maandag 2 mei 2016

TAKE-AWAY-LUNCH: Zucchini-carrot salade met amandelroom & citroen #bijnasurimi



Ik hou van spreads op mijn toastjes. Het liefst van al zijn ze er in verschillende smaken. Dan breek ik mijn toastje in zoveel mogelijk stukken, en beleg ik de boel in zoveel mogelijk kleurtjes. Genieten van regenboog op een bord!
Deze salade kan je beter niet maken voor je vertrekt, want dan wordt de boel zuur. Rasp alles en kieper pas bij elkaar vlak voor je het wil opeten.

Even over het geheime deeltje. De kombu! Kombu is een zeewier met een umami-smaakje. Typisch Japans.  Het is een super ingrediënt in salades. Gebruik het wel met mate, want, het zit bomvol mineralen, véél meer dan ons lichaam gewend is. Als je houdt van vissalades, heb je dit best gewoon dicht bij je in de keuken. Slechts een klein beetje is genoeg om je notenspread te veranderen in bijna-tonijn-salade qua smaak. Vandaag gaan we voor de dit-lijkt-op-surimi-in-een-potje. Oké, geef het niet aan een krabsalade-addict, want dan komt-ie bedrogen uit. Maar als healthy versie kan het er écht mee door!

Ik at dit het eerst bij Lekker Vitaal, en was meteen overtuigd. Dit komt vanaf nu vaker op m'n toastje!

Ingrediënten:
  • 1 komkommer (in stukken van 2,5cm)
  • 1 courgette
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij, super fijn gehakt
  • ¼ rode paprika, zeer fijn gehakt
  • ¼ ui, zeer fijn gesneden
  • ½ tl kombupoeder


Mayonaise:
  • 1 potje witte amandelmasta (100%) (niet volledig, hangt af hoe smeuïg je de boel wil)
  • sap van 1/2 citroen
  • een snuif
  • 1 teentje look, geperst

Afwerking: 
  • Kiemen (optioneel)


How to:
  • Snij de komkommer in plakken van 3 - 4 cm. Je hoeft hem niet te schillen. Dit worden je toastjes.
  • Hol alle komkommers uit met een lepeltje. Zo krijg je kleine ‘bootjes’. Zet even aan de kant.
  • Met de spirellisnijder snij je de courgette en de worteltjes in fijne lange slierten.
  • Hak de slierten kort en fijn (zo’n 2cm). Je kan dit ook doen met je keukenrobot.
  • Hak de bleekselderij, de paprika en de ui héél fijn. Wees streng voor jezelf! ;)
  • Meng alle groentjes in een grote mengkom. Hier kan je stoppen en de boel meenemen naar waar-je-ook-luncht
  • Giet een potje amandelpasta over het geheel.
  • Meng goed.
  • Werk af met het citroensap, het zout (naar smaak), het kombupoeder en een teentje geperste look.
  • Schep op elke komkommer een eetlepel groentensalade.
  • Werk af met kiemen.


Smakeliiiijk!