maandag 21 december 2015

VEGAN VIBES: Over zeemeerminnen en Nori-vellen #seaweednoodles #perfectlunch #eatyourgreens


Au, au, au... Mijn spieren doen pijn! De laatste tijd ben ik regelmatig terug te vinden in de sportschool. Waarom? Omdat ik het ook moeilijk heb met het niet snoepen, aha! Neen, ik grijp niet naar suiker, maar naar noten
Niets houdt me weg van de grote pot pindakaas, nu ik twee weken lang, lekker thuis rondlop in ... pyjama en jogging -vakantie he!-. Niets. Maar, wanneer ik dan zo'n eetlepel smakelijk naar binnen lepel.. dan denk ik altijd: Goh, gezonde vetten heb je ook nodig. Niet?

Dit gerechtje is er eentje dat me dus helemaal happy maakt. Gezonde vetten. Hellooo avocado! Trouwens, ik heb ook wel wat pit nodig dewer dagen. Ik kocht namelijk het boek 'Opgeruimd' van Marie Kondo, en ben aan mijn goede voornemens van 2016 gestart.  Twee derde van mijn inboedel moet er uit. En... Ik wil een jaar lang, op kleding na, geen nieuwe spullen kopen. Yes, ik heb een kledingprobleem. Maar ook een potjesprobleem. En een bakvormprobleem. Eigenlijk ben ik een hamster. 

Dit lekkernijtje past ook prima in de healthy pre-holiday periode. Soba, greeeeeens -a lot- en wat verse kruiden. Met de Nori-vellen er bij gepureerd, is het net een zeemeerminnen-dish. - Zo sprak mijn dochter van 6-

Keep it green lovies, 
Lieselotte xoxo


Ingrediënten:
  • 2 handen vol spinazie
  • ½ cup verse kruiden zoals munt, koriander, peterselie
  • 2 tl edelgistvlokken (optioneel)
  • 2tl appelcider azijn
  • 2tl nori-flakes (in stukjes geknipte nori-vellen)
  • 2el olijfolie
  • 1tl dijon-monsterd

Voor de noodles:

  • 50g soba-noodles
  • 1 avocado, in schijfjes (voor bovenop de pasta)
  • 1/2el pijnboompitten

How to:
  • Meng de ingrediënten voor de dressing in een high-speed-blender.
  • Kook ondertussen de noodles.
  • Meng de noodles met de dressing.
  • Snij de avocado in lange sneetjes en leg ze op de pasta.
  • Serveer met (geroosterde) pijnboompitten.

SKINNY SINNER: We wish you a CHERRY-sweet christmas and an ALMOND-crunchy new year! Let's start with baking this cake...


Eindelijk, mijn kerstboom staat! Even heb ik gevreesd dat ik het klein stekelig ding niet opgezet ging krijgen voor kerst.
Waarom mijn mister foodies het dan niet deed? Omdat ik vorig jaar zoooo teleurgesteld was dat hij de boom helemaal alleen had opgezet. Of ik toen misschien wat overdreven had? Nooit hoor, maar ik ben toch een vrouw voor iets zeg. Toch niets leuker dan te samen de kerstlichtjes ontwarren en discussiëren over welke kleuren er in gaan hangen.

Onze kerstboom is al 2 jaar kitscher dan kitsch. Voor de kleuren gaan we voor goud, een golden oldy, en of course hoe kan het ook anders.....roze! Als ik mocht kiezen had hij alle mogelijke tinten van roze, glitter overal en hingen er eenhoorns in. Voor diegene die het zich afvragen: neen, die fase ga ik niet meer ontgroeien, dit is gewoon wie ik ben.

Bij het versieren van de boom hoort ook een lekker warm kopje warme chocolademelk. En bij chocolademelk hoort dan weer iets lekkers voor te snoepen. Ik had nog wat kersen over van mijn smoothiebowl en even later stond dit geweldig gebak in de oven.

De hoeveelheden zijn voorzien op mijn mini-cakevormpje, echt super handig als je maar met tweetjes bent. Gebruik je een gewone bakvorm? Doe alles dan gewoon maal 2.

Wat heb je nodig?

  • 1/2 cup havermeel
  • 1/2 cup amandelmeel
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ei of vervang door een lijnzaad "ei" voor de vegans
  • 1 banaan
  • 1 eetlepel gebroken lijnzaad
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 theelepel bicarbonaat
  • 2 eetlepels maple syrup
  • 1/2 cup plantaardige melk
  • 1/2 cup ontdooide en uitgelekte kersen
  • 1/4 cup gehakte amandelen

How to?

  • Verwarm je oven voor op 180graden en bekleed een bakvorm met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten.
  • Meng al je natte ingrediënten (buiten de kersen).
  • Voeg je natte bij de droge ingrediënten en mix even goed door.
  • Roer er de kersen door en giet het deeg in de bakvorm.
  • Bestrooi met de amandelen.
  • Bak in de oven voor ongeveer 45 minuten. Om te weten of het klaar is prik je er even in, hangt er nog deeg aan je prikker? Dan laat je het nog even bakken.