maandag 25 april 2016

WRAUWWWW SKINNY SINNER: Snickers. Of beter nog. Ijssnickers. Who's in?!Al zeg ik het zelf, ik ben écht goed bezig de afgelopen weken. Mijn eetpatroon ziet er terug een beetje normaal uit en de zwangerschapsvreetbuien zijn helemaal verdwenen. Maar, zo af en toe... dan sluipt dat kleine ik-heb-zin-in-een-snackje-mannetje op m'n schouder en ga ik op zoek naar lekkers. Ik ben een pindakaasliefhebber, dat hadden jullie ongetwijfeld al héél erg lang door. Maar ook salty-caramel behoort tot mijn ultieme lievelingssnoepje. Pinda en karamel, dat is bijna hetzelfde als ... inderdaad, Snickers! 

Als kind hadden we een klein kruidenierszaakje naast ons huis. Ik liep er elke dag, in de grote vakantie, binnen, om mijn ijssnicker op te pikken. Mijn lichtpuntje in die vreselijk lange vakantie. Dan liet ik hem eventjes ontdooien in het zonnetje, zodat-ie heerlijk smeuïg was. Het was pas later, toen ik de verpakking begon te bestuderen, dat ik ontdekte wat een vreselijk ongezond-ding dit is. En sinds mijn pubertijd, nam ik afscheid, van deze héérlijke lekkernij. 
Tot afgelopen zaterdag, toen kwam hij opnieuw in m'n leven. Salty-caramel, noten én chocolade. In een ijskoud jasje. En het lekkerst is-ie een piepklein beetje ontdooid. 
Je zal zien... you'll love them. 

Ingrediënten: 
Voor de korst: 
- 1/2 cup 100% pindakaas
- 2 el maple-siroop 

- 1 el kokosmeel (hard to find, maar wel handig!) 


Voor de caramel:
- 12 ontpitte dadels, geweekt (weekwater heb je niet meer nodig)
- 1/3 kopje water 

- 1/4 tl zout 
- 1/2 tl vanille-extract 
- 1 el kokosolie 
- 1 klein handje vol Brazilian-nuts, fijngehakt 

Voor de chocolade-coating: 
- 1 el kokosolie
- 200g zeer donkere chocolade, gesmolten (ik gebruikt 99%) 

- 1 el maple-siroop
- 1 el cacaopoeder (raw) 


How to: 
- Meng de ingrediënten voor de korst samen. Rol dit uit tot een rechthoek van ongeveer 0,5cm dik. Zorg voor rechte randen. Zet in de diepvriezer.
- Meng nu de ingrediënten voor de karamel. De noten hou je aan de kant.
- Bestrijk je korst met de karamel en strooi de noten er overheen.
- Zet 30 minuten in de diepvriezer.
- Snij de snickers in 6 repen of 12 mini-bars (handiger!).
- Meng de ingrediënten voor de chocolade. Laat even een béétje opstijven. Te lopende coating kan je nergens voor gebruiken.
- Dompel de bovenkant van de snickers in de chocolade, zet 5 minuutjes in de vriezer en doe hetzelfde voor de bodem.
- Wacht nog 20 minuten vooraleer je alles opvreet! 
Smakelijk! 

WRAAUWWFOOD: Net brood maar dan dat tikkeltje anders!

Brood. Sinds 2 jaar schrapte ik het volledig uit mijn menu. In het begin vind ik het vooral jammer, want ik ben een echte Belg, weet je?

Sinds de dag dat broodmaaltijden niet meer op mijn tafel verschenen -uiteraard wel in de brooddozen van mijn kids-, ben ik op zoek naar een belegbaar alternatief. Want, het is niet zozeer het brood dat ik mis, wel het samen gezellig lunchen met m'n mama en schoonmama, wanneer ze de broodzak-van-de-bakker op de tafel laten ploffen en de potjes met salades, kaas, spreads en weet-ik-veel-wat zijn overal klaar staan. Dan peins ik me de hele maaltijd te pletter -terwijl ik m'n springrolls opeet!- over hoe en wat ik hiermee zou kunnen doen. 

En alweer was het Andree van Lekker Vitaal, die me een zondagvoormiddag vol toastjes en broodalternatieven bezorgde, me met teveel kookkriebels naar huis liet gaan, en vervolgens aan het werk zette in m'n eigen keuken. 
Want, brood is namelijk helemaal nog niet zo vreselijk slecht als je zou denken. Het gaat 'm meer over wat je nu precies in je brood stopt. Neem nu gluten. Ikzelf heb er niets mee. Geen intolerantie. Geen pijntjes. Geen haat-verhouding. Maar ze zijn niet nodig in brood. Amen. In tegendeel zelfs. 
Gluten zijn verslavend. Ze maken vreemde kronkels in onze darmen, zorgen voor kleine ontstekingen, en die kunnen op hun beurt dan weer minuscule gaatjes maken in onze darmwand. Of ik meteen alle gluten-granen uit mijn dieet schrap? Nope, maar ik ben me er wel heel erg van bewust. 
Een handige tip van Andree is, dat je graan beter even kan laten kiemen vooraleer je het verwerkt. Ook kan je diezelfde granen best even kort verhitten, alvorens je ze verwerkt in een broodje. Handig om te weten, niet? 

De voormiddag werd opnieuw -zoals meestal- gevuld met een heleboel lekkers. Een van die dingen waar ik echt door van m'n stoel werd geblazen, was het Essenenbroodje, belegd als een broodje-tonijn-salade, maar dan helemaal plant-based. Waahaauw! Oogjes toe en het was écht tonijnsalade op m'n boterham! 
Het Essenenbroodje werd niet gebakken, zoals je zou denken, maar op hele lage temperatuur gedroogd. In een droogoven, dat wel, maar dat kan je thuis, met een normale oven even goed! - even die temperatuur naar beneden halen - . 


Vroeger, in een vorig leven geloof ik, was ik dol op tonijn- en zalmsalade. Ik herinner me nog perfect hoe het smaakte, en tot op heden, is er niets wat die smaak kan 'vervangen'. Toch kwam de imitatie van krab- en tonijnsalade van Lekker Vitaal aardig dichtbij. Het geheim was... kelp-poeder. Zo makkelijk! Om over de amandel-mayonaise nog maar te zwijgen. 


Eindelijk weet ik ook wat te doen met al die cups amandelpulp -die hier, zonder schaamte, bijna om de twee dagen in de compostbak belandden-. Nu niet meer! 


Aha! Thanks to Andree weet ik nu hoe ik mierzoete-zondagochtend-kaneelbroodjes kan maken van dit witte poeder! Met de melk maak ik vanaf nu trouwens echt een over-the-top-verse Indische Chai. Het was sinds mijn reis naar dat prachtige land geleden, trouwens, dat ik nog zo'n heerlijke chai gedronken had! 
Belegd met haar heerlijke raw-bessen-marmelade was het een feestje voor m'n buik. Maar niet alleen dat. Ze liet ook zien, hoe je met dezelfde ingrediënten en een beetje magic-cinnamon-toverstof  heerlijke kaneelrolletjes maakt. Life's easy. Maar soms moet je de kleine trucjes kennen. 


Oh hemel! Het was -alweer- een hééérlijke voormiddag. De volgende gaat door eind mei, en daar heeft ze het over rawfoodtaart. Helemaal onze winkel lijkt me zo! 

See you over there, 
Thanks Andree, for the invitation!