dinsdag 9 februari 2016

VEGAN VIBES: Voor de liefde van Thaise curry! Tofu Laksa!



Iedereen at het ondertussen al wel 'n keertje. Thaise curry. De ene staat er helemaal voor te springen, de ander haalt argwanend de neus op voor gember en koriander. 
I love Asian Cuisine. Als er een werelddeel is naar waar ik het liefst zou emigreren, was het wel Azië. Maar welk land precies? Géén idee. 
Hoewel ik Indische Tandoori-kruiden absoluut hemels vind smaken, ben ik ook helemaal dol van Vietnamese springrolls. En oh ja, er gaat niets, absoluut niets, boven echte Hong-Kongse DimsumMisosoup uit Japan misschien. Ja, die vind ik ook wel om van te houden. 

De Aziatische keuken herbergt een gigantische rijkdom aan smaken en elk land heeft z'n eigen bereidingswijzen en specialiteiten
Een van de ingrediënten waar ik altijd wat van in huis heb staan, is Thaise kokosmelk. Ze toveren er mee! 

Enkele tips bij het aanschaffen van Aziatisch lekkers? Ga naar een gespecialiseerde toko en blijf weg van je eigen supermarkt. Ten eerste is de kwaliteit van je product lang niet evenwaardig én betaal je vaak driedubbel de prijs. 
Neem een local mee op je zoektocht. Vaak zijn verpakkingen onleesbaar en tarten de inhouden elke verbeelding. Mits wat hulp kom je met een creatief zakje vol thuis! 

Dit moet je zeker even spotten:


Afdeling Vietnam & Thailand 
- Kokosmelk: Hier moet je niet teveel verbeelding bij hebben. Kokosmelk hoort alleen kokosmelk als ingrediënt te hebben. Niets anders.

- Bamboescheuten: Helaas helaas, de echte, verse, jonge scheuten kan je niet krijgen in onze lage landen. De bamboe die je koopt in ingelegd in suiker en azijn om een zo neutraal mogelijke smaak te garanderen.

- Dumplingvelletjes: Je hebt er verschillende soorten, meestal vind je ze in de diepvriezer van de toko. Vul ze met een smakelijke fijngehakte vulling en stoom je pakketjes op koolbladeren. Top-stuff!

- Kaffir-Limoenblad: Yes, dit is het vreemde eendje in de bijt. Het heeft in de verte wat weg van laurier. Wrijf ze in stukjes tussen je handpalmen en doe ze in je curryschotel voor een frisse, typisch Thaise smaak. 

- Kardemom: De peulen van kardemom stamp je stuk in je vijzel, nadat je ze even roostert in een droge pan. Ze zijn de onmisbare specerij naast steranijs en kruidnagel in Vietnamese soep. Ik heb ze altijd in huis. 

- Rijstvellen: Een ware no-go in je supermarkt. Ze verbrokkelen in no-time. Kook dit echt helemaal regelrecht uit Vietnam. Ik zag met m'n eigen ogen hoe deze vellen worden gedroogd en geloof me, er is een enorm verschil! Week ze niet in water, maar besprenkel ze en wrijf met je handpalmen het papier 'wak'. De meest heerlijke hap! 

Afdeling Japan & Korea 
- Gedroogde paddenstoelen: Yes. Hoe ongeloofwaardig het ook klinkt, deze heb je nodig bij al je paddenstoel-gerechten. Ik heb altijd een doos of zes in m'n kast staan. Overgiet ze met kokend water voor een heerlijke bouillon. Gebruik ze om je dimsum mee te vullen of een misosoep op te vrolijken! 

- Miso: Het belangrijkste ingrediënt van een Japanse keuken. Gefermenteerde sojabonen geven miso. Je hebt ze in allerlei kleuren en varianten en ze barsten van gezonde stuff. Probeer miso niet te laten koken, zo gaan er onnodig erg veel healthy zaakjes verloren! 

- Noedels: Van soba-, udon- tot ramennoedels. Japan barst ervan. Wil je echt healthy all the way? Koop 100% soba, maar schrik niet dat het een blubberige bedoeling wordt! 

- Kombu: Last van gasvorming na bonen? Kook je peulvruchten met deze zeewier en je hebt echt een kwaaltje minder! Opeten mag je hem liefst niet, want hij geeft een overdose aan mineralen vrij. Je gebruikt een postzegel-grootte voor een bouillon van een misosoep! 

Afdeling China, Hong-Kong & Indonesië 
- Geelwortel of kurkuma: Geeft een prachtige gele kleur aan al je curry-gerechten. 

- Citroengras: Geeft een frisse smaak aan je gerechten. Kneus het in de vijzel en kook mee. You love it or you hate it. 


Deze curry is helemaal ge-veganised en prima onder de norm 'comfort-food' te rubriceren. Romig, licht, op en top Aziatisch. Zet je klaar voor een portie lekkers op dinsdag! :) 


Ingrediënten: 
- 300 g tofu, geperst tussen een vaatdoek en twee zware boeken, in lange schijven
- 1 volle theelepel Chinees 5-kruidenpoeder
- 1el ahornsiroop
- 1el sesamzaad
- 1 verse rode peper 


Thaise curry: 
- 1 blokje vegan groentenbouillon
- 1 flespompoen, geraspt (een kleintje)
- 2 teentjes look, geperst
- 1 stuk gember (5cm), geperst

- 1 verse rode Spaanse peper, heel fijn gehakt
- 1tl kurkuma
- 3 lenteuitjes, fijngehakt
- 1 volle eetlepel pindakaas
- 1 bosje koriander, steeltjes fijngehakt, blaadjes apart
- 1el geroosterde sesamolie
- 1el sojasaus
- 250g brede rijstnoedels
- 1 pakje sugarsnaps, in stukjes van 2cm gesneden
- 1 blikje kokosmelk

How to: 
- Leg de plakken tofu op een snijplank en kruid met vijfkruidenpoeder, peper en zout.
- Grill ze in een grillpan, tot er zwarte streepjes op staan. Zet even opzij.
- Vul de wokpan met 1l water, doe er de groentenbouillon bij.
- Voeg de geraspte pompoen toe aan de bouillon.
- Voeg de geraspte gember, de look, de fijngehakte peper, de kurkuma, de lenteuitjes, de koriandersteeltjes en de pindakaas toe.
- Schenk hier de sesamolie en de sojasaus bij.
- Kook de noedels in de bouillon volgens de verpakking (zo'n 8 minuten).
- Snij ondertussen de sugarsnaps en voeg bij de noedels.
- Roer de kokosmelk door het geheel en warm alles door.


Dresseer met de korianderblaadjes en tofu... klaar!