Maar meestal niet veggie en ook niet geweldig gezond. :-)
Aha! Een uitdaging om een heerlijke en healthy burger uit te vinden, nietwaar?
Ik heb al vele receptjes uitgetest, maar ik moet zeggen dat dit toch een van mijn favorieten is.
Zo crunchy, die notensmaak, havermout. Oh, en die basilicumdressing! De ZO-MER in je mond...niet gelogen!
Heb je weinig tijd, een blender/mixer en ben je een nootfanaat? Dan is dit DE burger voor je...
Persoonlijk eet ik 'm graag op een gegrild volkorenbrood of een ciabattabroodje. Als je het nu EXTRA healthy wil maken kan je het brood ook gewoon laten. Met een zomers slaatje is het minstens even lekker. :-)
Ready to GO NUTS?
Ingrediƫnten voor +- 4 burgers:
- 1 rode ajuin
- 1 teentje look
- 100 gram havermout
- 150 gram noten ( ik gebruik: pecannoten, amandelnoten, walnoten, hazelnoten en zonnebloempitten)
- een eetlepel verse gehakte peterselie
- een eetlepel tomatenpulp
- een ei (of twee eieren...zelf een beetje kijken hoe goed het bindt)
- gedroogde kruiden: zout, paprika, komijn, koriander,citroenpeper, oregano
- een beetje limoensap voor de frisse toets.
Ingrediƫnten voor de basilicumdressing:
- een potje griekse yoghurt of magere plattekaas.
- limoensap van 1 limoen.
- verse basilicum (toevoegen naar smaak..ik gebruik een hele plant)
- gedroogde kruiden: citroenpeper, zout, cayennepeper.
- Afwerken met een basilicumblaadje.
How to:
Burgers:
Om te beginnen snijd je de look en de ajuin erg fijn en hak je wat peterselie.
Dan neem je de notenmengeling en hak je die even fijn(er) in de blender/mixer/keukenrobot. Hak ze ook niet TE fijn als je die echte CRUNCH wil bewaren.
Gooi alles samen in een kom met de havermout, de tomatenpulp, het eitje en de kruiden.
Prak alles met een vork en laat het mengsel even rusten in de koelkast (+- 5 minuutjes).
Neem je mengsel terug uit de koelkast en rol bolletjes (waar je nadien dan burgers van kunt kneden).
Laat het mengsel nog een 20-tal minuutjes in de koelkast staan alvorens te bakken in een klein beetje olijfolie. Zo wordt het ietsje steviger.
TIP: Hou je niet te veel vast aan hoeveelheden! Als je denkt dat het te plakkerig is voeg je nog wat noten of havermout toe... Als je liever wat meer noten hebt: ga je gang!
Je kan hier erg in experimenteren naar eigen smaak.
Dan neem je de notenmengeling en hak je die even fijn(er) in de blender/mixer/keukenrobot. Hak ze ook niet TE fijn als je die echte CRUNCH wil bewaren.
Gooi alles samen in een kom met de havermout, de tomatenpulp, het eitje en de kruiden.
Prak alles met een vork en laat het mengsel even rusten in de koelkast (+- 5 minuutjes).
Neem je mengsel terug uit de koelkast en rol bolletjes (waar je nadien dan burgers van kunt kneden).
Laat het mengsel nog een 20-tal minuutjes in de koelkast staan alvorens te bakken in een klein beetje olijfolie. Zo wordt het ietsje steviger.
TIP: Hou je niet te veel vast aan hoeveelheden! Als je denkt dat het te plakkerig is voeg je nog wat noten of havermout toe... Als je liever wat meer noten hebt: ga je gang!
Je kan hier erg in experimenteren naar eigen smaak.
Basilicumdressing:
Alles in de blender!
Wees royaal met de basilicumdressing over je burger te gieten. Dat geeft het die extra zomerse, frisse toets!
Wees royaal met de basilicumdressing over je burger te gieten. Dat geeft het die extra zomerse, frisse toets!
SMAKELIJK!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten