maandag 23 maart 2015

VEGAN VIBES: Green Lasagne #groenerdangroen #wantdelenteisintland


Lasagne, er zijn maar weinig mensen die er hun neus afkeurend voor ophalen. Drie noodzakelijke ingrediënten? Gehakt, bechamelsaus en tomatensaus. Jammerlijk genoeg staan gehakt en bechamelsaus niet echt op mijn must-have ingrediëntenlijst. Tijd voor een veganised-edition van dit Italiaans lekker beest

Dit recept is voor een grote portie. Geen probleem want je stopt het zo even in de diepvriezer als je echt met waanzinnig veel left-over zit. Neem voor deze lasagne je tijd. Het is een prima kook-in-duo gerecht. Terwijl mijn man in de potten roerde, sneed ik de groentjes. Of, vervang voor een iets snellere versie de tomatensaus met kant-en-klaar. Al zou ik dat niet aanraden. Deze rode saus wil je vanaf nu op elke pasta! 

De bechamelsaus is niets minder dan een edelgistvlokkensaus die je laat geloven dat het om kaas gaat! Je vindt edelgistvlokken in elke natuurvoedingswinkel. Ze smaken een beetje naar parmezaan en zijn ideaal om je lasagne of pizza om te fleuren. Ze zijn ook echt super gezond! Edelgistvlokken bevatten vitamines B en foliumzuur. Ze geven je sterke nagels en glanzend haar. Toppie! Hey summerbabe! 

Ingrediënten: 

Lasagne:
- Olijfolie
- 125g groene lasagnebladen

- 200g verse spinazie
- 1 courgette
- 1 aubergine
- 1 rode ui
- 1 teentje knoflook
- sap van 1/2 citroen
- zeezout en peper
- 1el gistvlokken

Seitangehakt:
- 250g seitangehakt
- olijfolie
- flinke scheut sojasaus 


Tomatensaus: 
- 1 rode paprika
- 600g tomaten
- olijfolie
- 4 lente-uitjes, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1/2el paprikapoeder
- 6 zongedroogde tomaten, liefst gedroogd, zonder olie, in reepjes
- scheutje rode wijn
- 1el tomatenpuree
- 2tl oregano
- zeezout en versgemalen peper

Kaassaus: 
- 2 uien
- olijfolie
- 400ml haverroom
- 2tl mosterd
- 2el boekweitmeel 

- 8el edelgistvlokken
- zeezout en versgemalen peper


How to: 

  • Bak het seitangehakt krokant in een kleine pan. Blus het af met een scheutje sojasaus. Zet het vuur hoog en laat even karamelliseren. Draai het vuur dicht. 
  • Halveer de paprika en rooster hem in een oven van 200° zwart. Haal de schil er af. 
  • Snijd de tomaten onderaan kruislings door en leg ze in een pot met kokend water. Haal ze er na 1 minuut uit en overgiet ze met ijskoud water. Je kan ze makkelijk pellen nu. 
  • Snij zowel de paprika als de tomaten in stukjes. 
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een pan. Voeg de ui, knoflook en het paprikapoeder toe. 
  • Voeg wat later de tomaat, paprika en zongedroogde tomaatjes toe. Een scheutje rode wijn naar smaak mag niet ontbreken! 
  • Breng om smaak met oregano en tomatenpuree. 
  • Breng het geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje een kwartiertje pruttelen. 
  • Pureer het geheel met een staafmixer of blender tot een gladde saus. 
  • Breng om smaak met peper en zout. 
  • Pel en snipper een ui en hak de knoflook voor het groentenmengsel. 
  • Snij de courgette en de aubergine in blokjes. Was de spinazie. Verhit een andere pan (een wok is handig) met een scheut olijfolie en bak hierin de ui en de knoflook. Voeg de courgette en aubergine toe. 
  • Voeg de spinazie toe en blus met citroensap. 
  • Breng op smaak met peper en zout. Zet het vuur uit. 
  • Voor de kaassaus snipper je nog twee uien. 
  • Verhit olijfolie in een steelpannetje en fruit de ui. 
  • Voeg de haverroom en de mosterd toe. Mix het geheel goed. 
  • Blijf continu roeren. 
  • Voeg er twee eetlepels boekweitmeel aan toe en blijf doorroeren. 
  • Nu de edelgistvlokken nog... de saus gaat indikken! 
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Maak nu de lasagne:
    - Een klein laagje tomatensaus
    - Een laagje lasagnevellen
    - Een laagje groenten
    - Een laagje witte saus
    - Een laagje tomatensaus
    Ga zo door tot alles op is. Eindig met een laagje tomatensaus. 
  • Bestrooi het geheel nog met edelgistvlokken. 
  • Zet de schotel 30 minuten in een oven van 180°. 
Smakelijk!