dinsdag 23 december 2014

HOLIDAY LEAN: Boekweitpannenkoeken met dat tikkeltje meer #Kerstbrunch #zonderschuldgevoel #VEGAN #blueberry #chocolade-cashewroom


Tradities, tradities, ... Feestdagen zijn er vol van! De Kerstbrunch op 25 december is er zo eentje bij ons. En... zeg nu zelf, op zo'n kerstbrunch horen gewoon pannenkoeken! We hadden er al enkele op jullie af gestuurd (Fluffy exemplaren, sweeties voor de kids,...)... maar deze zijn toch weer dat tikkeltje anders! Met blauwe bessen in het beslag zijn ze extra feestelijk! 
Deze lieverds zijn compleet vegan, gezond (oh ja!) en heerlijk! De cashewroom heeft erg veel weg van een smeuïge chocolademousse en maakt deze lekkernij gewoon onweerstaanbaar op de tafel. Misschien ook een leuk ideetje voor de gourmettafel
Pimp je toren met frambozen, honing of siroop (agave, ahorn, ..) en een toefje mousse. Wedden dat de complimenten je naar de oren vliegen? 

Ingrediënten (12 pannenkoekjes): 
- 2 à 3 eetlepels agavesiroop (Wil je dit liever niet gebruiken, vervang het dan door koudgeslingerde honing)
- 250 g cashewnoten
- 250 ml water
- 50 g boekweitmeel
- 50 g speltmeel
- 1/2 tl bakpoeder
- een snuf zout
- 200ml melk
- 1/2 tl vanille-extract
- 1 eetlepel kokosolie (om in te bakken)
- 1 geprakte banaan
- 100g blauwe bessen
- frambozen (topping)  

- 2el rauw cacaopoeder 

How to: 
- Maak de cashewroom: blend 250 geweekte cashews (dit duurt 4u) met 250 ml water.
- Roer de agavesiroop door de cashewroom.
- Meng het cacaopoeder onder de room.
- Zet de 'mousse' in de koelkast tot gebruik.
- Meng het boekweitmeel, de speltbloem, het bakpoeder en het zout in een kom.
- Meng in een andere kom (met een staafmixer lukt dit goed) de melk, de banaan,de olie en het vanille-extract.
- Spatel het droge en vloeibare beslag voorzichtig door elkaar.
- Meng er de blauwe bessen onder.
- Plaats een koekenpan op een vuurtje. Doe een klein beetje kokosolie in de pan.
- Smeer de olie goed uit.
- Per pannenkoekje heb je twee eetlepels beslag nodig. Je kan ze per twee bakken.
- Draai de pannenkoekjes na 2-3 minuten om. Wanneer er belletjes op de bovenkant verschijnen zijn ze perfect.
- Bak de andere kant een 30 seconden.
- Herhaal tot het beslag op is.
- Stapel de pannenkoeken op een toren en pimp ze met framzbozen en cocolade-cashewroom.


Yummie! 

SKINNY HOLIDAY SINNER: Chocolade #birthdaycake met een ferrero rocher smaakje!

 
De handsoffmyfoodies zijn december-kindjes. Vind ik dit leuk? Nee, maar verjaren is wel leuker als niet verjaren ;).

Deze maand zit vol met lekkers en feesten. Eerst smijt de Sint allerlei in onze schoentjes (gelukkig ook mandarijntjes). Daarna is het tijd voor de familiefeesten waarop misschien nog niet iedereen je healthy lifestyle begrijpt. Wij moeten daar dan nog eens proberen een verjaardag tussen te vieren.

Eens lekker zondigen om het onze verjaardag is? Dan kunnen we december vanaf nu beter zondigmaand noemen. Maar dit heeft mij toch niet tegen gehouden om wel iets lekkers te eten ,voor het extra jaartje te vieren.

Met lekkers bedoel ik dus gezond en lekker, 2 vliegen in 1 klap. Dan heb ik nog niet vermeld dat deze b-daytaart ook super easy en snel klaar is. En volledig in HandsoffmyFOODstijl, met een echt chocoladebommetje.

Gelukkige en gezonde verjaardag aan alle december-kindjes!

Wat heb je nodig?

Taart:
- 200gr fijn gemalen hazelnoten
- 2 eitjes + 4 eigelen
- 35gr cacaopoeder
- 2 bananen
- 1 eetlepel honing
- 50gr gesmolten kokosolie
- 1 theelepel bakpoeder/ bicarbonaat
- snufje zout en eventueel een scheutje vanille extract.

Topping:
300gr pure chocolade ( +72 of 86%)
150gr kokosmelk

How to?

  • Verwarm je oven op 180 graden.
  • Klop je eieren + eigelen een minuutje met de handmixer of handmatig stevig door.
  • Prak je bananen en voeg deze met de honing bij de eieren.
  • Klop nog even door.
  • Voeg de andere ingrediënten voor de taart toe en meng tot een egaal geheel.
  • Smeer je bakvorm in met wat kokosolie. Ik heb een grote ronde springvorm gebruik (+/- 26cm). Maar dit is nog lekkerder is een kleinere vorm denk ik. Want nu was mijn taartlaagje redelijk dun.
  • Bak in de oven voor ongeveer 30-35 min. Als je een kleine bakvorm gebruikt is het misschien iets langer.
  • Laat de taart afkoelen.
  • Smelt je chcocolade au bain marie en voeg de kokosmelk toe.
  • Meng tot een mooi geheel en laat een beetje afkoelen.
  • Smeer de topping op je taart en zet het even in de koelkast.
  • Als je topping harder geworden is, is het tijd voor taart!

HOMEMADE FOOD GIFT: Chocoladespread, pure verwennerij met een #homemade label


Soms, -ik kan het weten, ik ben een vrouw- heb je van die momenten waarop alles moet wijken. Al je goede voornemens om geen chocolade meer te eten (Waarom maken we die dingen?) moeten van de baan. Je hele lijf snakt naar een heerlijke lepel chocoladepasta
Af en toe is het dan ook méér dan oké om je -voor mij een specifieke voorkeur- rijstwafels ultra-dik te beleggen met een centimeter van dit smeersel. 

Omdat veel mensen dénken dat ik niet meer bezwijk voor lekkers, wil ik iedereen overtuigen dat het wél zo is (vooral dadels, met 200g tegelijk...oh hemel!). Helemaal omdat het ook op een gezonde manier kan. Dit mag je dus zeker in je geschenkmand onder de kerstboom verwachten. Met een kaartje 'homemade' aan, want sowieso is dit potje bruin goud gezonder én vooral lekkerder dan die suikervolle variant in de supermarkt. 

Ingrediënten: 
- 135g hazelnoten (met pelletje aan)
- 30g rauwe cacaopoeder
- 1el kokosolie
- 1el hazelnootolie
- 5el agavesiroop
- 1 tl vanilleextract
- 1 snuf zout 


How to: 
- Verwarm de oven op 180°.
- Rooster de hazelnoten een minuutje of tien. Je huis gaat er zalig van ruiken. Wanneer ze een bruiner kleurtje krijgen zijn ze top.
- Leg ze op een keukenhanddoek en wrijf de pelletjes er af. Wanneer ze 80% wit zijn is het oké. Geduldige koks wrijven ze helemaal schoon -maar ik kan zo lang niet wachten-.
- Maal ze -in je stevige blender- tot een gladde boter.
- Voeg de andere ingrediënten doe en meng nogmaals tot een egaal geheel.
- Doe de chocoladepasta in een pot die je luchtdicht kan bewaren en zet hem, een half uurtje voor gebruik, uit je koelkast.

Misschien moet je dit receptje gewoon bij je potje choco voegen, wedden dat je proevers hem zelf willen maken?