zondag 10 mei 2015

OH MY OATS!: Vegan pasta met #haversaus en roasted tomato! #Surprisinglysatisfying


Ik heb veel van mijn lievelingseten moeten 'opgeven' het afgelopen jaar. Daar ga ik echt niet over liegen. Ik ben zowaar verslaafd aan pasta, al van toen ik een klein kind was. Ik beloofde mezelf plechtig met een Italiaanse knapperd te trouwen -dat is niet gelukt, al issie wel knap- en te verhuizen naar het land van de pasta, pizza en basilicum. 
Nu goed, pasta blijft. Daar was ik, op het moment dat ik besloot vegan te worden, helemaal klaar mee. Toch blijft het een uitdaging om gevarieerd om te gaan met een gebrek aan roomsauzen, vlees en ander lekkers. Tot vorige week... 

Pasta en roomsaus. Pasta en roomsaus. Ik heb er echt vrijwillig afstand van gedaan. Ongelofelijk. Maar toch. Ik zou het niet meer willen eten, maar ik kan er niet omheen. Pasta en roomsaus. Topcombinatie. Ondertussen wéét ik dat ik vegan-roomsaus zo in elkaar boks met wat cashewroom en groentenbouillon, maar deze keer wilde ik het echt nootvrij

Ik begon met basisingrediënten die ik bijna altijd gebruik. De melk die ik gebruikte? Havermelk -uhum... suikervrij!-. De kaas? Die had ik niet nodig. Door véél kleine geroosterde cherrytomaatjes, een sjalotje en -oké, beetje smelly-, véél look was de saus rijk aan smaak. Nu goed, vlak voor het serveren deed ik er een royale schep edelgist over. Resultaat? Creamy pasta dat me regelrecht de Italiaanse hemel in schoot! 

Lang duurde het niet om dit te maken. Rooster je tomaten wanneer je de look en sjalot aanstooft. Door het zeezout en de olijfolie komen de natuurlijke smaken van de kerstomaatjes naar boven. Jep, ze passen perfect bij je lookroomsaus! 

Kies voor een gladde saus (deed ik) of behoud de gesnipperde sjalotten. Aan jou de keuze. Gemixt? Even snel door de blender vlak voor de kerstomaten bij het geheel gaan. 
Serveer met gestoomde broccoli. Heerlijk. Oh ja, en vergeet je glas wijn niet. Want, wat is pasta zonder witte wijn? 


Ingrediënten: 
- 3 kopjes kerstomaten (vind je het te weinig, doe er gerust bij!)
- 200g pasta (ik gebruikte donkere boekweit-fusilli)
- olijfolie
- 2 sjalotten, heel fijn gesnipperd
- 8 teentjes look (shht, niet tegenpruttelen), fijn gesneden
- zeezout, zwarte peper
- 4 eetlepels havermeel (fijn gemixte havermout) of een andere dikmaker naar keuze
- 2,5 kopje havermelk
- 1 bosje basilicum, fijngehakt


How to: 
- Verhit de oven op 200°. Snij de kerstomaatjes in de helft. Leg ze met de bolle kant naar onder op een ovenplaat. Bestrooi met olijfolie en zout. Plaats in de oven voor 20 minuten. 

- Breng een pot water aan de kook en kook de pasta volgens de verpakking. 
- Ondertussen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan. Voeg de sjalot en de look toe, samen met peper en zout. Roer goed gedurende 5 minuten.
- Doe het havermeel bij de sjalot en de look. Roer alles goed door elkaar.
- Voeg de havermelk heel voorzichtig, beetje bij beetje toe.
- Voeg zout en peper toe. Laat indikken terwijl je non-stop roert.
- Proef en voeg de kruiden toe die je nodig vindt. Doe de edelgistvlokken bij de saus als je een extra kaasflavor wil!
- Wil je een extra creamysaus? Doe alles nu even in de blender en maak je saus helemaal smooth. Verhit ze kort nadien even op het vuur, tot ze de gewenste dikte heeft.
- Voeg de pasta en de geroosterde tomaten toe en zet alles voorzichtig door elkaar.
- Werk af met handjesvol basilicum. 


Smakelijk!