vrijdag 25 maart 2016

NICETOKNOW: Soja! Truth or false!?Ik zou niet meer zonder kunnen. Soja is overal in m'n huis. Van m'n cappuccino tot m'n vegan feta. Soja is overal. Maar, het is ook een erg omstreden dingetje. Steeds vaker krijgen we vragen over hoe gezond of ongezond de boel is. Wel, eventjes de feiten op een rijtje! 

1. Soja is dé meest perfecte vleesvervanger! -Oh ja?!-
Sojabonen zijn peulvruchten. Net als kikkererwten en linzen dus. Het typische van een sojaboon, is dat ze heel neutraal is van smaak. Zo neutraal, dat je ze met allerlei specerijen kan 'kleuren'. Van dessertjes tot hartige hapjes. Alles is mogelijk.
Soja bevat niet dezelfde voedingsstoffen als vlees en vis. Vaak voegen fabrikanten zaken toe om de boel meer op een totaalpakketje te laten lijken. De vraag is dus niet of het een ideale vleesvervanger is, maar of je al die toevoegingen steeds wil eten... 


2. Soja is oké voor lactose-intolerante mensen! 
In zuivel zit... lactose. Slechts 2% van de Europese bevolking zou effectief slecht reageren op dit goedje. Deze mensen zijn absoluut geholpen met soja... hier zit immers niets, maar dan ook niets van lactose in! 

3. Soja geeft je een lagere cholesterol! 
Wel... in soja zit een eiwit met een cholesterolverlagend effect. In Amerika en Canada staat dit zelfd op de verpakking! In Europa zijn ze niet overtuigd van het bewijs... de EFSA keurde de boel af! 

4. Veel mensen zijn allergisch voor soja! 
Gluten, lactose, noten... en ja, ook soja geeft voor sommige mensen een probleem. De meest voorkomende allergieën zijn trouwens fruit, eieren, gluten, melk, pinda, soja, noten én schaal- en schelpdieren. Wist je trouwens dat wanneer kinderen lactose-intolerant zijn, de kans ook groter is dat ze geen soja verteren? 

5. Soja bedreigt onze regenwouden... 
Soja is niet alleen geliefd in onze voedingsindustrie. Ook in de make-up, verzorgingsproducten en wasmiddel zit... soja! Dat maakt dat soja een van de meest geteelde producten ter wereld is. Uiteraard bedreigt het dus de biodiversiteit en meer kwetsbare natuurgebieden. Heb je een clean alternatief? Ja! Je hebt een keurmerk  (vb. RTRS) dat garant staat voor respect voor natuur! 

6. Soja beïnvloed je hormonen... 
Soja bevat een stof die erg lijkt op oestrogeen. In Aziatische landen, waar mensen véél soja eten, hebben vrouwen minder last van menopauze-kwaaltjes! Toch is de boel nog niet bewezen. Ook in peulvruchten, lijnzaad, granen en noten, zitten trouwens deze producten. 

7. Soja geeft je minder kans op borstkanker... 
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds noemt soja als een van de producten die de kans op borstkanker doen verlagen. Hoe dat precies komt, kan niemand echt uitleggen. Nu goed, het gebruik van soja is slechts één aspect va een gezonde levensstijl. 

8. Soja is genetisch gemanipuleerd! 
Ja, dat kan. Heb je hier geen zin in, kies dan met producten met de aanduiding 'bereid zonder gentechniek'. Of... ga voor biologisch! Maar ook hier blijft de kans dat je met 0,9% genetisch gemodificeerde ingrediënten zit. 

En dan nu... lekker koken!