- 1 Eetlepel tahin
- 2 Eetlepels olijfolie
- Peper en zout
- Een snufje komijnpoeder
- 1 Eetlepel olijfolie om in te bakken 

How to: 
- Verdeel de spinazie over een mooie slakom.
- Verdeel de radijsschijfjes, de fijngesneden rode ui, olijven en avocado over de spinazie.
- Verwijder de schil van de sinaasappel en verwijder ook de witte velletjes.
- Zorg dat je 1el sinaasappelsap opvangt.
- Verdeel de sinaasappel in kleine stukjes over je salade.
- Meng de sinaasappel met de tahin en de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en zet even weg.
- Rooster de zaadjes en pitjes in de eetlepel olijfolie en voeg het komijnzaad toe. 
- Verdeel de zaden en pitten over de salade en besprenkel met de dressing.

Smakelijk! 

BREAKFAST: Laagjes vrolijkheid voor een glimlachende start! #vegan

Schroefdop erop en hup! Met dit potje lekkers zit ik op de trein van Antwerpen naar Brussel. Réken maar dat ik jaloerse blikken krijg met m'n gekarameliseerde zaden, geurige frambozen en heerlijke mango-banaan-smurrie. Het is gewoon belachelijk lekker. 
Ook even proeven mevrouw? 

Ingrediënten: 
- 1/2 Mango
- 1 Grote rijpe banaan
- Plantaardige yoghurt
- Verse bessen (blauwe bessen, frambozen, ..)
- Een hand vol van je lievelingszaden
- 2 Eetlepels honing 

How to: 
- Mix de banaan en de mango tot een smurrie met de staafmixer.
- Vul een potje -met schroefdop is handig als het om een take-away gaat!- met een laagje plantaardige yoghurt, een laag banaan-mango en een laagje bessen. Doe dit steeds opnieuw tot boven.
- Eindig met een laagje bessen.
- Verwarm de honing op in een kleine pan.
- Kieper je zaden bij de honing en laat even karameliseren.
- Schep je zaden op je yoghurt.
- Schroef je potje dicht.
- Haast je! 





SKINNY SINNER: Carrot-cookies!

Carrotcake, carrot-oats, ... Ik ben werkelijk waar écht een carrot-fan! En als ze dan nog een keertje in hapklaar-formaat op een bordje liggen te glimlachen naar mij... Tja... Dan vréét ik ze op. Pluspunt! Bij deze schatjes is dat gewoon oké! Geniet van een carrot-koekje, of twee, of drie... Of gewoon allemaal. Omdat het kan. No guilty-pleasure. Yes it is.

Ingrediënten: 
- 150g havermout
- 2 hele rijpe bananen
- 2 eetlepels kokosolie
- 1 theelepel speculaaskruiden
- 1 eetlepel honing
- handje rozijnen
- handje walnoten , gehakt
- 1 grote geraspte wortel
- rasp van 1 sinaasappelschil  (bio please!) 

How to: 
- Verwarm de oven op 180° voor.
- Schenk kokend water bij de rozijnen (uit de waterkoker) en laat even wellen.
- Meng de havermout, de bananen (geprakt), de gesmolten kokosolie, honing en speculaaskruiden met de staafmixer tot een egale massa.
- Hak de walnoten fijn en meng met de wortel en de sinaasappelschil onder het deeg. Voeg de rozijnen toe. Meng goed! 
- Verdeel het beslag over het bakpapier. Ongeveer 10 koekjes moeten het worden...
- Bak 20 minuten en... Ja! Grijp er alvast eentje van de bakplaat! 

VEGAN VIBES: Aziatische Frietjes mét healthy-clean-salade!

Gaat er wat boven frietjes? Eh.. néé. Enkel een beetje jammer van het schuld-gevoel nadien. Ja, dat heb ik altijd. Niet zozeer omdat het een vette boel is -dat is het sowieso-, maar omdat mijn lijf schreeuwt dat het geen weg meer weet met alle troep die ik net naar binnen propte. Een ontspannen run zit er die dag niet meer in, en ik zou de fruitschaal plunderen, alleen al om de 'healthy-gedachte' ergens te kunnen redden. Neen, frietjes zijn uitzonderingen -ze zijn er nog-, maar steeds met een ton aan schuldgevoelens naar m'n lijf. En dat is jammer, want er gaat niets boven een krokant stokje goud. Dus hé, hallo, welkom tofu-frietjes uit de oven. En wat past er nu beter bij sesam en tofu dan gewoon een hele Asian-Salad? Juist, niets! Let's do this!

Tip: Serveer de frietjes op een feestje met veganaise of een andere lekkere dip! 

Ingrediënten: 
Tofu-frietjes: 
- 400g tofu
- 2 eetlepels kokosolie
- 6 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
- peper en zout 

Salade: - Een halve fijngesneden spitskool
- Een halve bloemkool in kleine roosjes
- 100g sugersnaps
- Scheuten (welke je lekker vindt!)
- Een gele paprika, in reepjes

Dressing: 
- 2 Eetlepels sesamolie / notenolie
- Sap van 1 limoen
- 2 Eetlepels sojasaus
- Een fijngehakte Spaanse peper
- 1 cm Gember, zeer fijn gehakt 

How to: 
- Verwarm de oven voor op 200°.
- Knijp het vocht uit de tofu. Zorg dat je hem niet 'stuk' knijpt.
- Snijd het blok in fijne frietjes. 
- Dep ieder frietje opnieuw droog en leg netjes op een rij op de bakplaat.
- Besmeer de frietjes met gesmolten kokosolie (met een keukenkwastje gaat dit prima) en besprenkel ze met sesamzaad, zwarte peper en zout.
- Draai de frietjes om en herhaal.
- Schuif de frietjes in de oven en bak 25 minuten. Je hoeft ze niet om te draaien! 
- Maak nu de salade: de spitskool, scheuten en paprika doe je in een kom, je hoeft ze niet te koken.
- Kook de bloemkool 5 minuten en voeg de laatste 2 minuten de sugarsnaps toe.
- Giet alles af en voeg bij de andere groenten.
- Meng de ingrediënten voor de dressing en verdeel over de salade.
- Leg de frietjes bovenop! 

Let's have some Asia tonight! 



Healthy Tex Mex Quesadilla met kidneybeans, home-made guacamole en spinazie #pangpang #Go Mexico


Ah! Fajitas! Tortilla's! Wraps! Geef het me en ik verorber ze in no-time. Werkelijk waar, ik ben een Tex-Mex-fan. Ooit stonden ze wekelijks op het menu, waarbij de olie uit het gehakt droop op m'n bord. Maar... nu niet meer. Niet healthy. Niet clean. No option. Of toch? 
Ik onderwierp de volkoren wraps uit de supermarkt aan de ultieme test. Quesadilla's met spinazie en rode bonen. Oh ja, en dat potje guacamole kieperen we er ook ineens tussen. Wel home-made natuurlijk. Zet even uit je hoofd dat je van avocado's dik zou worden. Méén je dit serieus? Het is niet waar! Heb je nog veel overtuigingskracht nodig? (Het is trouwens gewoon een fantastische all-rounder). Avocado's -dat heb ik je vast en zeker wel eens vertelt-, bestaan inderdaad uit vetten, maar wel uit de goede exemplaren die je lijf nodig heeft. Overdrijf dus gerust. En de spinazie? Kieper daar gerust mee door, en draai maar stevig aan de kruidmolen. Het mag wel wat pit hebben, deze hapklare-grits-uit-het-bord-wrap. Kidsproof trouwens! 

Ingrediënten voor 2 personen: 
- 2 tenen knoflook, geperst
- 4 lenteuitjes, fijn
- olijfolie
- 1 blik kidneybonen
- 500 g spinazie (vers, gespoeld en fijngehakt)
- 4 volkoren wraps
- gehakte koriander voor erbij 

Guacamole:
- 1 avocado in stukjes
- 1 rode ui gehakt
- 1 tomaat in kleine blokjes
- 1 rode peper, gehakt
- 1 limoen (sap)
- 1 teen knoflook
- 1 handje gehakte koriander 

How to: 
- Kieper voor de guacamole alle ingrediënten behalve de tomaat in de blender.
- Pureer tot een geheel waar nog stukjes ui, peper,... in te herkennen zijn.
- Voeg de kleine blokjes tomaat toe en proef even. Kruid af naar smaak.
- Fruit in een pan de knoflook en 2 lenteuitjes. 
- Wanneer alles goudbruin kleurt, voeg je de bonen -uitgelekt- toe.
- Prak ze, terwijl je ze roert, met de bolle kant van een lepel plat.
- Bestrooi met zout en peper en zet ze in een kom opzij.
- Zet de lege pan opnieuw op het vuur met olijfolie en verhit de spinazie.
- Laar de blaadjes slinken en kruid stevig af.
- Gril ondertussen de wraps in de oven of grilpan redelijk krokant. 
- Vul nu de wraps met een laag bonen, een laag spinazie en de guacamole. Werk af met een tweede wrap. Maak alle ingrediënten op.
- Leg alle wraps op elkaar en snij ze met een scherp met in vier.
- Neem een quesadilla af en eet als een boterhammetje. 

Heerlijk én gezond!  En oh ja, ook héél werelds!





Pastinaakbroodjes die je warm maken vanbinnen!


Soms heb ik zo'n ontzettende zin in broodjes. Hoewel ik 'brood', zoals ik het m'n hele leven eigenlijk kende enkele maanden geleden bewust van m'n menu schrapte, kan ik nog steeds duizelen van de geur van een versgebakken exemplaartje. Afgelopen vrijdag maakten mijn collega-juffen op school verse pompoensoep -oh ja, dat recept hebben jullie nog tegoed!-, met vers gebakken wit brood. Mijn neus krulde toen ik door de gangen liep. Toen ik dat verse broodje ook nog eens eigenhandig in sop-klare stukken sneed en de fijne textuur -je weet wel, je knijpt en je voelt gewoon dat het zou smelten in je mond- ontdekte, was ik bijna boos op mezelf. Gelukkig had ik die avond thuis een waanzinnig -goddelijk- alternatiefje dat stond te wachten! Pastinaak-broodjes! Deze lieverds zijn lekker krokant als een versgebakken broodje en laten je huis geuren naar een mengeling van brood en rozemarijn. Oh ja, en ze zijn GEZOND! En hoe! 
Speltmeel, pastinaak, ... en als kers op de taart, de home-made-championnenspread. Maak ze op zondagochtend -ze zijn het lekkerst warm én ze zijn ZO klaar-, als stevige avondhap bij een potje verse soep, of knabbel ze gewoon op als tussendoortje. What-ever-you-want. Als je er maar van geniet! 

Tip! Je kan ze glutenvrij maken door een ander soort meel te gebruiken! Géén probleem!

Ingrediënten: 
- 220g geraspte pastinaak
- 275 g speltmeel (of alternatief)
- 1 koffielepeltje bakpoeder
- 1 eetlepel zeer fijngehakte, verse rozemarijn
- 2 eetlepels ongezoete amandelmelk (of andere plantaardige melk)
- 2 losgeklopte eieren
- 1 theelepel zout 

How to: 
- Verwarm je oven voor op 190°.
- Leg bakpapier op de ovenplaat.
- Meng pastinaak, rozemarijn, meel en zout in een grote kom en maak een kuiltje in het midden.
- Giet de losgeklopte eieren en de melk in het kuiltje.
- Meng de ingrediënten snel door elkaar met een mes, zorg dat je het niet téveel bewerkt.
- Verdeel het deeg in 6 en maak 6 deegballen.
- Kerf de bovenkant in met een mes.
- Leg op het bakpapier.
- Zet ongeveer 25 à 30 minuten in de oven. Tot de broodjes goud-bruin zijn.
- Geniet ervan wanneer ze nog warm zijn! 

Deze broodjes zijn hartig, ze vragen om hartig beleg. Ze zijn trouwens FANTASTISCH om de champignonspread uit te testen. Een beetje ying en yang toch, die twee.