dinsdag 19 april 2016

TAKE-AWAY-LUNCH: Crispy chickpea-salad with loooots of greens!


Ja! Wat waren jullie happy met onze lunch-box-rubriek! Super! Er is geen ontkomen aan trouwens, deze week liepen de doosjes salade netjes met me mee naar school. Ik moet wel, want als ik mijn buikgevoel zou volgen, propte ik me vol rommel. Hallo kleine-baby-in-de-buik-dochter, wij eten hier gezond hoor! 
Anyway, je kan er niet omheen. Ik, als vegan, krijg héél vaak de vraag of ik dan wel salade eet -als ik in een bistro ga lunchen- en krijg dan meestal een cesar-salade voorgeschoteld waar géén kaas of dressing meer op te bespreutren valt. Beetje zonde, want dan heb je eigenlijk op tomaten, sla en komkommer niet zo héél veel meer over. 
Deze salade is echt een hit! Perfect als side-dish op een feestje, een lente bbq of gewoon, zoals ik deed, in je lunchbox. Hij leent zich er toe om zelfs een dagje op voorhand klaargemaakt te worden en blijft crispy till the end. 

Gezien mijn nood aan ijzer besloot ik als hoofdingrediënt 'groene blaadjes' te nemen. In m'n koelkast bevonden zich een half zakje spinazie, een zakje 'jonge boerenkool' én Little-gem sla! Groentjeees! Njammie! 
Ook is een dressing zo super-belangrijk, ze is als het ware de kers op je salad-taart! Deze dressing barst van de smaken en dat is maar goed ook, je wil alleen méér! Ik had een boel over, maar die gebruikte ik vrolijk de dag nadien op m'n courgettepasta.

Vergeef me de slechte foto, lieverds, hé... Het is en blijft een take-away-lunch, uitgekieperd in een afschuwelijk bordje op een afschuwelijk schoteltje. Maar zo'n héérlijk gerechtje! 


Ingrediënten voor 2 personen 
Kikkererwten-korstjes: 
- 1 blikje kikkererwten 
- 1 tl olijfolie 
- 1/2 tl zout 
- 1/2 tl lookpoeder 
- een snuif cayennepeper (naar smaak) 

Vegan Dressing 
- 1/2 cup cashewnoten, geweekt voor een nachtje
- 1/4 cup water 
- 1 el olijfolie 
- 1 el citroensap 
- 1/2 el mosterd (met graantjes!) 
- 1/2 el knoflookpoeder 
- 1 kleine teen look, in stukjes 
- 1/2 el Worcestershire-saus 
- 1 el kappertjes 
- zout en peper 

Vegan Parmezaan 
- 1/3 cup cashewnoten 
- 2 el hennepzaadjes 
- 1 teen knoflook 
- 1 tl lookpoeder 
- zout en peper 
- 1 el edelgistvlokken
- 1 el olijfolie 

Greens: 
- 3 handen spinazie, heel fijn gesneden 
- 2 handen jonge koolbladen, heel fijn gesneden 
- 2 little gems 

How to: 
 Week de cashewnoten in water, minstens 4 uurtjes op voorhand.
- Rooster de kikkererwten. Verwarm hiervoor je oven op 200 graden. Kieper de kikkererwten in een bakblik en besprenkel met olijfolie. Kruid ze af met peper, zout, cayennepeper. Meng goed. Rooster 20 minuten, meng opnieuw en rooster nog enkele minuten aan de andere kant. 
- Meng alle ingrediënten voor de dressing (behalve het zout) in een high-speed blender. Voeg het zout toe naar smaak. 
- Voor de vegan-parmezaanse kaas: doe alle ingrediënten in een keukenmachine en puls enkele keren tot je een soort crumble hebt.
- Hak alle groene groenten in fijne sliertjes. 
- Meng alles stevig door elkaar -behalve de dressing-. Die voeg je beetje bij beetje toe. 

Optioneel: Voeg nog stukjes avocado toe. Dit maakt het éxtra smooth!