donderdag 26 maart 2015

VEGAN VIBES: Super neppe #scrambledeggs met asperges (onder het motto: ik negeer de regen, #lente op je bord)Soms hebben groenten niet meer nodig dan gewoon groen zijn. En bij groene groenten denk ik aan de lente. Of is het eerder omgekeerd? Denk ik bij de lente aan groene groenten? Géén idee welke gedachten er eerst kwamen, maar ik had, na deze fantastisch druilerige dag -oh hemel... maartse buien?- echt zin in een portie lente op m'n bord.
Genoeg ellende, zoiets moet ik gedacht hebben.
Nu, ik had ook niet zo héél veel kookzin. -Ja, zelfs, een foodie als ik heeft het soms even gehad met elle-lange-lijsten- vol ingrediënten. Keep it simple. Less is more

Dit gerechtje stond in no time op de tafel en voor de verandering sputterde zelfs mijn driejarige koppigaard niet tegen om zijn bordje vakkundig leeg te lepelen. Integendeel. 
Hij speelde elk kruimeltje naar binnen tegen een tempo dat mama en papa niet eens konden volgen. Mooi. Een kids-proof-vegan-recept. Want, ik moet toegeven, als vegan mama is het hier wel eens discussie tijdens het eten. Ja, je MOET je groentjes opeten. Ja, ook je ui, paprika en courgette. En dat gaat gepaard met véél gezucht, gesputter en gekreun. 

Asperges zijn healthy as hell. Waarom? Ze spatten uit elkaar van de Vitamine B. Ook zitten ze bomvol mineralen. In vergelijking met andere groenten zijn ze ook nog eens een bron aan vitamine-E. Ze bevatten erg veel antioxidanten en zorgen voor een zuiver lijf. Toppie, na deze wintermaanden kan ieder van ons wel een ontgiftinkje hier en daar gebruiken denk ik zo. Bij deze, geniet van dit fijn receptje. 

Tip! De tofu is ook waanzinnig lekker op een geroosterd stukje speltbrood. Decoreer met schijfje avocado en spinazieblaadjes en je hebt een volwaardig broodje met nep scrambled-eggs.  

Dit heb je nodig: 
- 500g lekkere, verse, kleine groene asperges
- 250g tofu
- peper en zeezout
- 1 ui
- 3 lenteuitjes
- 2el currypoeder
- 1el paprikapoeder
- 100g boekweit
- groentenbouillon (1 blokje)
- koriander (ter garnering) 


How to:
- Leg de tofu in een schone vaatdoek en leg er iets zwaar op (een boek), zodat het vocht uit de tofu wordt gedrukt.
- Snipper de ui en de lenteui in kleine stukjes. 
- Kook intussen de boekweit gaar in groentenbouillon. 
- Maak de asperges schoon (snij hun 'kontjes' er af) en spoel ze onder koud water. 
- Grill ze in een grilpan tot ze een mooi grillpatroon krijgen, ongeveer 4-5 minuutjes per kant.
- Bak intussen de lenteui en de ui in een wokpan.
- Verkruimel de tofu en doe hem bij het ui-mengsel. 

- Kruid stevig met curry, paprikapoeder, peper en zout. Proef zelf of je het oké vindt. Ik hou wel van pittig... 
- Schik de asperges op een groot bord, leg er de gekookte boekweit en de tofu bij.
- Garneer de tofu met fijngehakte korianderblaadjes.

Smakelijk! :)