donderdag 24 maart 2016

Adv.VEGAN VIBES: Chili Sin Carne! Maar met een stiekeme sinner! #Chocolade!


Cadeautjes krijgen is altijd fijn! Zo kreeg ik van Bonduelle een super mooie mand vol lekkers toegestuurd, om even uit te testen. Nu, eerlijk gezegd, ik ben iemand die héél graag haar eigen peulvruchten kookt en weekt, maar ik heb er gewoon niet altijd evenveel tijd voor. Ook ben ik een super-slechte-planner. Zo krijg ik 's middags zin in een salade en wil ik onmiddellijk kidneybonen of kikkererwten vinden. Zo werkt het dus niet. Bonduelle kwam dus net op tijd!  (Oké, oké, ik vertel jullie vaak dat ik lekker wel week en kook... maar sinds baby nr. 3 onderweg is ben ik zo snel helemaal uitgeput, dat comfy-food écht belangrijk is!) 

Er gaan heel wat geruchten de ronde dat Bonduelle een aroma zou gebruiken wat niet helemaal vegan is. Wel, ik heb het even uitgezocht! Alleen de witte bonen in tomatensaus zouden varkensbouillon bevatten, de andere blikjes zijn dieren-ingrediënt-proof


Opvallend vond ik dat de peulvruchten amper vocht bevatten. Dat komt omdat ze in het blikje gestoomd worden. I like, want ze zijn veel knapperiger dan diegene die al weken zitten te weken in smurrie! 

Nog even over deze chili-sin-carne. Ik ben helemaal verslingerd aan stoofpotjes. En aan chocolade! Dit lekkers vond ik in 'The Green Kitchen Travels". Een van m'n lievelingskookboeken. Veruit! Deze lekkere mengelmoes is exact wat ik verwacht op een druilerige lentedag. Met een beetje sipheid in het hoofd -yes, ik mis de zon-, guilty-feelings over de uitspattingen -yes, zwanger zijn is niet goed voor het eetpatroon- en donkere wolken boven ons huisje moet het gewoon dit zijn. Dit. En niets anders. 


Ingrediënten: 

- 2el kokosolie 
- 1 ui, fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1tl komijnzaadjes 

- 1/2 verse chili-peper, fijngehakt 
- 1tl paprikapoeder
- 1tl gedroogde oregano
- 1 rode paprika, in hapklare stukken
- 1 gele paprika, in hapklare stukken
- 1 wortel, in stukjes
- 2 maïskolven, de korrels 

- 2 stengels bleekselderij, fijngesneden
- 150g walnoten, fijngehakt
- 2 kleine blikjes rode kidneybonen
- 1 klein blikje reuzenbonen
- 2 blikjes tomatenpulp 

- 250 ml water
- 1tl zout 

- 60g zwarte chocolade minstens 86% (vegan) 

Opdienen met: 

- home-made guacamole (1 geprakte avocado, 1 rode ui, 1 tomaatje)
- sojayoghurt
- versgehakte koriander
- maïstortilla's 


How to: 

- Verhit de kokosolie in de pan. 
- Voeg de ui, de knoflook en de rode peper toe. Voeg ook de specerijen (paprika, oregano, komijn) toe. 
- Laat de boel een beetje kleuren en doe de paprika, stukjes wortel, maïskorrels en bleekselderij bij het geheel. 
- Roerbak 5 minuutjes. 
- Voeg nu de uitgelekte bonen, de gehakte walnoten, de tomatenpulp, water en zout toe en breng de boel tot koken. 
- Zet 20 minuten op een laag vuurtje en laat pruttelen. 
- Breek de chocolade in stukjes en laat smelten in de tomatensaus. Je krijgt nu een dik, romig geheel.
- Kruid eventueel bij met zout en peper. 
- Dresseer met guacamole, sojayoghurt en een maïstortilla.
- Overstrooi alles met verse koriander! 


Topgerechtje!