Soms heb je zo van die dagen dat je écht wil uitpakken met een bordje lekkers. Dan nestel ik me met al m'n kookboeken onderuit en denk ik na wat ik nu precies wil maken. Dit gerechtje was een heerlijk iets, een samenraapsel van texturen en smaken. En vooral, van véél kleur!
Gekarameliseerde worteltjes in ahornsiroop, een héérlijke linzensalade met rucola uit de tuin, crispy kikkererwten in Ras El Hanout en ... de lieveling des huizes... Broccoli-puree ge-handoffmyfoodenized!
Gekarameliseerde worteltjes in ahornsiroop, een héérlijke linzensalade met rucola uit de tuin, crispy kikkererwten in Ras El Hanout en ... de lieveling des huizes... Broccoli-puree ge-handoffmyfoodenized!
Het was even werken, maar mits een grondige organisatie -die Mr. Foodie ook- lukte dat prima! Held dat hij is!
Ondertussen weten jullie al dat ik het rustiger aan doe, want kleinste Prinses-foodie -die nog in m'n buik woont- heeft véél nood aan rust. Dat geeft dus erg veel tijd om te knutselen aan een nieuwere, professionelere website! Hij ziet er alvast top uit! Als alles zo verder gaat, komt-ie echt wel ergens voor de zomervakantie online!
Vandaag kwam ook een fijn bestelbusje langs met onze nieuwe super-de-luxe visitekaartjes! Een cadeautje van Mr. Foodie. He knows me so well.
Ondertussen weten jullie al dat ik het rustiger aan doe, want kleinste Prinses-foodie -die nog in m'n buik woont- heeft véél nood aan rust. Dat geeft dus erg veel tijd om te knutselen aan een nieuwere, professionelere website! Hij ziet er alvast top uit! Als alles zo verder gaat, komt-ie echt wel ergens voor de zomervakantie online!
Vandaag kwam ook een fijn bestelbusje langs met onze nieuwe super-de-luxe visitekaartjes! Een cadeautje van Mr. Foodie. He knows me so well.
Even terug naar dit gerecht. Eigenlijk is koken helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken. Vaak vraagt m'n omgeving -ze vinden het allemaal nog steeds een beetje vreemd, dat ik überhaupt kán koken- hoe ik m'n recepten in hemelsnaam samenstel.
Ik denk dat de sleutel hiervan gewoon ligt in... creatief omgaan met wat je in je koelkast hebt liggen. Zo had ik dus worteltjes, broccoli, een halve -zielige- rode kool en rucola uit m'n tuin. Vroeger had ik waarschijnlijk van alles puree gemaakt, maar dat is nu net de fout die je niet mag maken. Sommige -de meeste- van deze ingrediënten zijn zo rijk, dat je met een klein beetje creativiteit zo veel verder komt. Neem nu de worteltjes. Ze waren heerlijk, in zoete karamel, crispy buitenkant, gewoon door ze een half uurtje in de oven te leggen. De rode kool -ik gruwel van de gestoofde versie- is heerlijk wanneer ze gewoon rauw blijft. Broccolipurree -er is weinig lekkerder dan dat!- is niet zo HandsOff-proof met aardappelen, maar kan er wél door met kikkererwten. En ga zo maar door. Vanaf nu gaan we dus allemaal proberen om uit-te-pakken met nieuwe bereidingswijzen... En als het misgaat, dan blend je de boel gewoon doorheen wat heet water en heb je een top-soep!
Texturen zijn dus super-de-luxe belangrijk in de keuken. Nog niet zo lang geleden was ik op een workshop en kreeg ik een gouden tip om mijn salades op te vrolijken met verschillende smaken -zoet, zout, bitter, ..-. Ik denk dat je die lijn gewoon kan doortrekken met textuur. Zorg in elk gerecht voor knapperigheid, zachtheid, smeuïgheid en krokant. Door dus... gewoon... je kookwijze wat aan te passen. Die twee gouden regels in elk gerechtje, en je bent een top-chef in spé!
Texturen zijn dus super-de-luxe belangrijk in de keuken. Nog niet zo lang geleden was ik op een workshop en kreeg ik een gouden tip om mijn salades op te vrolijken met verschillende smaken -zoet, zout, bitter, ..-. Ik denk dat je die lijn gewoon kan doortrekken met textuur. Zorg in elk gerecht voor knapperigheid, zachtheid, smeuïgheid en krokant. Door dus... gewoon... je kookwijze wat aan te passen. Die twee gouden regels in elk gerechtje, en je bent een top-chef in spé!
Genoeg erover, hier komt-het-recept! Begin bij de geroosterde worteltjes, nadien de linzensalade, de broccolipuree, de geroosterde kikkererwten en de dressing. Reken een klein uurtje! Je kan trouwens ook gewoon elk mini-recept apart maken! :)
Ingrediënten gekarameliseerde worteltjes:
- 12 jonge wortels, loof eraf (hou, omdat het mooi is, nog zo'n 4cm groen aan je wortel)
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 1/2 citroen (sap)
- 8 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels ahornsiroop
- 1/2 citroen (sap)
How to:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Schil de worteltjes met een dunschiller schoon.
- Leg ze op een bakpapiertje en giet de dressing over de wortels.
- Laat ze zo'n 15 minuten gaten, draai ze om en gaar opnieuw 25 minuten.
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng de ingrediënten voor de dressing.
- Schil de worteltjes met een dunschiller schoon.
- Leg ze op een bakpapiertje en giet de dressing over de wortels.
- Laat ze zo'n 15 minuten gaten, draai ze om en gaar opnieuw 25 minuten.
Ingrediënten linzensalade:
- 2 kopjes blonde linzen
- 1/2 rode kool, heel fijn gesnipperd
- 2 kropjes rucola
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 eetlepels tamari
- 1/2 rode kool, heel fijn gesnipperd
- 2 kropjes rucola
- 1 theelepel komijnpoeder
- 3 eetlepels tamari
- 2 teentjes look, geperst
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 sjalotjes, fijngesnipperd
- 1 plantje koriander, grofgehakt (blaadjes en steeltjes)
- 1 el harissa
- 4 kopjes water
How to:
- Verwarm de olijfolie in een diepe, zware pan en doe er de gesnipperde sjalot bij.
- Voeg de linzen erbij en de kopjes water. Laat 25-30 minuten koken.
- Wanneer het water is ingekookt voor de linzen gaar zijn, voeg je water toe.
- Wanneer de linzen gaar zijn voeg je het komijnpoeder, de tamari, de look, het zout en de harissa toe.
- Verwarm alles samen enkele minuten.
- Voeg nu de gesnipperde rode kool, de koriander en de rucola toe.
- 1 theelepel zout
- 2 eetlepels olijfolie
- 4 sjalotjes, fijngesnipperd
- 1 plantje koriander, grofgehakt (blaadjes en steeltjes)
- 1 el harissa
- 4 kopjes water
How to:
- Verwarm de olijfolie in een diepe, zware pan en doe er de gesnipperde sjalot bij.
- Voeg de linzen erbij en de kopjes water. Laat 25-30 minuten koken.
- Wanneer het water is ingekookt voor de linzen gaar zijn, voeg je water toe.
- Wanneer de linzen gaar zijn voeg je het komijnpoeder, de tamari, de look, het zout en de harissa toe.
- Verwarm alles samen enkele minuten.
- Voeg nu de gesnipperde rode kool, de koriander en de rucola toe.
- Goed mengen en het vuur kan af!
Ingrediënten broccolipuree:
- 400g kikkererwten uit blik
- 1 grote broccoli, in kleine stukjes (inclusief steel)
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
Ingrediënten broccolipuree:
- 400g kikkererwten uit blik
- 1 grote broccoli, in kleine stukjes (inclusief steel)
- 2 eetlepels olijfolie
- zout
How to:
- Stoom de broccoli gaar. Dit duurt zo'n 8 minuten.
- Maak nu een grillige puree met de olijfolie, de kikkererwten en het zout.
Ingrediënten geroosterde kikkererwten:
-1 blik kikkererwten
- 1 eetlepel Ras El Hanout
- 1 eetlepel olijfolie
- Stoom de broccoli gaar. Dit duurt zo'n 8 minuten.
- Maak nu een grillige puree met de olijfolie, de kikkererwten en het zout.
Ingrediënten geroosterde kikkererwten:
-1 blik kikkererwten
- 1 eetlepel Ras El Hanout
- 1 eetlepel olijfolie
How to:
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
- Doe de kikkererwten erbij, samen met de Ras El Hanout.
- Laat even bakken. (Goudbruin)
- Zet de boel nu onder de grill voor enkele minuten, tot alles krokant is.
- Verwarm de olijfolie in een koekenpan.
- Doe de kikkererwten erbij, samen met de Ras El Hanout.
- Laat even bakken. (Goudbruin)
- Zet de boel nu onder de grill voor enkele minuten, tot alles krokant is.
Ingrediënten tahin-dressing:
- 1 eetlepel tahin
- 2 eetlepels olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 3 eetlepels plantaardige melk
- 1 teentje look, geperst
- 1 eetlepel ahornsiroop
How to:
- Meng alles goed tot een smeuïg geheel.
- 1 eetlepel tahin
- 2 eetlepels olijfolie
- sap van 1/2 citroen
- 3 eetlepels plantaardige melk
- 1 teentje look, geperst
- 1 eetlepel ahornsiroop
How to:
- Meng alles goed tot een smeuïg geheel.
Smakelijk! :)