zaterdag 4 april 2015

ONLY 3 INGREDIENTS: Hippe cauliflowerstamppot met paddenstoelen #vegan #skinny


Mijn kinderen en ik hebben een fundamenteel meningsverschil. Nu ja, we hadden het. Tot de dag dat deze hippe stamppot op onze tafel kwam. Waarover? Over bloemkool! Bah! Ik gruwel echt van het idee aan witte stukken kool vissen uit een dikke witte saus met daarnaast een dikke vettige worst en overgare aardappelen. Néén! Mijn kinderen daarintegen... Ze halen hun hartjes op bij familieleden, maar ik hou al jaren het been stijf. Géén bloemkool. Géén bechamelsaus. Géén worsten. 
Nu, waarschijnlijk is het mijn koppigheid, maar ik wil bewijzen aan de mensheid dat bloemkool ZOVEEL meer is dan een stuk groente die witte saus nodig heeft. Néén, het is gewoon een prachtige bom vitaminen op zichzelf.
Voor dit recept heb je écht niet veel nodig. Grabbel wat pakjes paddenstoelen uit de koelcel in de supermarkt (ik ben verlekkerd op oesterzwammen en shi-takes, maar je kan net zo goed voor bruine exemplaren gaan). Zoek jezelf een reuze-bloemkool uit en vis nog ergens een zakje pompoenpitten tevoorschijn. Dit easy-receptje is chique, lekker en vooral... healthy! Toch met een dikke knipoog naar mevr. Naessens. Ja, dit is vast en zeker een van de toppers uit haar vele recepten! ;) 


Ingrediënten:
- Olijfolie
- 1 grote bloemkool
- 400g gemengde paddenstoelen (denk aan een bosmengeling als het wat chiquer mag)
- een handvol pompoenpitten
- peper en zout 


How to:
- Doe de buitenste roosjes van de bloemkool in de blender en maak er een fijne couscous van.
- Snij het binnenste deel in stukken en kook het in water met een snuf zout.
- Giet een scheut olijfolie in je wok en laat heet worden.
- Pof de pompoenpitten in de olie. Hou een deksel bij de hand!
- Laat uitlekken op keukenpapier
- Maak de paddenstoelen schoon en bak ze in de pan van de pompoenpitten.
- Giet nog een scheutje olijfolie bij en voeg de bloemkoolcouscous toe.
- Wok op een hoog vuurtje.
- Kruid stevig af met peper en zout.
- Giet de bloemkool die je kookt af.
- Zet de pot met de afgegoten bloemkool op het vuur met een scheutje olijfolie en laat eventjes aanstoven.
- Neem een pureerstaaf (geen blender) en pureer de gekookte bloemkool in grove stukken.
- Leg de bloemkoolpuree in het midden, schep er de couscous op en werk af met pompoenpitten. 


Nommmie!