Maar, eerlijk is eerlijk. Rijst is een voedingsmiddel dat rijker is aan waarden dan je op het eerste zicht zou denken. Om te beginnen heb je soorten rijst, en is het belangrijk om een onderscheid te maken. Veel foodies weten ondertussen dat witte- en bruine rijst onvergelijkbare stuff is. De bruine korreltjes zijn rijk aan ijzer, fosfor, magnesium, vezels en héél erg veel vitamines E! Je kan hem koken of stomen. Dat laatste is absoluut meer aan te raden, maar heb ik nu dus even niet gedaan.
Ingrediënten:
- 200g tofu, in blokjes (vocht er 'uitgedrukt' met een zwaar voorwerp)
- 2 el sojasaus (tamari)
- 1 el olijfolie
- 1 el olijfolie
Marinade:
- 2el sojasaus (tamari)
- sinaasappelzeste van 1 sinaasappel
- sap van 1 sinaasappel
- 1 teen look, geperst
- sinaasappelzeste van 1 sinaasappel
- sap van 1 sinaasappel
- 1 teen look, geperst
- 1tl oregano, gedroogd
- 1/2tl komijn
- 1tl zout
- peper
Groenten:
- 1 broccoli
- 50g jonge koolbladen
- 3 handjes spinazie, vers
- 2 grote wortels, fijn gesneden
- 1 bussel radijzen, fijngesneden
- 2 teentjes look, geperst
- 2-3cm gember, geperst
- 2-3cm gember, geperst
- nootmuskaat
- peper en zout
- chilivlokken
- 1el sojasaus (tamari)
Garnering:
- Hennepzaad
- Verse kiemen
- Verse kiemen
Rijst:
- 150g bruine rijst
- 2el vegan groentenbouillon
- 2el vegan groentenbouillon
How to:
- Kook de rijst volgens de verpakking in groentenbouillon.
- Kook de rijst volgens de verpakking in groentenbouillon.
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Leg de tofu in blokjes in een ovenschotel en meng er de sojasaus en olijfolie overheen. Meng goed.
- Bak zo'n 20 minuten in de oven.
- Maak intussen de marinade door alle ingrediënten te mengen.
- Haal de tofu uit de oven, na 20 minuten, overgiet met de marinade en roer voorzichtig.
- Plaats de tofu terug in de oven, voor minstens 15 minuten. Hou in de gaten hoe krokant je hem wil en haal hem er uit als je denkt dat-ie goed is. (Ik hield het zo'n 20 minuten uit, toen was hij net crispy bacon).
- Verwarm 1 el olijfolie in de wok.
- Verhit de knoflook en de gember.
- Haal de tofu uit de oven, na 20 minuten, overgiet met de marinade en roer voorzichtig.
- Plaats de tofu terug in de oven, voor minstens 15 minuten. Hou in de gaten hoe krokant je hem wil en haal hem er uit als je denkt dat-ie goed is. (Ik hield het zo'n 20 minuten uit, toen was hij net crispy bacon).
- Verwarm 1 el olijfolie in de wok.
- Verhit de knoflook en de gember.
- Wok de broccoli, radijzen, wortels samen in het knoflookmengsel.
- Voeg na 6-8 minuten de koolbladeren en de spinazie toe.
- Kruid met peper, zout, nootmuskaat, chili vlokken.
- Wanneer alles top is (knapperig maar wel warm) voeg je 1 el sojasaus toe.
- Voeg na 6-8 minuten de koolbladeren en de spinazie toe.
- Kruid met peper, zout, nootmuskaat, chili vlokken.
- Wanneer alles top is (knapperig maar wel warm) voeg je 1 el sojasaus toe.
- Meng de rijst onder de groentjes.
- Dresseer op een bord, bestrooi met de gebakken tofu.
- Werk af met kiemen en hennepzaad.
- Werk af met kiemen en hennepzaad.
This will make u happy!