Vanaf het moment dat je beslist om vegetarisch te gaan eten, neem je afscheid van je favoriete vlees en visgerechten. Sommige aten dit sowieso al niet graag. Maar sommigen onder ons maken deze keuze omdat ze tegen dierenleed zijn of uit gezondheidsredenen.
Ik geef toe, ik ben meer flexitariër. Soms eet ik nog eens een stukje vlees, vis lust ik echt niet, maar 90% van de tijd eet ik volledig vegetarisch. Als ik ergens om bezoek ga en ze schotelen mij vlees voor doe ik niet moeilijk en eet ik dit op. Hier thuis staat er nooit vlees op de menu.
Soms zijn er wel momenten dat ik denk aan die heerlijke geur van spek of lekker warm stoofvlees. Om jullie te helpen met deze momenten gaan wij proberen klassieke gerechten een veggie twist te geven.
Ben je geen vegetariër? Probeer dan eens een veggie dagje wekelijks!
Vandaag op het menu: balletjes in tomatensaus!
Het sausje is iets pittiger dan de klassieker, laat gerust de cayennepeper weg als je dit niet wil.
Ik heb het geserveerd met zilvervliesrijst, verse spinazie blaadjes en gestoomde broccoli.
Wat heb je nodig?
voor 2 personen
Balletjes
- 200 gram kikkererwten, zelf gekookt of uit blik
- 2 teentjes look
- 2 eetlepels olijfolie
- 3a4 eetlepels panko* of broodkruim
- halve citroen
- 1 ei
- 1 koffielepel verse koriander
- 1 koffielepel muskaatnoot
- 1 snuifje kaneel
* Panko: Japanse broodkruim, het is zoeter en luchtiger dan het westers paneermeel.
Saus
- 0,5 rode ui
- 1 teentje look
- 1 tomaat
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 75 ml rode wijn
- 50 ml water
- 1/4 groenten bouillonblokje
- 2 koffielepels cayennepeper
- 1 eetlepel verse koriander
- 1 eetlepel paprikapoeder
How to?
Balletjes
- Hak de kikkererwten, look en koriander fijn, er mogen nog grovere stukken kikkererwt zijn.
- Knijp de citroen hier over uit.
- Meng met de rest van de ingrediënten
- Rol kleine balletjes van het mengsel. Ik maak eigenlijk liever vierkantjes, dit bakt gemakkelijker
- Zet de balletjes in de oven op 180 graden voor ongeveer 10 minuutjes. Hou in het oog dat ze niet te droog worden, je wilt gewoon dat ze volledig warm zijn.
- Bak ze in de pan.
Saus
- Hak de ui en knoflook fijn.
- Bak ze glazig in olie
- Giet er de wijn bij en laat inkoken.
- Voeg nu de gesneden tomaat, tomatenpuree, het water en bouillonblokje erbij.
- Laat de saus even pruttelen en indikken.
- Voeg de kruiden toe en kook nog enkele minuutjes.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten