donderdag 15 januari 2015

VEGAN VIBES: #Supersoup #Mais #Sweetpatato ... Boem! En je kan weer verder na je lunch!


Dit was m'n lunch ergens vorige week. Ik was ZO blij bij het zien van dit soepje! Na een voormiddagje zwemmen met de kinderen uit het tweede leerjaar, was ik toe aan een stevige en vooral verwarmende soep. Ze is niet alleen lekker, ook echt verzadigend! Met een sneetje of twee volkorenroggebrood kan je er weer tegen voor de rest van de namiddag! 

Ingrediënten: 
- 2el olijfolie
- 1 selderijstengel in stukjes
- 1 witte ui in stukjes
- versgemalen peper
- zeezout
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300g zoete aardappelen in stukjes
- 3el speltmeel
- 750ml groentebouillon
- 400ml rijstmelk (je kan om het even welke plantaardige melk gebruiken, maar rijstmelk is neutraal van smaak)
- 4 maïskolven
- 3el gehakte verse dragon
- citroensap 


How to: 
- Verhit de olie in een grote pan.
- Voeg de selderij en de ui toe. Kruid met peper en zout.
- Bak tot de groentjes zacht zijn.
- Doe de knoflook bij de selderij en bak zachtjes mee.
- Doe de zoete aardappel erbij en bestrooi met het speltmeel.
- Bak al roerend enkele minuten op een hoog vuur.
- Voeg de groentebouillon en de rijstmelk toe aan de groenten.
- Snij de maïs van de maïskolven en voeg toe aan de soep.
- Hak de dragon fijn en gooi in je soeppan.
- Laat 15 minuutjes koken. Check of je aardappelen gaar zijn.
- Laat de soep een klein beetje afkoelen en mix ze in de blender.
- Voeg, naar smaak, een béétje citroensap bij.
- Verwarm de soep opnieuw op een laag vuurtje.

Hup in je thermoskan en dan... op naar je lunch!

Friday- SMOOTHIE: Dragonfruit, If you believe in fairytales #dreamscometrue



Soms kom je in de supermarkt en springt er iets in je oog. Dat was zo met dit mooi stukje 'dragonfruit'. Je kent het wel, het bijna futuristisch stuk fruit waar je geen idee van hebt hoe het smaakt. Ik wel nu, het is fantastisch lekker! 


Even een korte meet-and-greet met dit stukje exotiek. Dragonfruit of Pithaya is een relatief onbekend stukje fruit. Toch wordt het steeds meer en meer populair in onze streken. De smaak doet een beetje aan meloen of kiwi denken en is perfect te gebruiken in een fruitsalade! 
Waarom moet je deze beauty in je winkelkar mikken? Ze bevat een héél hoog vitamine-C gehalte, is rijk aan mineralen (hallo calcium!) en bevat gezonde vetten. Ze zit boordevol vezels en een perfecte antioxidant. Echte durvers blenden de schil mee. Met een handvol babyspinazie, chiazaad en blauwe bessen is deze smoothie echt een superfood-bom! 

Ingrediënten: 
- 1/2 kop dragonfruit
- 1 eetlepel chiazaad
- 1/2 kop blauwe bessen
- 2 kopjes spinazie
- 150ml ongezoete amandelmelk (kan je eventueel meer voor nemen, afhankelijk van de structuur die je je smoothie wil geven) 

How to: 
Simpeler kan haast niet. Mik alles in je blender en ... klaar! 



VEGAN VIBES: Super Soup: Keep calm, it's only #garlic.


Ja, je ruikt een beetje naar look na het eten van dit soepje maar... Oh hemel! Ze is GODDELIJK! En je kan maar beter wat vaker look eten...
Het bevordert je bloedsomloop, verlaagt je cholesterol, helpt tegen infecties, beschermt je tegen kanker en houdt je gezond in de winter. Keep calm, it's only garlic!


Ingrediënten:
- 4 grote bollen knoflook, gehalveerd
- 230 ml olijfolie
- 3 eetlepels speltmeel
- 1l groentenbouillon
- 120g kikkererwten uit blik
- 1/2 tl cayennepeper
- 1/2 tl pimentón
- versgemalen zwarte peper
- zeezout
- limoensap (een halve limoen is voldoende!) 


How to: 
- Verwarm de oven voor op 170°. Leg de knoflook op de snijkant in een ovenbestendige pan. Doe er 200ml olijfolie bij. 
- Zet de pan in de oven voor 20 minuten. Draai eventueel de bollen om, als ze onderaan té bruin worden. Ze moeten karamelliseren, dus een beetje bruin is oké!
- Haal de knoflook met een schuimspaan uit de pan en haal met een vork (dat is echt een koud kunstje) de teentjes look uit de lookbollen.
- Giet 90 ml olie uit de pan.
- Verwarm de overige olie op een hoog vuur en doe de lookteentjes erbij.
- Schep 3 eetlepels speltmeel over de knoflook en prak de teentjes met een vork plat.
- Maak er een zo homogeen mogelijk mengsel van.
- Voeg de bouillon toe en laat 15 minuten zachtjes koken.
- Giet de kikkererwten af en dep ze droog.
- Meng de cayennepeper met de pimentón.
- Bak de kikkererwten in een beetje olijfolie tot ze goudbruin zijn. Kruid ze met de cayennepeper en de pimentón.
- Wanneer de kikkererwten krokant zijn laat je ze uitlekken in een vergiet.
- Pureer de soep tot een romig mengsel. Doe ze terug in de pan en voeg wat limoensap toe.
- Kieper de kikkererwten bij de soep -balletjes!- en garneer met wat cayennepeper. 


Hmmm! En dan toch maar snel je tanden poetsen... 









VEGAN VIBES: #Detox soepje vol #vitamientjes met #spinazie #munt!


De trouwe lezers weten ondertussen dat ik geen fan ben van rauwkost. Maar wat moet ik dan eten als lunch? Als ik thuis ben is dit geen probleem. Snel een banaan-ei pannenkoekje of wat gebakken groentjes. Maar een lunch-on-the-go is natuurlijk wat anders.

Nadat ik de curry-carrotsalade en avocadosalade wat beu was, kwam een nieuwe uitdaging. Soep maken! Niets moeilijk aan hoor ik je zeggen. Maar ik wou niet zo maar de eerste beste groenten soep.

Dit soepje geeft mij een vitamine-boost en zorgt ook nog eens voor een detox. De munt en het pikant pepertje maken dit soepje anders dan anders en geven een dosis pit!


 TIP: Wil je echt healthy-all-the-way gaan? Mix deze ingrediënten dan gewoon in je blender en drink het koud op als een RAW soepje. (zonder de bouillon  meer met water ;))

Wat heb je nodig?
een voorraadje soep of ongeveer 4 porties

  • 450gr spinazie
  • 2 uien
  • 1 grote teen knoflook
  • 1 klein pikant pepertje of chili-vlokken
  • een handje munt
  • 1l groenten bouillon
  • 1 eetlepel kokosolie

How to?

  • Snij je uien, knoflook en pepertje in grove stukken.
  • Fruit deze in de kokosolie tot de ui zacht is.
  • Voeg de bouillon toe en laat doorkoken voor ongeveer 10min.
  • Voeg de spinazie toe en kook deze mee voor 2 of 3 minuutjes.
  • Voeg je munt toe en mix je soep in de blender of met de staafmixer.
  • Serveer met zwarte peper en eventueel een vleugje yoghurt.