donderdag 28 augustus 2014

Kip-dim-sum met supersnelle kokosbroodjes en hoisinsaus (voorzie véél afwas maar wel afgelikte vingers!)



Toen ik hieraan begon vreesde ik het ergste. Dit zou me nooit nooit lukken. Vooral de kokosbroodjes leken met tamelijk onrealistisch. Maar goed, we haalden alles in huis -veel vond ik in de Chinese supermarkt trouwens- en gingen van start. 
Erg veel potten, stoommandjes en gesmikkel later waren alle borden leeg. Zelfs de kinderbuikjes waren helemaal gevuld.  Top! 

Budgetvriendelijker maken? Verwissel de bimi met broccoli. Gaat net zo goed!
Tip! Zet de kokosbroodjes in witte cupcake-vormpjes. Door de stoom gaat de kleur een beetje af op het broodje, niet echt héél smakelijk! 

Stoommandjes (2/3 verdiepingen) zijn echt héél handig als je dit wil uitproberen! ;)

Ingrediënten: 
  • 1 blik light-kokosmelk 
  • 2 blikken (lege!) kokosmelk vol zelfrijzend bakmeel (+ nog héél veel om te bestuiven)
  • 400g kipfilet 
  • 140g gemengde paddenstoelen 
  • 3el hoisinsaus + extra voor erbij 
  • 2 limoenen 
  • 200g bimi of broccoli 
  • 1 komkommer 
  • 1el sojasaus + extra voor erbij 
  • 1el wittewijnazijn 
  • 1/2 bosje koriander + extra voor de garnering 
  • 3el sesamzaad 
  • 100g ingemaakte gember 
  • 1 rode peper (voor de garnering) 
How to:
  • Doe de kokosmelk samen met het zelfrijzend bakmeel in een keukenmachine en meng tot een mooi deeg. 
  • Stort het deeg uit op een bestoven werkblad en maak er een grote worst van. Indien het te plakkerig is, voeg je extra bakmeel toe. 
  • Verdeel in 8 stukken. 
  • Prop de stukjes in een stoommandje, zet ze in cupcakevormpjes. 
  • Giet enkele cm water in de wok (zorg dat het water niet aan de cupcakevormpjes kan) en zet het stoommandje in de wok. Stomen maar! 
  • Snijd de kip in erg fijne reepjes. 
  • Hussel de kip met de championnenmengeling, de hoisinsaus en het sap van 1/2 limoen door elkaar. 
  • Doe het mengel in een tweede stoommandje en stoom het gaar. 
  • Maak de bimi schoon en stoom hem gaar. 
  • Snijd de komkommer met een dunschiller in lange slierten. 
  • Doe de sojasaus, de wittewijnazijn en de gehakte koriander met de komkommer in een kom. 
  • Rooster het sesamzaad in een koekenpan. Kieper in een kommetje. 
  • Snijd de resterende limoen in partjes en doe in een kommetje. 
  • Vul een potje met ingemaakte gember, hoisinsaus en sojasaus. 
  • Bestrooi alle stoommanden met gehakte koriander en gehakte rode peper. 
  • Scoren! 



Gezonde hummus met gegrilde paprika's en koriander #slanklunchke

Gezond? Ja! Snel? Ja! Lekker? Oh ja! 
Dit is een echt weight-watcher-receptje. De hoeveelheid punten ken ik niet, die kunnen de echte WW-fans waarschijnlijk wel even berekenen, maar het komt wel regelrecht van hun website. 
En of het goed was!

Ik smeerde het op een zuurdesem-cracker, maar je kan er echt overal wat mee doen! 

Ingrediënten: 
  • Een klein blikje kikkererwten 
  • Een klein potje cottage-cheese 
  • 4 tenen look 
  • peper en zout 
  • gegrilde paprika's uit een potje 
  • een bosje koriander 
  • crackers / brood / ... 
How to: 

  • Kieper de kikkererwten, geperste knoflook, cottage-cheese met wat peper en zout in de blender. Kijk naar de textuur, ik hou wel van smeerbare, vaste textuur dus gebruik ik véél kikkererwten. 
  • Snijd een gegrilde paprika in reepjes en hak de bos koriander fijn. 
  • Beleg je cracker. Stop op tijd, anders is het niet Weight-watch-proof! 





Kruimeldeegbodempje met peer, citroentijm en merengue. Oh God!




Niets leuker dan voor je oven zitten, in kleermakerszit, kijkend hoe deze heerlijke gebakjes licht bruin kleuren. Als het topje er donker uit gaat zien is het perfect. Laat ze wat afkoelen en schep er een grote bol vanille-ijs bij uit. 
Wonderlijk op een zomeravond! 

Ingrediënten: 

  • Vier ondiepe kruimeldeegbodempjes. (Je kan ze ook zelf afbakken maar dan heb je gedroogde bonen nodig als 'vulling' tijdens het bakken). 
  • 4 eetlepels frambozenconfituur
  • 400g halve peren op eigen sap (geen siroop)
  • citroentijm
  • 2 eiwitten 
  • 100g fijne suiker 
  • 1tl vanille-extract 
  • vanille-ijs 
How to: 
  • Bak de kruimeldeegbodempjes (als dat nog niet gebeurd is). 
  • Schep in elke bodem een eetlepel frambozenconfituur. 
  • Snijd de peren in fijne plakjes. Verdeel over de bodempjes. 
  • Strooi er citroentijm over (enkel de blaadjes!).
  • Doe de suiker en een snufje zout bij de eiwitten en zet de keukenmachine aan. Klop de eiwitten stijf. 
  • Roer er voorzichtig de vanillepasta door. 
  • Schep de merengue op de taartjes.
  • Bak de taartjes zo'n 6 minuten in een oven van 190°. 
  • Laat de taartjes een tijdje afkoelen en serveer met vanille-ijs!