woensdag 24 februari 2016

VEGAN VIBES: Vegan Wontons. Voor mijn liefste studente. En ook een beetje voor mezelf.


Na enkele afleveringen 'Hairy Bikers' op de kookzender "Njam!" was ik er helemaal klaar voor! Ik moest en zou Niki, onze studente-des-huizes verrassen met haar lievelingseten! WonTon! Een Wonton is een deeggerechtje, regelrecht uit China en érg populair in HongKong! Meestal wordt het gevuld met vis of vlees, maar ik besloot vooral de vegan-friendly-variant uit te testen! Met fijngesneden gember, look, spinazie, selder, tofu en lente-ui werden het smaakbommetjes met ingewikkelde texturen. 
Eentje koos ik alvast uit om met jullie te delen. Met een super-easy-kidsproof vulling wordt dit een hit op elk komend feestje! 
Je kan ze overigens ook stomen of koken (afhankelijk van het soort wontondeeg dat je hebt!), maar voel je even niet schuldig omdat je in kokosolie frituurt. . Doe wat jij 't lekkerst vindt! Serveer ze met sweet-chili en je hebt een vréselijk lekker hapje om mee uit te pakken. Je kan wontons trouwens ook in je miso-soepje koken. Dat doe ik ook nog wel een keer... want het is echt super-super-simpel. Hop, naar de toko! 
En hé.. Ze was duidelijk. De wontons waren lékkerder dan die in HongKong. Hoera! 
Ingrediënten: 
- 1 heel fijn geraspte wortel (foodprocessor-fijn!)
- 1 heel fijn geraspte ui
- 1 blok tofu
- 1/2 kopje sojasaus
- 1 pakje wonton-wraps (deep-fried-proof)
- sweet-chili-dipsaus
- kokosolie (om in te frituren)
How to: 
- Meng de ingrediënten en laat 15 minuten marineren.
- Wok de boel kort.
- Spoel de wok uit en schenk vol arachideolie. Zet op een hoog vuur en laat de olie heet worden. Je weet dat ze heet is als je chop-sticks beginnen te bubbelen als je ze in de pan stopt -trucje in Vietnam geleerd!-. Maak ondertussen de wontons.
- Schep 1tl op een wonton-velletje. Kleef de kanten dicht, in de vorm van een driehoek. Gebruik water als 'lijm'. Vouw de hoekjes naar binnen.
- Frituur de hapjes kort, tot ze goudbruin zijn aan beide kanten.
- Laat ze uitlekken op een velletje keukenpapier. Njammie!