Caponata! Dat klinkt bijna als 'Capisce?!' maar dan een beetje lekkerder. Dat ruikt als ratatouille, maar dan kruidiger. Dat is een beetje Italiaans, maar meer Zuiders.
Caponata. Dat is zomer op je bord. Dat is liefde voor eten. Dat is alles. Maar dan meer.
Maak het met soba-pasta als je zin hebt in een vullend gerecht, maak het met courgettenoodles -zoals ik- als je zin hebt in lessmess-food.
Maar maak het, alsjeblief, bij herfstig weer in de lente. Yes, de zomer lijkt weer een stuk dichterbij.
Olijfolie. Uiteraard! Hé, dit gaat nog steeds over het heerlijke Mediterrané, lieve mensen. Wat zouden we zijn zonder dit heldere -liefst koudgeperste- goedje? Sommige foodies twijfelen of olijfolie goed of niet goed is voor je lijn, je lijf en je keuken, maar... laten we voor eens en altijd duidelijk zijn. Olijfolie is een van de meest gezonde voedingsmiddelen die er op deze wereldbol bestaat. Als alles goed gaat, worden er géén chemische processen gebruikt om het geheel tot stand te krijgen. Hoera -dat is zeldzaam-.
Olijfbomen groeien trouwens alleen op olijfboomgrond. Je kan er niets anders mee doen, dus is de grond ook rommel-vrij.
Hoe ze olijfolie maken? Ze persen olijven. Ze worden niet verhit -zoek de koudgeperste!- of gemanipuleerd met andere rotzooi. Eh... gezond dus.
Overdrijven doe je best niet -nooit-, en hou je dus aan 2 eetlepels per gerecht -tenzij specifiek aangegeven-. Het blijft een olie en olie is tjah... een beetje vet.
Hoe ze olijfolie maken? Ze persen olijven. Ze worden niet verhit -zoek de koudgeperste!- of gemanipuleerd met andere rotzooi. Eh... gezond dus.
Overdrijven doe je best niet -nooit-, en hou je dus aan 2 eetlepels per gerecht -tenzij specifiek aangegeven-. Het blijft een olie en olie is tjah... een beetje vet.
Chilivlokken. Gezond. Pikant. Goed voor je kids-vol-snot. Mijn kinderen zeuren wel eens dat ik stevig door kruid, maar aan de andere kant houden ze wel van een pittig smaakje.
Tip in je keuken? Bouw langzaam op. Laat kinderen kleuren kennen (en smaken). Mijn dochter van vijf kan goed verwoorden wanneer mama te kwistig was met gele curry of zwarte peper. Ook rode chilivlokken worden grondig gecheckt of aanwezigheid in (te) grote aantallen. Nog een tip? Leg hen uit -hoe jong ze ook zijn- wat het met je lijf doet. Pikant eten maakt je gelukkig. Chilipepers zorgen voor endorfines en dat maakt een mens nu eenmaal happy. Verkoudheden krijgen geen kans, want door je pittig schoteltje is je neus zo weer helemaal helder voor een dosis 'fresh air'. -Met mijn 'ik-heb-al-vier-weken-sinusitis-verhaal ben ik dus verslingerd aan pittige kruiden..-
Oregano! Een wondermiddeltje voor je immuunsysteem. Ga maar even op zoek naar een kwaaltje dat oregano niet kan bestrijden. Ik daag je uit. Van schimmelinfecties tot astma. Oregano is een super-krachtig natuurlijk antibioticum en... het is nog lekker ook. Lucky bastards, wij, oregano-eters.
Ik kan nog even doorgaan, maar je hebt m'n punt wel begrepen. Dit gerechtje is lekkurrr. Gezond. Gezond. Gezond. En ook lekkuuur... Maak'n dus!
Ingrediënten:
- 2el olijfolie
- 1 aubergine, in grote (hapklare) blokjes
- 1 oranje paprika, in grote (hapklare) blokjes
- 2tl verse oregano
- 1/2tl chilivlokken
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 hand vol peterselie, fijngesneden
- 1 hand muntblaadjes, fijngesneden
- 5 zeer rijpe tomaten (leg ze even in het zonnetje in de fruitschaal... geen ijskast-tomaten in dit zonnige gerecht!)
- een handvol groene olijven -liefst zo vers mogelijk, vermijd -als het kan- de zielige blikexemplaartjes
- 4el kappertjes
- 2el appel-ciderazijn
- 1 aubergine, in grote (hapklare) blokjes
- 1 oranje paprika, in grote (hapklare) blokjes
- 2tl verse oregano
- 1/2tl chilivlokken
- 2 tenen knoflook, in plakjes
- 1 ui, gesnipperd
- 1 hand vol peterselie, fijngesneden
- 1 hand muntblaadjes, fijngesneden
- 5 zeer rijpe tomaten (leg ze even in het zonnetje in de fruitschaal... geen ijskast-tomaten in dit zonnige gerecht!)
- een handvol groene olijven -liefst zo vers mogelijk, vermijd -als het kan- de zielige blikexemplaartjes
- 4el kappertjes
- 2el appel-ciderazijn
- 1 courgette, in noodles
How to:
- Verhit de olie in een grote wokpan.
- Voeg, als de olie goed heet is, de aubergine, paprika, oregano en chilivlokken toe.
- Bak alles tot de aubergine goudbruin kleurt. Perfect.
- Doe de look, ui en overige kruiden mee en bak enkele minuutjes mee.
- Voeg de olijven, de tomaten, kappertjes en de ciderazijn toe en laat zachtjes pruttelen.
- Blijf in de buurt. Roer regelmatig los. Het gerechtje heeft een 15-20 minuten suddertijd nodig.
- Snij de courgettenoodles met een spiraalsnijder of met dunschiller in dunne sliertjes.
- Als de aubergine klaas is, voeg je de courgette even toe bij je potje groenten.
- Roer alles door elkaar en verhit op een hoog vuur voor 1-2 minuten.
- Perfecto. En nu... El Apetito Bueno!
- Verhit de olie in een grote wokpan.
- Voeg, als de olie goed heet is, de aubergine, paprika, oregano en chilivlokken toe.
- Bak alles tot de aubergine goudbruin kleurt. Perfect.
- Doe de look, ui en overige kruiden mee en bak enkele minuutjes mee.
- Voeg de olijven, de tomaten, kappertjes en de ciderazijn toe en laat zachtjes pruttelen.
- Blijf in de buurt. Roer regelmatig los. Het gerechtje heeft een 15-20 minuten suddertijd nodig.
- Snij de courgettenoodles met een spiraalsnijder of met dunschiller in dunne sliertjes.
- Als de aubergine klaas is, voeg je de courgette even toe bij je potje groenten.
- Roer alles door elkaar en verhit op een hoog vuur voor 1-2 minuten.
- Perfecto. En nu... El Apetito Bueno!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten