woensdag 14 januari 2015
VEGAN VIBES: #MiddleEast Salade om vingers bij af te likken -létterlijk!- -Dukkah: Walking in the Footsteps of Cleopatra-
Ooit gehoord van dukkah? Het is een super lekker specerijenmengsel, afkomstig uit... Egypte! Het is niet alleen waanzinnig lekker, je huis ruikt ook net alsof er zo een vliegend tapijt door het raam kan komen zweven. Hello Middle East!
Het recept op onze blog is voor véél dukkah, maar ik ga ervan uit dat je er gewoon van wil blijven eten!
Je dopt je brood er in, strooit het over je salades of gebruikt het al kruid-sel voor je groentensoepen of tomatensauzen. Waaghalzen strooien het in hun smoothies.
Wat je er ook mee doet, gezond is het sowieso!
Ingrediënten:
Voor de dukkah:
- 30g amandelen
- 30g gepelde pistachenoten
- 4el sesamzaad
- 2el korianderzaad
- 2el komijnzaad
- 1tl venkelzaad
- 1tl zwarte peperkorrels
- 2tl gedroogde tijm
- 1tl paprikapoeder
- 1tl fijn zeezout
Voor de salade:
- 1kg zoete aardappelen in blokjes van 4cm
- 2el olijfolie
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- 1 grote rode paprika in dikke ringen
- 1 grote rode ui
- 80g jonge spinazie
Voor de dressing:
- 2 el citroensap
- 60ml extra citroensap
- 2tl dijonmosterd
- 2el gehakte oregano
- versgemalen peper
- zeezout
How to:
- Rooster de noten in een droge koekenpan. Doe ze in de blender en zet de pan terug op het vuur.
- Rooster nu de rest van de ingrediënten voor de dukkah, behalve het paprikapoeder, de tijm en het zout.
- Voeg dit toe aan de noten, in de keukenmachine.
- Laat de machine maar kort draaien! Door de warmte ontstaat er notenpasta en dat is niet wat je nodig hebt!
- Zet apart
- Verwarm de oven op 220°.
- Meng de zoete aardappelen met de gehakte knoflook en zet 20 minuten in de oven.
- Doe de paprika en de ui erbij en schud even zodat alles opnieuw bedenkt is met olijfolie. Zet 10 minuten terug in de oven.
- Klop de ingrediënten voor de dressing door elkaar.
- Meng de groenten en de spinazie in een mengkom.
- Sprenkel er je dressing over en werk af met ruime grabbels dukkah.
- Serveer lauw en zet de dukkah op tafel. Er zal sowieso naar gegraaid worden!
Tot 1001 nacht! Smakelijk!
Labels:
amandelen,
dijonmonster,
dukkah,
gedroogde tijm,
gehakte or,
komijn,
koriander,
paprikapoeder,
pistachenootjes,
rode paprika,
sesamzaad,
spinazie,
venkelzaadjes,
zeezout,
zoete aardappel,
zwarte peper
VEGAN VIBES: Roerbaktofoe in alle kleuren van de regenboog! #rainbowonaplate
Hoe dan ook, dit is een 'gooi-het-in-de-potten-gerecht' waarbij je lui een beetje roert en vervolgens alles heerlijk naar binnen lepelt.
De dag nadien is het nog lekkerder, als het fris uit je koelkast komt.
Kritisch over tofu? Dit gerechtje haalt je wel over de streep...
Heb je trouwens ooit al eens gehoord van mindfull-eten? Dit is hét gerecht bij uitstek om helemaal zen te worden. Bestudeer alle kleuren op je bord eens! Gele paprika, kurkuma, rode bonen, jonge groene spinazie, paarse rode ui en rode chilipepers. Ja, hier kan je alleen helemaal blij van worden!
Ingrediënten:
- 400g stevige tofu
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 gele paprika
- 1tl komijnpoeder
- 1/2 tl kurkuma
- wat citroensap
- 1 blik rode bonen
- 200g babyspinazie
- 1 eetlepel fijngehakte rode peper
- 2 eetlepels edelgistvlokken (of parmezaan, als je het niet zo vegan hoeft)
- 2 eetlepels vers gehakte koriander
How to:
- Dep de tofu droog en breek hem in kleine stukjes. Leg op keukenpapier en zet apart.
- Verhit twee eetlepels olie in een koekenpan en bak de ui op middelhoog vuur tot hij glazig is.
- Voeg de knoflook, de paprika, de komijn en de kurkuma toe en bak al roerend tot de paprika zacht is.
- Voeg een scheutje water toe als het te droog wordt.
- Verhit nog een eetlepel extra olie in de uien-pan en voeg de tofu toe.
- Bak ongeveer 5 minuten op middelhoog vuur. Draai de tofu tijdens het bakken af en toe -maar niet té vaak- om. Tofu heeft tijd nodig om te karameliseren.
- Besprenkel alles met een beetje citroensap, wanneer de tofu goudbruin is.
- Schraap de aangebakken korstjes van de bodem.
- Voeg de spinazie, de bonen en de rode peper bij. Bestrooi met edelgistvlokken.
- Schep de ingrediënten goed door elkaar en laat 2 minuten garen.
- Bestrooi met gehakte koriander en serveer onmiddellijk.
Smakelijk!
SKINNY SINNER: Karamel-banaan-brownies met een overdosis #chocolade! #Vegan
Ja! Je liet je verleiden door deze héérlijke foto? Ik wéét het! Brownies hebben op mij nét hetzelfde effect. Klein probleempje hier. Sinds 4 januari heb ik immers al het dierlijke afgezworen en ga ik alleen nog voor vegan-alternatieven.
Brownies onmogelijk? Oh néé! Deze relatief gezonde brownie-variant bevat gezonde suikers -kokosbloesemsuiker- en heeft de lekkerste pindakaas-karamellaagjes in zich om je te laten sidderen van plezier. De smëuige textuur dankt-ie aan de suikervervangende bananenpuree.
Oh ja, klein detail. Ik zou liegen als ik zeg dat je het verschil niet proeft met super-sweet-winkelexemplaren. Dit stukje cake is chocolade-goud. Enkel voor de chocolate-lovers. Verwacht dus alvast geen zoete troep, maar een stevig stuk plakkerigheid waar je wakker van wordt!
Ingrediënten:
Voor de pindakaas-karamel:
- 160ml kokosroom (in blik)
- 60ml water
- 65g kokosbloesemsuiker
- 4 el pindakaas
- 4 el agavesiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1/4 tl fijn zeezout
Voor de brownies:
- 250g speltbloem
- 350g bananenpuree
- 90g rauw cacaopoeder
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 1tl fijn zeezout
- 250ml havermelk
- 2 eetlepels gebroken lijnzaad
- 6 eetlepels kokend water
- 250 ml olijfolie
- 1tl vanille-extract
How to:
- Verwarm de oven voor op 180°;
- Bekleed een vuurvaste ovenschaal (ongeveer 20 - 25cm) met bakpapier.
- Maak de karamel. Verhit de kokosroom in een pan. Laat hem niet koken.
- Doe het water en de kokosbloemsuiker in een pan (van het vuur) en roer tot het een redelijk homogene massa is geworden. Verwarm vervolgens op een middenhoog vuurtje.
- Het mengsel zal verdonkeren. Roer niet teveel, maar beweeg de pan van links naar rechts zodat de karamel van hier naar daar loopt.
- Zet het vuur lager en doe de warme kokosroom erbij.
- Voeg de pindakaas, vanille-extract, agavesiroop en zout erbij. Doe over in een kom en zet dit even apart zodat het kan rusten (en lichtjes indikken).
- Maak 2 lijnzaadeieren: meng 2 eetlepels gebroken lijnzaad met 6 eetlepels kokend water en laat enkele minuten 'weken'. Dit hoort bij de natte ingrediënten.
- Meng voor de brownies de natte ingrediënten in een kom. Doe de droge ingrediënten in een andere kom.
- Meng de twee kommen geleidelijk aan met elkaar.
- Bestrijk je bakblik met de helft van het browniedeeg.
- Sprenkel de helft van de karamel over de vorm.
- Bestrijk de karamel met de tweede helft borwnie-beslag.
- Sprenkel er opnieuw de karamel over.
- Bak 35 minuten in de oven.
- Laat de brownie 10 minuten in de bakvorm afkoelen en snij hem nadien in kleine stukjes.
- Lekkerst is hij warm mét een bolletje soya-ijs!
Onder het motto: "Skinny girls don't eat salad... Go for chocolate ladies!"
Labels:
agavesiroop,
brownie,
chocolade,
gebroken lijnzaad,
havermelk,
karamel,
kokosbloesemsuiker,
kokosroom,
l,
lijnzaadei,
pindakaas,
rauw cacaopoeder,
speltbloem,
vanille-extract,
vegan,
wijsteenbakpoeder
BOOK REVIEW: Skinny bitch, geen dieet maar een manier van leven!
Eerst even ter verduidelijking: Dit is geen reclame. Maar gewoon een leuke leestip die ons interessant lijkt voor iedereen die gezonder wil leven en eten!
Het is to the point en (zeker niet onbelangrijk) leest zeer vlotjes. Op enkele uren ben je door dit kleine roze boekje vol schokkende weetjes en humor.
Zet je schrap voor de waarheid over aspartaam, andere suikervervangers, "vetvrije" producten en andere chemische troep.
Warning: het hoofdstuk over de slachthuizen is niet voor gevoelige lezers!! Maar wij raden het zeker aan om toch door te bijten en de waarheid te lezen. Wedden dat je je stukje vlees vanavond laat liggen?!
Skinny bitch promoot eigenlijk een vegan lifestyle. Lieselotte is hier onze handsoffmyFOOD-vegan. Ik (Charlotte) ben van mening dat eitjes uit eigen tuin niet zo slecht zijn en zou een blokje kaas af en toe niet kunnen missen.
Maar wij gebruiken beide liefst plantaardige melk.
Waarom? Na Skinny bitch weet je waarom!
Het boek geeft je ook een lijst met goede producten, waarvan er zeker ook heel wat bij ons en in Nederland te verkrijgen zijn.
Natuurlijk ook een lijst met slechte ingrediënten, zo weet waarop te laten in de supermarkt. En niet te vergeten... gezonde dagmenu's, altijd leuk voor inspiratie.
Nog niet overtuigd om dit boek in huis te halen? Deze geweldig Skinny bitch uitspraken gaan je wel over de schreef trekken:
- Sigaretten zijn voor losers!
- Frisdrank = vloeibare satan.
- De meeste belachelijke trend is het weinig koolhydraten dieet!
- Stel eens voor dat je achter een dier aan moet rennen en doden met je blote handen, nagels, tanden en kaken. Je zou er belachelijk uit zien!
- Denk je echt dat een avocado -een vrucht- ervoor zorgt dat je maatje nijlpaard krijgt? Common sense bitches!
- Eet je vezels en poep als een kampioen.
Labels:
boek,
bookreview,
levensstijl,
levenswijze,
lezen,
lifestyle,
skinny,
vegan,
veggie
Abonneren op:
Posts (Atom)