dinsdag 28 april 2015

BACK TO BASICS: Nutzaboutnuts: Boterhammekes met choco! (en nog wat meer smeersels!)


Als moeder van twee kleuters kan ik er niet omheen. Handjes in de lucht voor choco. Boterhammetjes met dit heerlijk smeersel waar je een gigantische bruine baard van krijgt. Ja, hier is het -net als op veel plaatsen- een van het meest populaire boterhammenbeleg. Maar... niet alleen choco doet het érg goed. Mijn kids zijn vooral helemaal weg van notenpasta. Ook pindakaas scoort!  Er is zelfs een nieuw fenomeen ontstaan. Je start met een boterhammetje met het ene, en eet er vervolgens nog minstens twee extra, omdat je toch van alles een beetje moet proeven (mijn kids aten nooit zoveel als ontbijt!). Als Flo helemaal in z'n element is, kan er gerust nog eentje bij  met confituur ! 

Vaak zeggen mensen me dat 'gezond eten' toch echt te moeilijk is. Je moet echt alles laten, er is geen beginnen aan. Wel, neen, dat is echt niet zo.
Je moet je basis kennen, dat is wél zo. En die leer je niet zomaar eventjes door een salade bij elkaar te mikken. Het houdt enig geduld in, en vooral, ge-experimenteer. Net als in de gewone doorsnee keuken, zijn er een aantal zaken die je moet weten... Bijvoorbeeld, noten zijn gewoon heilig. Ze zijn zo ongelofelijk gezond dat je ONMOGELIJK teveel noten kan eten. Ik heb er zelfs een gewoonte van gemaakt om ze, telkens ze m'n pad kruisen- met een klein handje vol in m'n mond te proppen. Schrap dat zinnetje 'noten zijn vet' dus als-je-blief voor eens en voor altijd uit je hoofd. Noten zijn vet, akkoord, maar gezonde vetten heb je echt niet teveel. Neen, ook niet op je heupen. 


Deze drie spreads zijn helemaal nutzaboutnuts! Voor mij is de notenpasta de absolute topper (ook voor m'n dochter trouwens...). Je hoort het dus al, Nutella staat hier al lang niet meer op tafel. Die is -jammer genoeg voor de knappe kids uit de reclamespotjes- lang niet goed genoeg meer! 

Notenspread: 
Eet hem met sneetjes avocado, of enkele schijfjes banaan met cacaonibs erover. Wrauw, dit is echt onweerstaanbaar. Ik geef het toe, ik lepel het soms gewoon op met een lepeltje...
- 300g amandelen (ongepeld)
- 300g hazelnoten (ongepeld)
- zeezout

Rooster de amandelen en de hazelnoten in een grilloven of gewoon op 180°. Bestrooi ze, met een beetje zout. Haal ze uit de oven wanneer ze donkerder worden. Hou ze héél goed in de gaten want het is zo te laat.
Laat ze afkoelen -en heb geduld...-. Doe alles in een blender en mix te fijn. Alweer, heb geduld. Noten gaan door verschillende stadia. Eerst verkruimelen ze tot fijn poeder, maar je zult zien... Na een tijdje komt er een romige pasta tevoorschijn. Blijf mixen tot alles romig wordt. Dit kan lang duren, afhankelijk van je blender. Hou je blender dus ook goed in de gaten, misschien heeft-ie af en toe een pauze nodig. 


Pindakaas: 
Easy peasy, dit recept. Kieper 400g pinda's met een klein beetje zout in de oven en rooster ze goudbruin. Heb je graag zoute pindakaas? Voeg dan NU je zout toe. Je kan trouwens de pinda's, net als bij de notenspread, ook gewoon even grillen in een grilloven -handig!-. Na enkele minuten zullen ze er vet en blinkend uitzien. Ideaal als basis voor je pindakaas. Laat ze goed afkoelen -belangrijk!-.
Doe het geheel -zonder olie!- in een stevige blender en mix tot je een romige consistentie krijgt. Laat je niet verleiden olie toe te voegen. Dit is niet nodig! De notenolie in de pinda's zorgen voor een romig geheel. Bij dit recept geldt: een goede blender is een must... en geduld. Maar... ik beloof je plechtig, je koopt nooit nog een pot in de winkel! 


Chocopasta: 
Nomnomnom... Neem klaar:
- 150g blanke hazelnoten
- 30g rauw cacaopoeder
- 1el kokosolie
- 1el hazelnootolie
- 5el agavesiroop
- 1el vanille-extract
- 1 snufje zout

Verwarm de oven voor -of gebruik een grilloven- en rooster de hazelnoten enkele minuten, tot ze bruin worden. Hou ze goed in de gaten... Laat ze nu even rusten en afkoelen. Doe alles in de blender en mix tot een romig geheel. Heb geduld. Zoals hierboven gezegd, noten hebben tijd nodig om olie los te laten en een smurrie te worden. Voeg nadien de andere ingrediënten toe en mix tot een homogene massa. Als het te droog is, voeg je gerust nog wat notenolie bij.
De chocopasta heeft tijd nodig om op kamertemperatuur te komen -door de kokosolie-. Haal hem dus iets voor je aan tafel gaat, uit je ijskast.