maandag 29 februari 2016

Adv. LIFESTYLE: Kiemen! Saai? Nee! #boeiendsteworkshopsofar #zinnenprikkelend

Het was weer zover! Ik mocht een zondagvoormiddag-bij-Andrée doorbrengen. Dat is -letterlijk- tussen het groen. Buiten wiegden de Keerbergse bomen, binnen spatte de frisse groene blaadjes van de zonnige vensterbank. Overal om me heen leken jonge kiemen en plantjes te wachten, tot ze deel mochten gaan uitmaken van lekkere RAW-foodgerechten



Het fijne aan Andree, is dat ze altijd tot het waanzinnige is voorbereid. Prachtig afgedrukte receptfiches, kiemen in alle stadia, kommetjes, lepeltjes,... Jep, ze weet wat ze doet. 
Ik niet, toch niet als het om kiemen gaat. Ik krijg telkens een hoop kiemen bij elkaar, maar vind het belachelijk ingewikkeld om ze te verwerken. 
Zo komt het dat ze elke keer schimmelen en ik ze gefrustreerd op m'n composthoop kieper. 
Vanaf nu niet meer! Zet de zaadjes maar al klaar! 





Trouwens, ik deel graag met jullie enkele tips en tricks die me super handig leken. En met dat eerste lentezonnetje door het raam vandaag, ben ik klaar voor m'n eerste echte doordachte kiemproject! Denk even goed na waarom je dit wil. Stel je de voldoening voor van het eten van je eigen zelf-gekiemde plantjes! Vergéét een mega-moestuin! Just go with the flow en zie hoe leven opduikt op je eigen aanrecht! -En nope, we hebben het hier niet over vreemde schimmelende parasietjes!-. 





Eerst en vooral! Keep it easy! Daar ging het al mis bij mij... Blijkbaar heb je makkelijke en moeilijke zaden. Met deze makkie-starters moet het mij én jullie lukken:

- Alfalfa
- Radijs
- Zonnebloempitten (ongepelde uiteraard)
- Mosterdzaad
- Kikkererwten
- Quinoa
 


Make sure your seeds are bio & fresh! ;) (Dus niet diegene die je daar nog terug vond van een jaar of vijf geleden... It's a no-go. Je wil kiemen die knallen! ) 



Voorzie ook het juiste materiaal. Dat is ook zo iets waar ik blunder. Ik begin altijd relatief ondoordacht. 

Dit heb je nodig:
- Gaas (Kan je kopen in de doe-het-zelf op rollen)
- Weckbokalen met elastiek
- Afdruiprekjes (die van Ikea zijn super)
- Plateaus (van 2cm diep)
- Potgrond die voedzaam is 


Je kan natuurlijk ook echt kiemmateriaal bestellen online. Maar misschien wil je eerst even testen of dit echt is wat je wil doen? Low-budget en creatief-troef! 



Even een kort stukje van het lekkers wat we te eten kregen... Njammie! I love kiemen. Dit is echt levend-voedsel. En daar krijg je instant-energie van! 


Ooit al gehoord van Rejuvelac? Dit was écht nieuw voor mij. Ik vermoedde een Russisch-vreemd-brouwsel, zeker toen ik het troebel goedje in de grote bokaal zag verschijnen. Wat was dit!?
Wel... het was de aller-heerlijkste en gezondste punch die je je kan voorstellen! Fermentatie is het geheime woord. Gemaakt van gekiemde tarwe en op smaak gebracht met vijg, rozijntjes, gember, honing en munt. Oh héérlijk! Receptjes vind je op 1001 manieren online! En het is best een werkje-van-lange-adem, maar het is het ab-so-luut waard! Deze test ik sowieso zelf uit.






Klassieker der klassieker. Tarwegras in een shotglas. Mij krijg je er niet warm voor. Tot ik deze variant probeerde. Met een vrolijke scheut appelsap -hello slowjuicer- erbij werd het een heerlijk sapje waar je spontaan van begint te glimlachen. Yes, op deze manier wil ik ook wel starten met m'n dag. Of ik de moed vind om zelf ook écht tarwegras te kweken, is wat anders. 
Voor een ienie-mienie sapje heb je al snel een plateautje kiemen nodig... Slik. 


Jullie kennen ons al een beetje. Hummus is grote liefde. Alle spreads eigenlijk. Oké, ook pindakaas. Maar goed, die doet er nu even niet toe. 
Deze hummus is net dat tikkeltje beter dan alle anderen die je at, want hij leeft. De kikkererwten zijn niet uren gekookt, maar gekiemd en nadien kort gestoomd. Met handige sticks werd dqt kommetje in no-time tot de bodem leeggevreten. Misschien passeerde het wel erg vaak ons hoekje... ;) 






Deze handige bootjes werden gevuld met linzenpaté. Wist je trouwens dat kiemen op verschillende manieren moet? Je hebt drie grote groepen kiem-zaden

- Linzen, peulvruchten en graan (Die moet je na het ontkiemen nog even verhitten met kokend water of een stomer)
- Slijmerige zaden zoals lijnzaad en chiazaad (Je kent ze wel van onze ontbijt-posts of ei-vervangers bij vegan cake).
- Groentenzaadjes van broccoli, radijs,... 


Elk zaad heeft zo zijn eigen voorkeursbehandeling. Sommigen houden van donkere omgevingen, sommigen houden van grond. Thank God, there is Google

Als afsluiter kregen we een salade van sprouted quinoa, pastinaak, érrrg veel smaakmakers en als extraatje een smaakbom van gekiemde groentenzaden. Een gouden tip is trouwens, om elke smaak in je gerecht te verwerken. Ga voor de bitterheid van sla, het zoet van bijvoorbeeld een handvol rozijntjes, het zout van olijfjes of gedroogde tomaten en het zuur van een frisse citroen. Met als afsluiter nog wat extra spicy radijs-kiemen,  krijg je een harmonie van lekkers! 


Volgende keer leert Andrée me meer over ontbijtalternatieven. Ik ben er. Op de eerste rij. Zonder twijfel! Lekker Vitaal?! Yes, zo voelde ik me hélemaal nadien! 




















zondag 28 februari 2016

SKINNY SINNER: High-tea buckwheat cinnamon buns! #skinny #sundayafternoon #swedishkitchen


Kaneelbroodjes. Ze zijn op-en-top Zweeds en maken dat je huis barst van de kaneellucht. Dat is nu net wat ik wil op een zondagnamiddag, wanneer m'n hele gezin samen op de bank hangt. Helaas zijn deze lekkernijtjes niet zo lief voor je lijf. Hun hoofdingrediënten zijn boter én suiker. No need to say more. 
Of toch... want misschien is een healthy-versie wel helemaal niet zo moeilijk te maken als je denkt! 

Ingrediënten: 
- 180ml haver- of speltmelk (kan ook met soya)
- 1 zakje gedroogde gist
- 380g boekweitmeel
- 1tl wijnsteenbakpoeder
- 25g kokosbloesemsuiker
- 3tl kaneel
- 1/4 tl zout
- 10el appelmoes (blend 5 appeltjes, geschild)
- handje rozijnen

How to: 
- Verwarm de melk tot een lauwe temperatuur en los de gist er in op.
- Zet vijf minuutjes aan de kant om de gist te laten 'ontwaken'.
- Meng het boekweitmeel met het wijnsteenbakpoeder, 1tl kokosbloesemsuiker, 1tl kaneel, het zout en 5el appelmoes.
- Voeg het melkmengsel toe en kneed met je handen -of met een machine- tot een egaal deeg. Voeg, indien te plakkerig, boekweitmeel toe.
- Zet 30 minuten aan de kant.
- Maak intussen de vulling.
- Meng hiervoor de overige kokosbloesemsuiker met het kaneel, de appelmoes en de rozijnen.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Rol het deeg uit tot een rechthoek en besmeer de lange kant met het mengsel.
- Rol strak op en druk de rolletjes dicht bij elkaar in een ingevette springvorm.
- Zet 25 minuten in de oven.
- Njammie!

vrijdag 26 februari 2016

VEGAN VIBES; Plantbased lasagne with tufy and spinach #ohmygosh #ittakesonehour #20minutespreptime



Ik ben echt verslaafd aan lasagne. Vroeger ging ik helemaal wild voor de Bolognaise-versie, vandaag ben ik echt helemaal in love met alles waar spinazieblaadjes in verwerkt zit. Het enige waar ik echt héél erg tegenop zie? Het maken! Eerst een uur groenten snijden, tomatensaus maken, witte saus kloppen (die me ook wel eens durft te mislukken), een uur in de oven en dan ... eindelijk... is-ie-klaar. 
Neenee, niet echt wat voor deze chaotische ik-haat-afwas-laat-staan-twee-uur-koken-dame. En daarom... daarom wilde ik het anders! En yeha! Het is helemaal gelukt! 
Mijn lasagne bubbelde rustig in de oven en ik... ik genoot van een heerlijk bad-scrub én... het bruinen-zonder-zon-experimentje. Wat trouwens goed afliep. Ik ben nogal gehecht aan m'n tintje, maar met een zwanger buikje is dat moeilijk te behouden. Nu zie ik er tenminste weer een béétje gezond uit! 

Vandaag had ik trouwens dé 12-weken echo. Je weet wel. Bloednerveus word je daarvan. De mythische grens tussen 'alles kan misgaan' en 'opgelucht ademhalen'. Daar was-ie dan. Onze eerste HandsOffMyFood-baby... spartelend, zwaaiend op groot scherm! In topconditie, dat kleintje! 
Ondertussen moet ik het wel blijvend rustig aan doen. Ik heb niet zo'n happy zwanger-verleden. Alle ogen zijn dus gericht op die knapperd in m'n buik. Of die prinses. Want, deze keer, willen we het echt niet weten! Surprise op 8 september! 

Genoeg ge-baby-d! 

Hier komt-ie! 

Ingrediënten 
Vulling: 
- 600g spinazie
- 1 pak tofu
- 1el appelciderazijn
- zout en peper

Saus: 
- 4el speltmeel
- 4el olijfolie
- 3 cups unsweeted almondmilk
- 1el gedroogde oregano
- 1 blik tomaten in stukjes
- 1/3 cup edelgistvlokken
- 1tl knoflookpoeder
- 1tl appelciderazijn 


10 Lasagnevellen op basis van spinazie
2 el edelgistvlokken


How to:
- Verwarm de oven op 180°C.

Voor de vulling:

- Druk het water uit de tofu met een keukenhanddoek. Overgiet de gewassen spinazie kokend water en laat drie minuutjes staan.
- Doe de spinazie in een keukenhanddoek en knijp al het vocht er uit.
- Meng de gebrokkelde tofu met fijngesneden spinazie, appelciderazijn en zout. Zet even aan de kant.

Voor de saus:
- Verhit de olijfolie in een steelpannetje.
- Voeg het speltmeel toe.
- Roer met een klopper tot een roux.
- Voeg beetje bij beetje de melk toe.
- Voeg de overige ingrediënten toe en roer tot de saus een beetje indikt.

De lasagne: 
- Leg een bodempje tomatensaus in de lasagnekom.
- Bedek met lasagnevellen.
- Leg hierop een deel van de tofu-spinazie-mengeling.
- Doe hier weer een beetje saus bij.
- Werk steeds verder naar boven en werk af met 2 el edelgistvlokken.
- Dek de schotel af met aluminiumfolie. 

- Zet 40 minuten in de oven.

Njammie! 

donderdag 25 februari 2016

SKINNY SINNER: Chocolade-cake.. gepikt van 120.000 google-hits!




Gek toch eigenlijk, dat we allemaal kookboeken blijven kopen. Massaal. Neem nu mijn zoektocht naar een chocoladecake. Ik had rode bietjes in m'n koelkast en die moesten nodig op... Dus, ik google 'red-beet-chocolate-pie'. Geen kookboek ging door m'n handen en maar liefst 120.000 hits online. 120.000 Recepten kwamen naar me toe gestroomd, letterlijk. Ik kon amper eentje kiezen. Dat is nu net mijn probleem. Ik lees er een stuk of vier, zucht, en bedenk me dat geen enkel net is wat ik écht wil. Dus kieper ik wat bij elkaar en, tadaa, daar is mijn chocolade-taart-met-rode-bietjes. Zonder suiker alsjeblief.

Toch ben ik obsessief naar kookboeken op zoek. Ik lees ze voor ik in bed stap, of gewoon in bad. Ik wil geen recept zoeken of ingrediëntenlijsten in m'n hoofd opslaan. Daar vind ik niets aan. Neen, ik wil weten waarom de auteur dit receptje koos, waarom het hem inspireerde, wat hij er lekker aan vond en wat nu net niet. Dat zoek ik...denk ik.

Misschien lees je dus ook daarom net onze blog. Niet zozeer om een beetje na te koken wat wij zeggen dat je misschien wel zou kunnen lekker vinden, maar om te weten te komen waarom we het doen. Eindeloos combineren. Vaak weggooien. Vaak uitpakken. Vaak gefrustreerd denken dat er beter wat meer zoet of zout had ingezeten.

Vandaag vroeg iemand me of we het zomaar deden. Of dat we er konden van leven. Helaas helaas. Néén. Integendeel. HandsOffMyFood is een compleet uit de hand gelopen hobby. Ondertussen heeft't het absoluut zijn plekje tussen de andere foodblogs veroverd. We hebben het soms drukker dan druk en zijn dan even een paar dagen compleet-van-de-radar-verdwenen. Maar we komen écht altijd terug. Want we moeten delen, inspireren én vooral eten.

Ik lees kookboeken. Ik lees blogs. Ik schrijf ondertussen aan beide -geef me nog even- en ga steeds op zoek naar the ones that catch my eye. Een vreemd ingrediënt. Een vreemde samenstelling. En net dat brengt me nu bij deze heerlijke red-beet-cake.

Nope, niet gepikt. Het is een samenraapsel van 120.000 hits op Google. Ik kon geen kiezen en stelde eentje samen waar géén suiker of andere rommel in te vinden was. Ik hoop dat het je inspireert om méér te doen met rode bieten. Lees het misschien even diagonaal. En doe dan vooral je zin!




Succes!


Ingrediënten:
- 150g gekookte rode biet, geraspt
- 150g boekweitmeel
- 50g amandelmeel
- 3tl bakpoeder
- 4el ahornsiroop
- 50g cacaopoeder
- 1 vanillestokje (merg)
- 1 lijnzaadei (1el gebroken lijnzaad / 3el kokend water)
- 1 banaan, geprakt
- 100ml havermelk of speltmelk (of meer, indien nodig)
- 2el gesmolten kokosolie
- een snuifje zout 
How to: 
- Verwarm de oven op 180°.
- Meng alle natte ingrediënten met elkaar.
- Doe hetzelfde met de droge ingrediënten.
- Meng voorzichtig de twee kommen onder elkaar.
- Bekleed de bakvorm met bakpapier en giet het beslag hier in.
- Bak de boel af voor 45 minuten.
- Laat afkoelen
- Goed voor zes plakjes chocoladeplezier! 

woensdag 24 februari 2016

VEGAN VIBES: Vegan Wontons. Voor mijn liefste studente. En ook een beetje voor mezelf.


Na enkele afleveringen 'Hairy Bikers' op de kookzender "Njam!" was ik er helemaal klaar voor! Ik moest en zou Niki, onze studente-des-huizes verrassen met haar lievelingseten! WonTon! Een Wonton is een deeggerechtje, regelrecht uit China en érg populair in HongKong! Meestal wordt het gevuld met vis of vlees, maar ik besloot vooral de vegan-friendly-variant uit te testen! Met fijngesneden gember, look, spinazie, selder, tofu en lente-ui werden het smaakbommetjes met ingewikkelde texturen. 
Eentje koos ik alvast uit om met jullie te delen. Met een super-easy-kidsproof vulling wordt dit een hit op elk komend feestje! 
Je kan ze overigens ook stomen of koken (afhankelijk van het soort wontondeeg dat je hebt!), maar voel je even niet schuldig omdat je in kokosolie frituurt. . Doe wat jij 't lekkerst vindt! Serveer ze met sweet-chili en je hebt een vréselijk lekker hapje om mee uit te pakken. Je kan wontons trouwens ook in je miso-soepje koken. Dat doe ik ook nog wel een keer... want het is echt super-super-simpel. Hop, naar de toko! 
En hé.. Ze was duidelijk. De wontons waren lékkerder dan die in HongKong. Hoera! 
Ingrediënten: 
- 1 heel fijn geraspte wortel (foodprocessor-fijn!)
- 1 heel fijn geraspte ui
- 1 blok tofu
- 1/2 kopje sojasaus
- 1 pakje wonton-wraps (deep-fried-proof)
- sweet-chili-dipsaus
- kokosolie (om in te frituren)
How to: 
- Meng de ingrediënten en laat 15 minuten marineren.
- Wok de boel kort.
- Spoel de wok uit en schenk vol arachideolie. Zet op een hoog vuur en laat de olie heet worden. Je weet dat ze heet is als je chop-sticks beginnen te bubbelen als je ze in de pan stopt -trucje in Vietnam geleerd!-. Maak ondertussen de wontons.
- Schep 1tl op een wonton-velletje. Kleef de kanten dicht, in de vorm van een driehoek. Gebruik water als 'lijm'. Vouw de hoekjes naar binnen.
- Frituur de hapjes kort, tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.
- Laat ze uitlekken op een velletje keukenpapier. Njammie! 







maandag 22 februari 2016

OH MY OATS: Havermoutbrood zoals we dat nog niet maakte #notsweet #withblueberries #buckwheatincluded




Looks delicious, nee?! Verbaas je niet, deze brood-vervangende-ontbijtmaaltijd is niet zoet! Het bevat boekweitmeel én havermout en hier en daar een verdwaald bosbesje. Havermoutbrood ten top. Al geef ik toe... Het cake-gehalte is erg hoog
Het recept is super-simpel. Na wat roeren en gieten had m'n dochtert het eigenlijk helemaal zelf gemaakt. Supertrots was ze. En ik ook. 
Ondertussen zitten deze plakjes netjes per twee in m'n diepvriezer te wachten om op te eten. Nu kunnen jullie aan de slag! 

Ingrediënten: 
- 300g havermoutmeel
- 200g boekweitmeel 
- 200g bosbessen (doe een handje apart als garnering) 
- 400ml water
- 2 eitjes 
- 2 el ahornsiroop
- 6 tl bakpoeder
- 4 el kaneel
- 1 vanillestokje (merg)
- gehakte amandelen als garnering 

How to: 
- Verwarm je oven op 170°. 
- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Meng nu de natte ingrediënten.Hou de bosbessen apart.  
- Spatel de droge ingrediënten door de natte. Zorg voor een mooi geheel. Voeg nu de bessen voorzichtig toe.
- Doe alles in een met bakpapier bekleedde bakvorm.
- Garneer met een hand amandelschilfers en bessen.
- Bak ongeveer 50 minuten (tot een metalen prikker droog uit het beslag komt). 
- Laat afkoelen en snij in plakken. 



zondag 21 februari 2016

OH MY OATS: Bounty Mug-cake #doordewindenderegenopjebountystrand


Help! Ik heb echt een enorm probleem! Na mijn drie maanden tot-waanzin-drijvende-misselijkheid, treedt het vreet-je-te-pletter tijdperk in. Hell yeah, ik ben overduidelijk lekkééér zwanger. Overal loert gevaar. Alles lijkt hemels lekker. Hoe zouter, hoe beter. Hoe meer chocolade, hoe liever. Ik weet eigenlijk niet meer wat ik het liefste non-stop wil eten. 
Bye bye gecontroleerd voedingspatroon. Hello chaotisch bestaan vol valkuilen en verleidingen. Zondigen is geen kwestie meer van 5 keer per jaar, eerder 3 maal per dag. Vréselijk voor een foodie-health-obsessed-meisje als ik! 

Anyway. Vanochtend had ik de moed om toch echt helemaal all-the-healthy-way te gaan. Deze fijne mug-cake is m'n vriendje. Chocolade -cheeeeck!- en banaan in een smeuïg cakeje met vers fruit. I like! 


Ingrediënten: 
- 1 geplette banaan
- 1 eitje
- 1 el cacaopoeder
- 1 tl wijnsteenbakpoeder
- 4 el havermout
- 1 el kokosrasp
- 2 el water
- 1 el ahornsiroop 


How to: 
- Prak de banaan onder het eitje en meng met alle andere ingrediënten.
- Zet in een kommetje twee minuutjes in je microwave en -plof- daar heb je een super-lekker cakeje! 

- Decoreer met massaaaaaal veel fruit en geniet van je lekkers! 

zaterdag 20 februari 2016

VEGAN VIBES: Lunchsalade vol verrassingen! #101smaken #wateencombi


''Schat, ik maak een salade, wil jij er ook eentje?". Mijn mister foodie is al geleerd en vraagt steeds na wat er allemaal in gaat. Hij weet dat ik wel eens de vreemdste combinaties durf uit te proberen. Soms worden ze ontvangen met luid applaus en andere weer niet.

Kan je zijn reactie al raden als ik een receptje liet zien met knolselder, pindapasta, prei en kokosmelk? Ik geeft toe, het klonk mij eerst ook niet overheerlijk, maar vond het het proberen waard.
Het resultaat? 2 lege borden en een 'dat mag je zeker nog maken' van mister foodie. Toppertje dus!

Dit is trouwens een receptje uit 'Spiralize!' by Stephanie Jeffs, mijn favoriete boek de laatste dagen. Ik zou mezelf niet zijn als ik niet wat royaler was met bepaalde ingrediënten - Pindapasta!-. Om het even nog wat meer healthy te maken heb ik er een flinke dosis groene bladgroenten bij geserveerd.

Wat heb je nodig?

  • 3 eetlepels ongezouten pinda's
  • 1 kleine knolselder. Ik had de mijne gered van de koopjeshoek bij de bioboer.
  • 2 preien
  • 2 lente-uitjes
  • 1 eetlepel maple syrup
  • 2 grote eetlepels pindapasta
  • 3 eetlepels kokosmelk
  • chilivlokken
  • groene bladgroenten zoals snijbiet, spinazie, veldsla,...

How to?

  • Haal de knolselder door een spiraalsnijder voor mooie slierten.
  • Bedek ze met heet water voor enkele minuten.
  • Snij de prei en uitjes in ringen.
  • Roerbak de prei en ui voor enkele minuten in wat kokosolie.
  • Voeg de andere ingrediënten toe (behalve de bladgroenten!) en roer goed door elkaar.
  • Serveer warm met je groene salade.



dinsdag 16 februari 2016

VEGAN VIBES: Broccoli-paste and non-fish-a-licious sauce :)




Wat ik deze week echt met jullie wil delen, is dit heerlijke pastareceptje. Ik had al de ingrediënten toevallig in huis en dit is het resultaat: een creamy broccoli-receptje met een aardig vissmaakje, zonder dat er nog maar een miniscuul-stukje-vis aan te pas kwam. Het was heerlijk. Non-fish-a-licious! Pasta is trouwens net datgene waar ik tijdens m'n elfde zwangerschapsweek helemaal vrolijk van word. Met tomatensaus, room of gewoon wat gewokte groentjes onder. My baby loves Italian food. Duidelijk. 
Dit gerechtje stond op tafel in minder dan 15 minuten. Perfecto voor dit gezin! 

De basis van een non-fish-a-licious saus, zijn nori-flakes. Ze geven een typische smaak aan een gerechtje en barsten van jodium. Yes, net dat wat mijn kleintje nodig heeft! Begin aan je sausje als je de pasta in het kokend water stopt, want exact 8 minuten later is de boel helemaal ready-to-eat. 

Ingrediënten: 
- 250g speltpasta
- 1 bosje basilicum
- 3 grote eetlepels nori-flakes (vervang door verkruimelde nori-vellen)
- 1 citroen (zeste + sap) 
- 3 el olijfolie
- 2 gehakte teentjes look
- 1 fijngehakte Spaanse peper
- 2 grote eetlepels edelgistvlokken
- 1 grote broccoli
- 50g pijnboompitten 

How to: 
- Kook de pasta.
- Snij de broccoli in fijne roosjes. De steeltjes mag je ook fijn hakken.
- Doe de broccoli na de de helft van de kooktijd van de pasta bij in het water. Kook verder samen.
- Meng de overige ingrediënten (behalve de pijnboompitten) samen met peper en zout in de blender samen met een scheut kokend water van de pasta.
- Rooster de pijnboompitten in een koekenpan.
- Hussel de pasta en broccoli door de saus en bestrooi met de geroosterde pijnboompitten. 

Lekker met een slaatje van rucola, tomaat en geraspte worteltjes! :) 



maandag 15 februari 2016

VEGAN VIBES: Back to basics, vegan mayo die niet kan mislukken!

Ik heb hier al recepten uit mijn hoed getoverd waarbij je je vingers bij wil aflikken. Soms kan ik met nog enkele verrimpelde groenten een heerlijke maaltijd op tafel toveren. Maar toch zijn er dingen die mij maar niet willen lukken! Een simpele bechamelsaus bijvoorbeeld, het is mij nog nooit gelukt om deze perfect te krijgen. Gelukkig staat dit hier toch nooit meer op de menu.

Maar waar ik echt al op gevloekt heb is mayonaise. Jaren geleden is het mij één keertje gelukt en toen nooit meer. Te vast, te lopend, te scherp van smaak of gewoon echt niet lekker, het mislukt gewoon altijd.

Vandaag besloot ik mij nog eens aan een poging te wagen. Geen klassiek mayo deze keer, maar een veganized versie! Triomf, wat een succeservaring en het kan dan ook zeker geen kwaad dat het nog healthy is ook.

Wat heb je nodig?

  • 200gr zijde tofu
  • 1,5 theelepel mosterd
  • 1 theelepel olijfolie
  • 1 theelepel azijn
  • 1 theelepel maple syrup
  • 1 theelepel citroensap
  • zout en peper

How to?

  • Alles in je blender en mixen maar!
  • Bewaar in de koelkast voor maar max. enkele dagen.
  • Even doorroeren voor gebruik.

zondag 14 februari 2016

SKINNY SINNER: Amazing Amasake! Japanse Kokosnoot-cake! #Newingrediënt #experimenteereroplos


'Ama-wat?' is waarschijnlijk de meest gestelde vraag als ik mensen vraag te proeven van mijn éérste tulband-cake ooit. Amasake dus. Het eeuwenoude product, op de kaart gezet door Japan. Het is de basis van... inderdaad, sake
Creamy, dik en zoet! En hola, er zit niets, maar dan ook niets van suiker of suikervervanger in. Dit heerlijke papje is gemaakt van oude bruine rijst! Yes. 

Je koopt het in elke biowinkel of toko, misschien op een vergeten rek onderaan, naast de gefermenteerde miso. Maar het staat er wél, want eigenlijk is amasake gewoon hip! 

Door bacteriën die worden gecreëerd tijdens een fermentatieproces -yes, hier komen de meer theoretische achtergronden-, krijg je een een zoete brei.

Amasake kan je eten als pudding. Traditioneel is het zelfs een hete drank. Maar... kijk eens aan. In deze op-en-top-Asian-Coconut-tulband is het gewoon een fantastische zoetmaker en eitjesvervanger in elkaar! 



Natte ingrediënten:
- 700 ml amasake (1 groot potje)
- 100 ml rijststroop of 2 bananen, geprakt
- 100ml appelmoes (zelfgemaakt: appeltje pureren)
- 150ml zonnebloemolie 


Droge ingrediënten: 
- 250g volkoren speltmeel
- 250g kokosrasp plus extra als garnering
- 3/4tl keukenzout
- 20g wijnsteenbakpoeder


How to: 
- Verwarm de oven voor. 

- Meng de droge ingrediënten in een kom.
- Meng de natte ingrediënten in een kom.
- Meng de droge en natte ingrdiënten door elkaar, voorzichtig.
- Vul een ingevette bakvorm (doe dit met kokosolie) met het beslag en bak 40 minuten of langer op 160°C. 


Laat even afkoelen en snij in plakjes! Superlekker! 



vrijdag 12 februari 2016

VEGAN VIBES: Wrap it up! #Falafel and grilled veggies!


Ik wacht al lang om dit recept met jullie te delen, en ik wil het niet langer uitstellen!Dit falafel-recept is lekkerder dan om-het-even-welke falafel ik al at op restaurant. Ze zijn wel alom vertegenwoordigd de laatste jaren: gefrituurde, vette, in-pita-broodjes geduwde balletjes die ergens wat vegetarisch hebben. Nope, deze zijn echt op en top vegan, glutenvrij en bomvol gezonde ingrediënten! Dat is wat anders als die van de snackbar achter jouw hoek! 



We gebruiken kikkererwten en bruine bonen. Met wat pittige smaakmakers zoals Spaanse peper, koriander, harissa en citroenzeste erbij wordt het een smaakbom.
De boel belandt straks tussen een volkoren wrap met daarbij gegrilde paprika, perfecte salsa en pittige yoghurtsaus erbij. You'll love it! 

Ingrediënten: 
Falafel: 
- 1 blik kikkerwten
- 1 blik bruine bonen
- 1 citroen
- 1 volle eetlepel harissa
- 1 volle theelepel paprikapoeder
- 1 volle eetlepel boekweitmeel
- olijfolie 


Garnering: 
- 1 rode en 1 groene paprika, in blokjes van 1,5cm
- 4 lenteuitjes, fijngesneden
- 8 kleine glutenvije wraps
- 1 eetlepel sweet-chilisaus
- 250g soyayoghurt 


Salsa: 
- 1 handvol kerstomaten
- 1/2 Spaanse peper, fijngehakt
- 1/2 teentje look
- 1 limoen 


How to: 
- Doe de bonen en kikkererwten in de blender.
- Voeg hierbij de citroenzeste van 1 citroen, 1 eetlepel harissa, het paprikapoeder, de koriandersteeltjes (fijngehakt), het boekweitmeel, wat zout en peper.
- Kneed nog even na met je handen en verdeel in 8 dezelfde bolletjes. Maak hier platte burgertjes van en bak ze in olijfolie krokant en bruin.
- Rooster de stukjes paprika samen met de lenteuitjes in de grillpan.
- Schudt ze regelmatig heen en weer.
- Doe de kerstomaten, de fijngehakte Spaanse peper, de look en de helft van de blaadjes van de koriander in de blender en meng de boel tot een pittige salsa.  Knijp er de limoen boven uit.
- Maak de wraps even warm in je oven.
- Meng de soyayoghurt met de chilisaus.
- Knijp de citroen uit boven de gegrilde groenten.
- Vul een wrap met de salsa, de groenten, de chilisaus en stukjes falafel. Just the most perfect diner ever! 

donderdag 11 februari 2016

SKINNY SINNER: Ideale snack, appelnoedels in een kaneelsmoothie!


Drama! Ik had mij al een hele week verlekkerd op een over te top lekkere pindapastataart. Dat zal nog even moeten wachten, ik ben de cashewnoten vergeten te weken. Alle mogelijke scheldwoorden schieten er nu door mij hoofd, you don't mess with a girls peanut butter cravings! Maar niet getreurd ik heb voor jullie nog een verrassend receptje, met natuurlijk ook een vleugje notenpasta.

Ik heb het boek 'Spiralize!' hier al enkele weken liggen . Misschien beter eerst eens mijn ticketje van de bibliotheek eens checken, voor ik weer een boete heb?!
40 gezonde recepten met een spiraalsnijder, geschreven door een raw food-coach. Daar moet je nu een echte foodie voor zijn om spontaan een vreugdedansje te doen als je oog op dit boek valt. Vandaag heb ik het voor de eerste keer open gehad, sorry nog geen tijd gehad. Waaauuuww, wat een inspiratiebron!

Vandaag voor jullie op de menu: appelnoedels in een soepje van banaan, amandelpasta en kaneel. Dit wordt mijn favoriete post workout snack. Meestal ga ik direct na een workout voor een stevige smoothie met banaan, kokoswater en notenpasta. Ideaal voor te rehydrateren en eiwitten binnen te krijgen. Maar ik mis soms toch een bite hierbij: enter de appelnoedels!

Wat heb je nodig?

  • 1 banaan (mag ingevrozen als je je smoothe graag wat dikker hebt)
  • 1 eetlepel amandelpasta of andere naar keuze
  • 1 glas plantaardige melk
  • 1 grote appel
  • véééél kaneel
  • toppings: goiji bessen, pompoenpitten, hennepzaad,...

How to?

  • Mix de banaan, amandelpasta en plantaardige melk met wat kaneel in je blender.
  • Schil de appel en snij deze in noedels met een spiraalsnijder.
  • Meng flink wat kaneel onder de appelnoedels.
  • Giet je smoothie in een kommetje en doe je appelnoedels erbij.
  • Werk af met de toppings en klaar!






woensdag 10 februari 2016

SWEET SINNER: Happy Valentine-cookies with #lavender and #whitechocolate-coating



Mag ik je even warm maken voor een eigenhandig-in-elkaar-gedacht koekjesrecept? Ik had namelijk een écht zomer-gevoel vandaag. Ha, ondanks alle verschrikkelijke regendruppels op m'n raam. En, ik had ongeduldige kleuters. Niets beter dan met hen koekjes-vol-zomer in elkaar te knutselen. De geur van de Provence in de keuken, door niets minder dan... lavendel! 
Gezoet met kokosbloesemsuiker zijn ze lief voor je lijf en hebben ver wat karamels-achtig in zich. 

De coating van witte chocolade maakte ik zelf, op basis van cacaoboter. Waanzinnig lekker. En, na een half uurtje koelkast zo krokant-als-chocolade-hoort-te-zijn. 
Guess what, ze zijn helemaal vegan. Als je het speltmeel vervangt door boekweit zelfs glutenvrij. Je maakt ze in no-time mét kleuters en hebt een instant-cadeautje te geef aan al de liefste-mensen-van-de-wereld in je omgeving! 
Happy Valentine lovies :)
20 koekjes: 
Ingrediënten:
Koekjes: 
- 50g kokosbloesemsuiker
- 100g gestolde kokosolie
- 150g volkoren speltbloem
- 1tl lavendelblaadjes (voor culinair gebruik!) 
Chocolade-coating 
- 200g cacaoboter (au bain marie gesmolten)
- 1 vanillestokje (merg)
- 2el kokosbloesemsuiker
- 2el havermelk 
How to: 
- Mix de kokosolie met de kokosbloesemsuiker tot een homogeen, smeüig geheel.
- Voeg beetje bij beetje de speltbloem toe en meng ten slotte de lavendelblaadjes er onder.
- Meng met je handen tot stevige bal en leg vervolgens een half uurtje tot een uurtje in de koelkast.
- Verwarm de oven op 160°.
- Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier, tot een dikte van een halve cm en steek met vormpjes allerlei koekjes uit. Leg onmiddellijk op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Ze zijn gemaakt met kokosolie en zullen snel 'smelten' dus probeer ze zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.
- Bak de koekjes zo'n 20 minuten. 
- Smelt de cacaoboter au bain marie en roer de overige ingrediënten er bij.
- Zet in de koelkast en check elke 5 minuten.
- Wanneer je mengsel de textuur heeft van een lopende witte saus (dus géén water-textuur en ook geen pudding!) doop je snel alle koekjes een voor een onder.
- Stijft je mengsel op? Smelt even opnieuw au bain marie.
- Laat de koekjes zo'n 20 minuten tot een half uur krokant worden op een koele plek. 
Njam! Perfect! :) Hier waren er alvast veel blije gezichtjes! 





dinsdag 9 februari 2016

VEGAN VIBES: Voor de liefde van Thaise curry! Tofu Laksa!



Iedereen at het ondertussen al wel 'n keertje. Thaise curry. De ene staat er helemaal voor te springen, de ander haalt argwanend de neus op voor gember en koriander. 
I love Asian Cuisine. Als er een werelddeel is naar waar ik het liefst zou emigreren, was het wel Azië. Maar welk land precies? Géén idee. 
Hoewel ik Indische Tandoori-kruiden absoluut hemels vind smaken, ben ik ook helemaal dol van Vietnamese springrolls. En oh ja, er gaat niets, absoluut niets, boven echte Hong-Kongse DimsumMisosoup uit Japan misschien. Ja, die vind ik ook wel om van te houden. 

De Aziatische keuken herbergt een gigantische rijkdom aan smaken en elk land heeft z'n eigen bereidingswijzen en specialiteiten
Een van de ingrediënten waar ik altijd wat van in huis heb staan, is Thaise kokosmelk. Ze toveren er mee! 

Enkele tips bij het aanschaffen van Aziatisch lekkers? Ga naar een gespecialiseerde toko en blijf weg van je eigen supermarkt. Ten eerste is de kwaliteit van je product lang niet evenwaardig én betaal je vaak driedubbel de prijs. 
Neem een local mee op je zoektocht. Vaak zijn verpakkingen onleesbaar en tarten de inhouden elke verbeelding. Mits wat hulp kom je met een creatief zakje vol thuis! 

Dit moet je zeker even spotten:


Afdeling Vietnam & Thailand 
- Kokosmelk: Hier moet je niet teveel verbeelding bij hebben. Kokosmelk hoort alleen kokosmelk als ingrediënt te hebben. Niets anders.

- Bamboescheuten: Helaas helaas, de echte, verse, jonge scheuten kan je niet krijgen in onze lage landen. De bamboe die je koopt in ingelegd in suiker en azijn om een zo neutraal mogelijke smaak te garanderen.

- Dumplingvelletjes: Je hebt er verschillende soorten, meestal vind je ze in de diepvriezer van de toko. Vul ze met een smakelijke fijngehakte vulling en stoom je pakketjes op koolbladeren. Top-stuff!

- Kaffir-Limoenblad: Yes, dit is het vreemde eendje in de bijt. Het heeft in de verte wat weg van laurier. Wrijf ze in stukjes tussen je handpalmen en doe ze in je curryschotel voor een frisse, typisch Thaise smaak. 

- Kardemom: De peulen van kardemom stamp je stuk in je vijzel, nadat je ze even roostert in een droge pan. Ze zijn de onmisbare specerij naast steranijs en kruidnagel in Vietnamese soep. Ik heb ze altijd in huis. 

- Rijstvellen: Een ware no-go in je supermarkt. Ze verbrokkelen in no-time. Kook dit echt helemaal regelrecht uit Vietnam. Ik zag met m'n eigen ogen hoe deze vellen worden gedroogd en geloof me, er is een enorm verschil! Week ze niet in water, maar besprenkel ze en wrijf met je handpalmen het papier 'wak'. De meest heerlijke hap! 

Afdeling Japan & Korea 
- Gedroogde paddenstoelen: Yes. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, deze heb je nodig bij al je paddenstoel-gerechten. Ik heb altijd een doos of zes in m'n kast staan. Overgiet ze met kokend water voor een heerlijke bouillon. Gebruik ze om je dimsum mee te vullen of een misosoep op te vrolijken! 

- Miso: Het belangrijkste ingrediënt van een Japanse keuken. Gefermenteerde sojabonen geven miso. Je hebt ze in allerlei kleuren en varianten en ze barsten van gezonde stuff. Probeer miso niet te laten koken, zo gaan er onnodig erg veel healthy zaakjes verloren! 

- Noedels: Van soba-, udon- tot ramennoedels. Japan barst ervan. Wil je echt healthy all the way? Koop 100% soba, maar schrik niet dat het een blubberige bedoeling wordt! 

- Kombu: Last van gasvorming na bonen? Kook je peulvruchten met deze zeewier en je hebt echt een kwaaltje minder! Opeten mag je hem liefst niet, want hij geeft een overdose aan mineralen vrij. Je gebruikt een postzegel-grootte voor een bouillon van een misosoep! 

Afdeling China, Hong-Kong & Indonesië 
- Geelwortel of kurkuma: Geeft een prachtige gele kleur aan al je curry-gerechten. 

- Citroengras: Geeft een frisse smaak aan je gerechten. Kneus het in de vijzel en kook mee. You love it or you hate it. 


Deze curry is helemaal ge-veganised en prima onder de norm 'comfort-food' te rubriceren. Romig, licht, op en top Aziatisch. Zet je klaar voor een portie lekkers op dinsdag! :) 


Ingrediënten: 
- 300 g tofu, geperst tussen een vaatdoek en twee zware boeken, in lange schijven
- 1 volle theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
- 1el ahornsiroop
- 1el sesamzaad
- 1 verse rode peper 


Thaise curry: 
- 1 blokje vegan groentenbouillon
- 1 flespompoen, geraspt (een kleintje)
- 2 teentjes look, geperst
- 1 stuk gember (5cm), geperst

- 1 verse rode Spaanse peper, heel fijn gehakt
- 1tl kurkuma
- 3 lenteuitjes, fijngehakt
- 1 volle eetlepel pindakaas
- 1 bosje koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes apart
- 1el geroosterde sesamolie
- 1el sojasaus
- 250g brede rijstnoedels
- 1 pakje sugarsnaps, in stukjes van 2cm gesneden
- 1 blikje kokosmelk

How to: 
- Leg de plakken tofu op een snijplank en kruid met vijfkruidenpoeder, peper en zout.
- Grill ze in een grillpan, tot er zwarte streepjes op staan. Zet even opzij.
- Vul de wokpan met 1l water, doe er de groentenbouillon bij.
- Voeg de geraspte pompoen toe aan de bouillon.
- Voeg de geraspte gember, de look, de fijngehakte peper, de kurkuma, de lenteuitjes, de koriandersteeltjes en de pindakaas toe.
- Schenk hier de sesamolie en de sojasaus bij.
- Kook de noedels in de bouillon volgens de verpakking (zo'n 8 minuten).
- Snij ondertussen de sugarsnaps en voeg bij de noedels.
- Roer de kokosmelk door het geheel en warm alles door.


Dresseer met de korianderblaadjes en tofu... klaar!