maandag 9 mei 2016

VEGAN VIBES: Lebanese food on a plate: keep calm and have some hummus!


Dus... je houdt van Libanese keuken? Van hummus? Van kikkererwten? Van teveel peterselie, granaatappelpitjes, muntblaadjes, look... Wel... Ik ook! Héérlijk! Ik ben een absolute liefhebber van alles wat Midden-Oosters is. Werkelijk élk ingrediënt uit dit gerecht staat op mijn favorieten-lijstje. Midden-Oosters is gezond, als je er even over nadenkt alvorens samen te kieperen. 

Een tijd geleden kwam ik toevallig binnen-geregend bij een tof adres in Antwerpen. 'Chickpea' heette de zaak. Een fantastische kerel, afkomstig uit Israël, vertelde me over z'n vaderland, z'n liefde voor kikkererwten en hoe hij zijn zaakje eigenhandig ombouwde van een diamant-winkeltje tot een hummus-restaurant. Hoewel mijn recept nog niet half-in-de-buurt van deze kerel komt, is het ook bést lekker.
Moest je ooit Antwerpen passeren en tijd hebben, zoek hem zeker op. Drink een fris gejuiced sapje en geniet van een heerlijk plantaardig broodje vol lekkers. 

Even terug over dit bordje. Ik ben best trots op de rucola. Yes. Hij is eigen kweek en het eerste wat we oogstten deze lente! Superknapperig was-ie. Vers afgesneden uit onze vierkante-meter-bak. Ik kan trouwens iedereen aanraden om zo'n mini-moestuin in elkaar te knutselen. Wat een voldoening!
De tabouleh is een variant op het origineel recept. Dat bevat vaak lamsvlees of kaas. Van oorsprong is tabouleh niet meer dan peterseliesalade. Ik had in m'n hoofd drie plantjes peterselie op m'n kruidenbankje staan, maar in werkelijkheid bleek het er dus maar 1tje te zijn. Wel had ik nog jonge blaadjes van boerenkool -investeer echt in zakjes kant-en-klaar van dit spul...-. Mits wat creativiteit werd het dus een heerlijke sinaas-versie mét boerenkool -delicious!- en pittige granaatappelpitjes. 

Wij blij.
Smakelijk. 

Ingrediënten tabouleh: 
- 150g volkoren couscous
- 50g jonge koolbladeren
- 1 rijpe granaatappel
- een sjalotje, fijngehakt
- 2 sinaasappelen (sap)
- 3el olijfolie
- 1el fijngehakte tijm
- 2el munt
- 1tl zout

Ingrediënten falafel: 
- 1 blik kikkererwten
- 2el psylliumvezels (nodig voor de binding)
- 1cup peterselie (blaadjes en steeltjes)
- 1 wotel, héél fijn geraspt
- 1 ui, heel fijn gesnipperd
- 6 teentjes look (I know...;) )
- 2 volle eetlepels kikkererwtenmeel
- 1tl paprikapoeder
- 1tl komijnpoeder
- peper en zout naar smaak
- 2el tahini
- 4el olijfolie
- 3el zwart en 3el geel sesamzaad
- 3el olijfolie (bakken)

How to: 
- Meng voor de tabouleh alle ingrediënten. Hak alle groene blaadjes heel fijn.  Zet even in de koelkast en maak de falafel.
-Voor de falafel meng je alle ingrediënten met een keukenrobot. Begin met de wortels en de ui, zodat je een hele fijne massa krijgt. Voeg nu de kikkererwten, kruiden en specerijen toe.
- Maak nu met behulp van twee eetlepels 'quenelles' van het beslag. Dat zijn een soort 'toefjes'. Rol ze door gemengde sesamzaadjes. Zo worden ze minder plakkerig.
- Leg ze  op een anti-aanbak-vel terwijl je de anderen maakt.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en schroei de falafel dicht aan beide kanten (zo'n 2 minuten). Duw ze zachtjes een beetje 'plat', terwijl je ze bakt. 

Maak nog een snelle hummus van 1 blik kikkererwten, 1/3 van het vocht, 1tl paprikapoeder, peper, zout, cayennepeper naar smaak, 1 teentje look en 1el tahini. Voeg 4el olijfolie toe om smeuïgheid te creëren. 

Garneer je bordjes met verse groentjes en klaar! Dit is uitpak-materiaal! ;)