donderdag 21 april 2016

TAKE AWAY LUNCH: Zongedroogde-tomaten-met-champignons-in-een-quiche! #delicious#butterflyeffect




Hoewel ik niets liever zou willen dan thuis, achter mijn pc, een voltijdse blogger zijn, ben ik gewoon een juf die van 's ochtends tot 's avonds de deur uit is en haar lunchbox vult met lekkers. En dat het lekker moet zijn, dat is echt het enige wat telt. Oké, ook moet het heel erg vegan, gezond en liefst ook low-budget zijn, maar lekker...anders hoeft het niet! 
Deze mindset, gecombineerd met een chaotisch gezin van bijna vijf, waaronder twee kleuters, een baby onderweg én een drukbezette echtgenoot maakt dat gezond lunchen soms echt mission-impossible is! Het is Mr. Foodie zelf die ijverde voor verse lunchboxes waar boterhammen verboden terrein waren. Een grondige planning en een stukje samen koken -dat vinden we bijna fijner dan in elkaars ogen weg duikelen- maakt dat het tot nu toe echt een culinaire trip doorheen vegan-land werd! Yummie! Onze doosjes-van-de-Chinees worden gevuld met zoveel heerlijke smaken en kruiden dat menig collega jaloers meekijkt. En dat allemaal door al die liefde! ;) Vandaag gingen we voor hartige taart! Here she comes! 

Deze quiche is mijn eerste vegan quiche die ik zelf maakte. En vanaf nu staat er zeker elke twee weken eentje op de menu! Wa-aauw! Hallo tofu-vulling! Waarom heb ik jou niet eerder ontdekt? Voor mijn vegan-stap-in-het-diepe was ik een echte quiche-lover. Ik vulde het met -durf ik het zeggen?!- spekjes en tonijn, ui, prei,... Maar dat is ondertussen een vreselijke no-go. Toch miste ik die hartige groententaartjes héél erg. Met een frisse salade erbij is het echt het meest perfecte gerechtje op een zonnige lentedag. 
Je kan hem trouwens ook maken met asperges of broccoli, net zoals je het met een originele quiche zou doen. Groenten die bestaan uit veel vocht hou je beter weg van dit receptje (bijvoorbeeld verse tomaten!). Maar, dat heb je ook als je eitjes gebruikt. 

Goed, liefste foodies... Hier komt een heerlijk stukje voedsel. En ik wéét wel zeker dat je hem nog eens zal maken. En nog eens. En nog eens. En daarna nog een keer. En telkens zal je blij zijn met dat prachtig stukje taart-uit-de-oven. 


Ingrediënten: 
Voor de korst: 
- 1 el lijnzaad (gebroken) en 3 el kokend water --> maak een lijnzaadei
- 1 cup hele amandelen
- 1 cup rauwe boekweitkorrels
- 1 tl gedroogde peterselie
- 1 tl gedroogde oregano
- 1/2 el zout
- 1 el kokosolie
- 4 - 5 el water (afhankelijk van het deeg) 


Voor de vulling: 
- 1 blok tofu (500g) 
- 1 el kokosolie
- 3 grote teentjes look
- 1 prei of 1 grote ui, in ringen
- 1 bakje champignons, in schijfjes
- 1/2 cup verse basilicum, fijngehakt 

- 1/3 cup zongedroogde tomaten zonder olie (gedroogd), fijngehakt 
- 2 cups spinazie
- 2 el edelgistvlokken 

- 1 el gedroogde oregano
- 1tl zeezout 
- peper 
- chilivlokken 

How to: 
-Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een quiche-bakvorm met bakpapier.
- Voor de korst blend je de amandelen tot meel, nadien voeg je de boekweitkorrels toe. 

- Voeg het lijnzaadei, de olie en de kruiden toe. Kruid met peper en zout. Het handigst is als je dit doet met een foodprocessor.
- Voeg nu beetje bij beetje water toe, ongeveer 5 eetlepels (kan ook meer of minder), tot je een koekjesdeeg-achtige textuur krijgt.
- Stort het deeg uit in het bakblik en boetseer de korst. Ik beloof je, dit is het moeilijkste deel van het verhaal. Gebruik je handen en maak een opstaande rand. Het hoeft niet perfect te zijn! 

- Prik wat gaatjes in de bodem en bak hem goudbruin in de oven, zo'n 16 minuten. 
- Voor de vulling mix je de tofu tot een creamy geheel. Ook hier kan je best je foodprocessor voor gebruiken. Pas op met het toevoegen van vocht. Is het tofu toch wat droog, kies dan voor amandelmelk. Béétje bij béétje! En liever niet dus.
- Roerbak de ui (of de prei) in de olie en pers de look hier over uit.
- Voeg de champignons toe.Bak hem helemaal klaar. Dit kan zeker zo'n 10 minuten duren. Je wil droge champignons.
-  Kruid goed af met peper en zout.
- Voeg de kruiden toe, de zongedroogde tomaten, de edelgistvlokken, de oregano, de peper, de chilivlokken,...
- Doe nu ook de spinazie in de pan en laat hem slinken.
- Meng de groenten met de creamy tofu.
- Stort uit op je -ondertussen gebakken- bodem.
- Bak dit geheel nog een keer 35 minuten in de oven. Laat zéker 30 minuten afkoelen alvorens te snijden. 


Héééérlijk met een verse salade!