dinsdag 31 maart 2015

SKINNY SINNER: Oh niets boven een heerlijke lauwwarme #appelcake met speculooskruiden. #zonderschaamte en helemaal #vegan Jippie!


Ik maakte bijna een vreugdedansje toen deze lekkernij uit de oven kwam. Het was het idee van mijn bff, de meest kritische proefster in mijn omgeving, om een gezonde cake te  bakken. Piepklein probleempje. Ik had van alle dingen die ik wilde bakken telkens één ingrediënt niet in huis.
Wat geblader door kookboeken en improvisatie later, begonnen we samen aan een warm appelavontuur. Twee uur later zou het eindigen met een leeg cake-bord en tasjes munthee. Ah. De idéale woensdagnamiddag. 

Deze cake is trouwens ideaal voor dit troebele miezerige winterweer. Ik zeg het niet verkeerd, ik voel me echt helemaal herfstig. Nog even en ik haal m'n kerstboom weer boven. Eet je warm dus. Omdat het toch wel mag... Als de zon buiten niet schijnt heb je geen enkele reden om niet knus onder een dekentje weg te zakken, met een dik plak lekkers voor je neus. Ah! 
Helemaal vegan trouwens... Wie zegt dat er eitjes nodig zijn?!

Ingrediënten: 
- 400g havermeel (400g havermout blenden tot meel)
- 1el wijsteenbakpoeder (of gewoon bakpoeder)
- 1el kaneel
- 1/2 el speculaaskruiden
- 1tl vanille-extract
- 250g kokosbloemsuiker
- 100g kokosolie
- 4 appels, zonder klokhuis, mét schil
- 80g gemengde rozijnen
- 80g walnoten

How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°. Vet een langwerpig cakeblik in met kokosolie.
- Pureer in de keukenmachine de appels, de kokosolie, de rozijnen en de walnoten op hoge snelheid.
- Voeg eventueel water toe tot het een smeuïge massa geworden is.
- Meng in een andere kom het havermeel, het bakpoeder, de kaneel en de speculaaskruiden. Voeg ook het vanille-extract en de kokosbloemsuiker toe.
- Roer beetje bij beetje het appelmengsel door het droge mengsel. Roer tot het geheel gemengd is en er een stevig geheel ontstaat.
- Wanneer je denkt dat het mengsel té droog is -fingerspitzengefühl jongens!- meng je er eventueel nog wat water bij.
- Verdeel het mengsel over een bakblik.
- Bak het in 45 minuten gaar. Prik met een prikker om te controleren. Bij mij duurt het meestal langer -trage oven!-, maar dit is echt verschillend voor elk exemplaar!
- Laat een béétje afkoelen in de ijskast -als je niet kan wachten-, door de kokosolie is de cake niet onmiddellijk stevig.
- Zet ondertussen een tasje thee... 


Geniet!