maandag 15 september 2014

Superfood! Chia-ontbijt met lekkere pistachenootjes en kersen!


Superfood is hip. Je kan er bijna niet meer omheen. Goji-bessen, tarwegras, chiazaadjes, ... Persoonlijk heb ik ze nog niet allemaal getest, ik koop ze stelselmatig aan (budgettaire redenen, ik vind ze tamelijk duur!), maar ik ben wel steeds erg aangenaam verrast!
Wat zijn die Superfoods nu eigenlijk? En zijn ze echt zo gezond? Uiteraard moet je rekening houden met de marketing-addertjes-onder-het-gras. Zo mag de term 'Superfood' niet meer zomaar gebruikt worden, let steeds goed op wat je nu precies koopt!
Ik sprong na mijn Chia-pudding niet plots over de ontbijttafel en sufte nog steeds een beetje op de trein die ochtend (maar hé, het was ook pas 6u30!). Maar, ik voelde me wel gezond! En, ik had stevig gegeten.  Kwaad kan het dus al zeker niet!
De meeste voedingsmiddelen die we eten bevatten 2 tot 3 gezonde voedingsstoffen. Superfoods bevatten er soms wel 12. En dat in zo een mini-chia-zaadje! Om je een idee te geven: Chiazaad bevat:
  • meer magnesium dan broccoli
  • meer omega-3 vet dan Atlantische zalm
  • meer calcium dan verse melk
  • meer eiwitten van kidney bonen
  • meer selenium dan lijnzaad
  • meer ijzer dan verse spinazie
  • meer kalium dan bananen
  • meer vezels dan zemelen

Dit is sowieso een blijvertje op mijn ontbijt-kaart! Net als overnight-oats is het snel en handig voor een vroeger vogel als ik, je kiepert er om het even wat bij, en geniet van gewoon pure gezondheid in een potje! 

Ingrediënten: 
- 2 à 3el chiazaadjes
- 200ml notenmelk
- noten naar keuze (ik gebruikte pistache)
- 2el honing
- 2el kokosrasp
- vers fruit (ik gebruikte kersen)
- zaadjes (om te garneren) 

How to: 
- Kieper de chiazaadjes in een kommetje, samen met de notenmelk, de honing en de kokosrasp.
- Roer de boel goed door!
- Zet in de ijskast.
- Ga lekker slapen! *Droom even van je chia-zaadjes!*
- Vul een potje met nootjes, lepel er de ondertussen "jelly-chiazaadjes" op en wissel af met een laagje vers fruit.
- Bestrooi bovenaan met vers fruit en eventueel wat zaadjes!




WWWRAAUWFOOD: Dé eerste dag van Lieselotte #diary2

Hoera! Het is kwart voor elf 's avonds en we hebben niet gezondigd. Geen enkele keer. Ik ben best tevreden, want het was ontzettend moeilijk
Dat lijkt misschien een beetje gek, maar een warm tasje koffie of thee was echt waanzinnig welkom. Zéker als je weet dat de koffiegeur zomaar mijn bureautje binnensijpelt. Vaak, meermaals per dag. Sufheid alom dus. Maar dan weten we die ook weeral een beetje te plaatsen.  

De ochtend begon eigenlijk met een voorbereiding gisterenavond. Ik had de chiazaadjes immers laten weken in de homemade amandelmelk.  Ook de groene salade had ik klaar gezet in de ijskast zodat ik hem 's ochtends alleen in de ijskast op school moest mikken.
De koekjes lagen op te stijven in de vriezer, en het enige wat ik moest doen was genieten van een nachtje slapen. 

Na dag 1 heb ik heel wat raw-food-dingen ontdekt! Rawfood is lekker. Rawfood barst van de energie. Alleen al door te kijken hoeveel stukken groenten je opeet, krijg je een méga- boost. Maar raw is ook véél werk, koud en gaf me vandaag geen compleet verzadigd gevoel. Ik werkte massa's fruit naar binnen en daar ben ik niet helemaal happy mee. 
Morgen test ik rawfood-bar 'Eten vol leven'. Ik ben razend benieuwd! 




Chiazaadjes met homemade-amandelmelk,
pistachenoten, raw-cacao en kers




Groene salade van asperges, jonge spinazie, courgette
en scheuten 


Groene soep van courgette en komkommer met een beetje 'bite' van
mosterdzaadjes en pompoenpitten


Groentenrolletjes met mango en advocado,
met pittige dipsausjes



WWWRAUWFOOD Charlotte's diary #2 Courgetti met tomatensaus!

Ja al 1 dagje bijna voorbij nog vier te gaan!

Tot voor het avondeten dacht ik: 'oh dit is easy'. Toen was het zover, het rauwe, koude avondeten. De enige maaltijd die ik nooit vervang door alleen rauwkost. Sowieso worden er hier elke dag groenten gegeten 's avonds, zijn ze zelf niet warm, dan serveer ik er wel iets anders warm bij.

Omdat ik wist dat ik een heerlijk, dampend bordje pasta het meest ging missen, heb ik hiervoor direct vervanging gezocht. De Courgetti met tomatensaus was lekker en vullend, het enigste wat ik miste was een beetje kaas
Zeker een receptje om eens te proberen, zie hieronder!

Wat heb ik voor de rest van de dag gegeten?





Mijn gewoonlijke banaan met notenpasta en pompoenpittjes.
Ik heb de notenpasta gewoon vervangen door de notenmoes. Die ik heb van de mislukte poging om notenpasta zelf te maken.








Boekweitpap met frambozen. Mmmm dit was heerlijk, receptje volgt later zeker nog!
Het is meer een zeer vullende smoothie met een beetje crunch.









 Groene smoothie van spinazie, necatrine, kiwi en een beetje chia zaadjes. Tussendoor het ik ook genoten van een zalig stukje raw brownie, echt super voor die chocolade cravings!






 RECEPT: Courgetti met tomatensaus





Wat heb je nodig?
voor 2pers.

  • 1,5 courgette
  • 6 zongedroogde tomaten 
  • 1 kleine rijpe tomaat
  • 1 teentje look
  • handje basilicum blaadjes

How to?

  • Snij de courgette in flinterdunne reepjes met je dunschiller of mandoline.
  • Snij deze reepjes in nog wat fijnere sliertjes zodat het op spaghetti lijkt.
  • Doe de rest van de ingrediënten in je hakmolentje of foodprocessor tot je een gladde saus bekomt.
  • Werk af met peper en eventueel wat hennepzaadjes of gehakte nootjes



WWWRAAUWFOOD: Cashewkoekjes met honing en dadels



Kijk, dit is zo'n ding waarvan je ze in het vriesvak stopt en er bijna gaat voor zitten, omdat je ze echt echt wil opeten. Experimenteel maar lekker.
Klein detail, je kan dit echt met alle noten maken. Mix er pure chocolade (of raw-cacao-nibs) onder en je hebt een goddelijk chocoladekoekje. Het geheime plak-ingrediënt? Dadels

Met een verhouding van 100g noten (welke je lekker vindt), 20 dadels en nog wat extra plaksels zoals honing kom je echt uit op een fantastisch lekker koekje. De rest is optioneel: rozijnen, kokosrasp, ...
Zet alles even in je koelkast / vriezer, afhankelijk van hoe snel je ze stevig wil, en geniet van krachtvoer in koekjesvorm

Experimenteer met vormpjes voor kids of toppings (denk aan zonnebloempitjes, kokosrasp, cacaonibs, lijnzaad, ...). 

Ingrediënten: 

  • 100g cashewnoten
  • 20 dadels (ontpit) 
  • honing (3el) 
  • toppings (daar gaat je fantasie!)
How to: 
  • Hak de dadels in kleine stukjes. 
  • Kieper alles in de blender. 
  • Voeg honing toe tot een smeuïg geheel. 
  • Maak een bal van het 'deeg' en rol uit. 
  • Steek de vormpjes uit. 
  • Bestrooi met wat je wil! 
  • Zet in je vriezer of koelkast. 
  • Geniet zonder enige schroom van dit lekkers! 't Is echt Clean-Raw-Food!