vrijdag 22 april 2016

VEGAN SINNER: Pindakaas-in-een-chocolade-cupcake-cake! #heerlijk #thebestcupcakeuntilnowMijn lievelingshapje...- voor diegene die de afgelopen maanden op een andere foodblog rond surften -is...pindakaas! Sowieso! Met verre voorsprong op al-al-al-al het ander eten. Als ik kon, overleefde ik er op. Ik hou van alles met pinda. Van RAW-snickers-cake tot poepsimpele zelfgedraaide notenboter... Als je me helemaal over-the-top vrolijk wil maken doe je er nog een cacao-twist bij. Pindakaas en chocolade. De dodelijke combinatie voor een foodaddict als ik. Ik probeer me trouwens een beetje in te houden, omdat ik geen rollende pinda wil zijn, als ik negen maanden ver ben ik deze zwangere-wereld. 

Bakken is altijd mijn lievelingstijdverdrijf geweest. Niet zozeer het bakken op zich -ik haat afwas-, maar wel het binnengluren in de oven. Kijken hoe cupcakes zichzelf opblazen tot wonderlijke paddenstoeltjes. Oh. Oh. Oh. Cakejes kopen was trouwens nooit aan mij besteed. Als je de ingrediëntenlijst checkt, word je toch gewoon doodsbang van al die vreemde zaken die in dat kleine bolletje verstopt zitten. Nope, geef mij maar wholefood-stuff. Met lekkere ingrediënten kom je sowieso -ook al ben je een keukenkluns- tot een héérlijk beslag en dus tot lekkere baksels! Geloof in jezelf! Yeha! 


Trouwens, als ik dan toch helemaal overdaad doe, en voor chocolade en pindakaas ga, kan er best een ganache op. Ganache zoals je die bij de bakker vindt, barst van de suiker. Kies dus voor een chocolade met een hoog cacaogehalte. Hoe meer cacao, hoe minder suiker. Ik koos hier voor 99%, maar misschien is dat voor jou een beetje teveel van het goede! 86% Doet net zo goed! 

Deze cupcakes kunnen niet bepaald mislukken. In het slechtste geval lepel je het deeg gewoon op, als pudding! Wees lief voor jezelf en eet ze lauw. Misschien moet je er niet teveel ineens bakken... het risico op een tegensputterende lever -overdose chocolade- is echt reëel. En stoppen wordt een beetje moeilijk. Believe me. 

Ingrediënten: 
- 1,5 cup speltmeel (volkoren)
- 1 cup kokosbloesemsuiker 

- 1/2 cup cacaopoeder (RAW)
- 1tl bakingsoda
- 1tl wijnsteenbakpoeder
- 1/2tl zeezout
- 3/4 cup  gepureerde appel (met schil)
- 1/4 cup olijfolie 

- 1 el vanille-extract of 1 vanillestokje (merg) 
- 1/2 cup water + 2 el 
- 2 el appel-cider-azijn 
- enkele tl pindakaas van goede kwaliteit (liefst 100% pinda) 

Ganache: 
- 3 el kokosolie
- 1 el chocolade (vegan) met hoog cacaogehalte

How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°C. 

- Meng alle droge ingrediënten in een kom.
- Meng alle natte ingrediënten in een kom.
- Meng alle ingrediënten in cupcake-vormpjes en schep 1 kleine tl pindakaas in het midden van elk cakeje.
- Plaats onmiddellijk de boel in de oven gedurende 20 minuten. 


- Meng voor de ganache de kokosolie -je hoeft ze niet te smelten- in een high-speed blender met de chocolade (in stukjes) of cacaopoeder.
- Laat de cakejes een beetje afkoelen. 

- Schep de ganache op de cakejes. 

Geniet! :)