Het fijne aan Andree, is dat ze altijd tot het waanzinnige is voorbereid. Prachtig afgedrukte receptfiches, kiemen in alle stadia, kommetjes, lepeltjes,... Jep, ze weet wat ze doet.
Ik niet, toch niet als het om kiemen gaat. Ik krijg telkens een hoop kiemen bij elkaar, maar vind het belachelijk ingewikkeld om ze te verwerken.
Zo komt het dat ze elke keer schimmelen en ik ze gefrustreerd op m'n composthoop kieper.
Vanaf nu niet meer! Zet de zaadjes maar al klaar!
Trouwens, ik deel graag met jullie enkele tips en tricks die me super handig leken. En met dat eerste lentezonnetje door het raam vandaag, ben ik klaar voor m'n eerste echte doordachte kiemproject! Denk even goed na waarom je dit wil. Stel je de voldoening voor van het eten van je eigen zelf-gekiemde plantjes! Vergéét een mega-moestuin! Just go with the flow en zie hoe leven opduikt op je eigen aanrecht! -En nope, we hebben het hier niet over vreemde schimmelende parasietjes!-.
Eerst en vooral! Keep it easy! Daar ging het al mis bij mij... Blijkbaar heb je makkelijke en moeilijke zaden. Met deze makkie-starters moet het mij én jullie lukken:
- Alfalfa
- Radijs
- Zonnebloempitten (ongepelde uiteraard)
- Mosterdzaad
- Kikkererwten
- Quinoa
Make sure your seeds are bio & fresh! ;) (Dus niet diegene die je daar nog terug vond van een jaar of vijf geleden... It's a no-go. Je wil kiemen die knallen! )
Voorzie ook het juiste materiaal. Dat is ook zo iets waar ik blunder. Ik begin altijd relatief ondoordacht.
Dit heb je nodig:
- Gaas (Kan je kopen in de doe-het-zelf op rollen)
- Weckbokalen met elastiek
- Afdruiprekjes (die van Ikea zijn super)
- Plateaus (van 2cm diep)
- Potgrond die voedzaam is
Je kan natuurlijk ook echt kiemmateriaal bestellen online. Maar misschien wil je eerst even testen of dit echt is wat je wil doen? Low-budget en creatief-troef!
Even een kort stukje van het lekkers wat we te eten kregen... Njammie! I love kiemen. Dit is echt levend-voedsel. En daar krijg je instant-energie van!
Ooit al gehoord van Rejuvelac? Dit was écht nieuw voor mij. Ik vermoedde een Russisch-vreemd-brouwsel, zeker toen ik het troebel goedje in de grote bokaal zag verschijnen. Wat was dit!?
Wel... het was de aller-heerlijkste en gezondste punch die je je kan voorstellen! Fermentatie is het geheime woord. Gemaakt van gekiemde tarwe en op smaak gebracht met vijg, rozijntjes, gember, honing en munt. Oh héérlijk! Receptjes vind je op 1001 manieren online! En het is best een werkje-van-lange-adem, maar het is het ab-so-luut waard! Deze test ik sowieso zelf uit.
Klassieker der klassieker. Tarwegras in een shotglas. Mij krijg je er niet warm voor. Tot ik deze variant probeerde. Met een vrolijke scheut appelsap -hello slowjuicer- erbij werd het een heerlijk sapje waar je spontaan van begint te glimlachen. Yes, op deze manier wil ik ook wel starten met m'n dag. Of ik de moed vind om zelf ook écht tarwegras te kweken, is wat anders.
Voor een ienie-mienie sapje heb je al snel een plateautje kiemen nodig... Slik.
Jullie kennen ons al een beetje. Hummus is grote liefde. Alle spreads eigenlijk. Oké, ook pindakaas. Maar goed, die doet er nu even niet toe.
Deze hummus is net dat tikkeltje beter dan alle anderen die je at, want hij leeft. De kikkererwten zijn niet uren gekookt, maar gekiemd en nadien kort gestoomd. Met handige sticks werd dqt kommetje in no-time tot de bodem leeggevreten. Misschien passeerde het wel erg vaak ons hoekje... ;)
Deze handige bootjes werden gevuld met linzenpaté. Wist je trouwens dat kiemen op verschillende manieren moet? Je hebt drie grote groepen kiem-zaden.
- Linzen, peulvruchten en graan (Die moet je na het ontkiemen nog even verhitten met kokend water of een stomer)
- Slijmerige zaden zoals lijnzaad en chiazaad (Je kent ze wel van onze ontbijt-posts of ei-vervangers bij vegan cake).
- Groentenzaadjes van broccoli, radijs,...
Elk zaad heeft zo zijn eigen voorkeursbehandeling. Sommigen houden van donkere omgevingen, sommigen houden van grond. Thank God, there is Google!
Als afsluiter kregen we een salade van sprouted quinoa, pastinaak, érrrg veel smaakmakers en als extraatje een smaakbom van gekiemde groentenzaden. Een gouden tip is trouwens, om elke smaak in je gerecht te verwerken. Ga voor de bitterheid van sla, het zoet van bijvoorbeeld een handvol rozijntjes, het zout van olijfjes of gedroogde tomaten en het zuur van een frisse citroen. Met als afsluiter nog wat extra spicy radijs-kiemen, krijg je een harmonie van lekkers!
Volgende keer leert Andrée me meer over ontbijtalternatieven. Ik ben er. Op de eerste rij. Zonder twijfel! Lekker Vitaal?! Yes, zo voelde ik me hélemaal nadien!