woensdag 25 februari 2015

VEGGIE VIBES: erwtenpannenkoekjes met munt #greenpancakes #fortheloveofpancakes!


Denk jij bij pannenkoeken ook aan fruit, ijs of chocolade? Maar met pannenkoeken er zijn zoveel meer mogelijkheden. Ik eet ze als ontbijt, lunch en diner en ja zelfs de restjes worden gebruikt om te snacken. Eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet denk aan pannenkoeken.

Dat zit er al in van toen ik klein was. Ik weet nog goed dat ik vroeger met mij vader ergens pannenkoeken ging eten waar ze allerlei verschillende soorten op het menu hadden staan. Zowel de klassieke zoete als de varianten met spek, kaas of groenten. Mijn eetgewoontes zijn nu wat veranderd. Maar dat wil net zeggen dat ik niet meer weet hoe heerlijk ze allemaal waren.

Deze pannenkoeken met erwten en munt zijn heerlijk als lunch met een salade en wat Griekse yoghurt. Of serveer ze bij je avondmaal. Op de foto heb ik ze als lunch gemaakt met wat gebakken groentjes.

Munt is een superkruid voor je gezondheid. Het bevordert je spijsvertering en kan hulp bieden bij misselijkheid en hoofdpijn. Plus, dit kruid ruikt gewoon heerlijk, ik ben fan!

Tip: Check zeker ook onze recepten voor de super easy banaan-ei pannenkoeken en boekweitpannenkoeken.

Wat heb je nodig?

  • 250gr doperwtjes
  • 2 eetlepels verse munt
  • 30gr boekweitmeel
  • scheutje kokosolie/olijfolie
  • 1 ei
  • peper

How to?

  • Kook je erwtjes gaar. Als je uit blik of voorgekookte gebruikt hoeft dit natuurlijk niet.
  • Pureer je erwtjes, munt en het ei tot een mooi geheel. Dit kan met de blender of staafmixer.
  • Voeg het meel en de olie toe.
  • Geef nog een goede draai aan je pepermolen.
  • Bak je pannenkoekjes tot ze licht gebruind zijn.




VEGAN VIBES: That's a wrap! #glutenvrij #vegan en écht snelsnel-klaar!


Ik hou echt van snel eten. Deze wraps zijn dé ideale weekendlunch. Snel klaar, super lekker en healthy as hell. Ook kidsproof -wat bij mijn kritische proevers belangrijk is- en uit het vuistje te eten.
Ze zijn ook helemaal tarwe- en glutenvrij, wat ze nog eens hip en sexy maakt bij allerlei diëten. Jep, deze lieverds wil je hélemaal in je keuken op een zaterdagmiddag. Met een frisse salade als side-dish kan je alleen maar glimlachen om zoveel fijns op je bord! 

Ingrediënten: 

Wraps (6 wraps): 
- 200g boekweitmeel
- 400ml water
- 2 tenen geperste knoflook
- een flinke hand zeer fijn gehakte kruiden (peterselie, tijm, rozemarijn)
- zout 

Vulling van guacamole en champignons (1 wrap) : 
- 2el olijfolie
- 200g verse champignons
- 1 teentje knoflook
- 2el citroensap
- een handvol peterselie
- 1 rijpe avocado


How to: 

- Voeg alle ingrediënten voor de wraps samen.
- Bak ze in een pan als pannenkoeken. Het is even zoeken maar de juiste handeling maar eens je 't door hebt is het een makkie!
- Verhit in een diepe pan de olijfolie en bak de champignons goudbruin. Voeg de geperste knoflook toe.
- Voeg 1el citroensap toe en de peterselie.
- Zet het vuur laag en hou warm.
- Halveer de avocado. Verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een kom. Prak goed en voeg de rest van het citroensap toe.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de wraps open, bestrijk met het avocadomengsel, beleg met de champignons.
- Vouw de wrap dicht en druk voorzichtig plat.
- Verhit olie in een grillpan en bak de wrap nog even krokant aan beide kanten. 
- Serveer de wrap goudbruin of met een grillpatroon. 

Serveer warm. Smakelijk! 


Tiramisu #ZonderRauweEieren #Lactosevrij


"Gezond genieten van eten kan ook!".... Dit is hét motto dat ik al jaren in mijn keuken toepas, en naar mijn gevoel is het ook net dat waar deze blog om draait. Als gastblogger werd mijn manier van eten plots wel erg openbaar, en oh wat heb ik dat geweten.

Wie had ooit durven denken dat er zo'n taboe heerst op gezond eten? "Want chiazaad, havermout, tarwegras en seizoensgroenten... Dat is enkel voor zweverige geitenwollensokkenmeisjes, toch?" Wanneer een down-to-earth rationeel wezentje zoals ikzelf bijgevolg plots op een blog gezonde receptjes postte, verkeerde mijn omgeving al snel in een algemene staat van argwaan en verbazing. Laat me dus meteen dit cliché even uit de weg helpen: clean eten is helemaal stoer, down-to-earth trendy, sexy, op-en-top-creatief maar vooral intelligent.

Mijn lijf zit nl. zo bomvol met vitamientjes dat ik fysiek en mentaal sterker dan ooit tevoren ben. Ik experimenteer volop in mijn keuken en kom zo tot verrassende ontdekkingen. En nog het beste van al? Wanneer ik een keertje zin hebt in een pizza of een pak friet kom ik geen grammetje bij.  Zweverig? Ik denk het niet!

Wanneer ik vertelde dat ik een bijna-clean versie ging maken van tiramisu, kreeg ik spontaan de vraag: "Maar moet nu echt alles gezond zijn?". Mijn God, nee! Niets kan tippen aan de overheerlijke tiramisu van mijn eigen moeder! Al is die helemaal niet gezond, het is echt wel oh zo lekker! Ik wist dus reeds bij voorbaat dat een bijna-clean (Bijna, want in tiramisu hoort amaretto, toch?) exemplaar hier moeilijk aan zou kunnen tippen. Maar oh, het komt toch wel aardig in de buurt!

Dit receptje is op aanvraag van een vriendin die liever geen rauwe eieren in haar recepten ziet. Bovendien is een vriend van me gek op tiramisu, maar kan hij mascarpone niet echt verorberen gezien zijn lactose-intolerantie. Vandaag ging ik hem verrassen met onderstaand receptje. Het werd meteen  geproefd én goedgekeurd! Haal dus snel deze ingrediënten in huis en begin er zelf aan!


Wat heb je nodig?
Voor de koekjes:
- 3 eieren
- 1 el agave
- 1/2 cup boekweitmeel
- 1/4 cup speltmeel
- 1 tl vanille-extract

Voor de tiramisu
- 300 gr silken tofu
- 4 el amaretto (of amandelmelk)
- 1/4 cup geweekte cashewnoten
- 1 el kokosolie
- 1 kopje koffie
- 2 el ahornsiroop
- 1 tl vanille-extract
- 1 el kokosbloesemsuiker
- raw cacaopoeder

How to?
- Begin eerst de koekjes te maken. Je mixt alle ingrediënten goed doorheen. Doe het deeg in een spuitzak en spuit de lange vingers op een bakplaat. Zet de koekjes een kleine 10 minuten in de oven op 180°. Laat afkoelen
- Week vervolgens de koekjes enkele minuten in een mengsel van koffie en 2 el amaretto.
- Blend de silken tofu met 2 el amaretto, 1 el kokosolie, 2 el koffie, 2 el ahornsiroop, 1 tl vanille-extract en 1 el kokosbloesemsuiker. Voeg vervolgens ook de geweekte cashewnoten toe en laat draaien in de blender tot je een romig geheel hebt.
- Stapel afwisselend in laagjes de koekjes en de tofu. Herhaal dit 3 keer.
- Zet in ijskast en laat zeker 3u opstijven.
- Werk vlak voor het serveren af met cacaopoeder