woensdag 17 december 2014

HOMEMADE FOOD GIFT: Oudjaar - Nieuwjaar #Koekenzingen #Ofzelfopeten?
Of het nu drie-koningen zijn of wat anders. Zingende kinderen aan de deur geef je koekjes. In onze streken is het op oudejaarsochtend zover. Kinderen trekken met grote bossen de straat op en zingen een oertraditioneel 'oud-jaar-nieuw-jaar-lied'.
Meestal krijgen ze dan een sinaasappel of -en dat komt het vaakst voor- een zakje chips in hun zakje gestopt. Nu, ik begin stilletjes aan na te denken wat de kinderen hier zullen krijgen.

Aan onze deur, vermoed ik, worden het heerlijke homemade peperkoeken. Ze smaken goddelijk. Ze zijn super simpel om te maken en je bakt ze in een relatief groot aantal per keer. Of, je snijdt ze zo klein als je zelf wil. (Voor mezelf snij ik ze telkens gigantisch. Oeps)

Stop ze in een geschenkmand of eet ze gewoon lekker als ontbijt met een fruitsalade en een potje yoghurt. Deze allrounders geven je een mega energie-boost en slepen je door de dag tot je volgende snack- of eetmoment. 

Opgelet! Voor het deeg te maken heb je een hele stevige blender nodig. Stop de vloeibare delen onderaan. Laat je blender om de 30 seconden 'rusten'. Het is een stevig deegje die menig blender het leven kostte (ook mijn Vitamix had enkele pauzes nodig!). 
Eventueel snij je alles al in kleine stukjes vóór het de blender in gaat. Ingrediënten: 
- 300g ontpitte dadels (zonder suiker / glucosesiroop)
- 200g havermout
- 60g speltmeel (of volkoren) 

- 30g geraspte kokos
- 80g gedroogde abrikozen
- 1tl kaneel
- 120 ml olijfolie
- 120 ml ahornsiroop
- 2 rijpe bananen
- 2 el chiazaad (optioneel) 


How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°.
- Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Doe ale ingrediënten in de blender en blend tot een homogene massa. Hou rekening me de sterkte van je blender. Eventueel snijd je de abrikozen, dadels en bananen in zeer fijne stukjes. Pauzeer regelmatig.
- Smeer het deeg uit tot grote 'koek' over de bakplaat.
- Bak de koek 30 minuten in de oven.
- Laat afkoelen en snij in koeken, zo groot je zelf wil.
- Pak ze in, in een mooi stukje bakpapier met een leuk labeltje of... eet ze gewoon als lekker tussendoortje of bij je ontbijt!