vrijdag 3 oktober 2014

Spelt-broodjes, de gezonde pistolet!















Wat is er zaliger dan op een vrije dag te ontbijten met verse 'pistoletkes en patékes' van de bakker? Als je rijen aan de bakkers, op zondagmorgen bekijkt, gaat iedereen hier met akkoord.
Mij ga je daar niet zien tussen staan hoor, alleen al voor de mensenmassa waar je dan tussen staat.

Maar spijtig genoeg zijn de doorsnee bakkersproducten ook niet zeer gezond. Witte bloem, suikers, boter, gist,... reden genoeg om er vanaf te blijven!

Ik maak ze gewoon liever zelf, je weet wat er in gaat en je hele huis ruikt net zoals de bakkerij.
Deze broodjes bevatten geen gist, suiker of witte bloem, het zijn de gezonde pistolets. Je kan zelf de afwerking kiezen. Als ontbijt heb ik er rozijnen en hazelnoten bijgedaan en als avondmaal was het de Italiaanse versie.

Opgepast deze broodjes zijn wel heel machtig! Dus denk nu niet, ik ga ons met tweetjes eens lekker verwennen en er 6 maken, want daar eet je nog dagen van. Ik bak er gewoon 1/persoon.


Wat heb je nodig?
Voor 2 broodjes

  • 25gr havermout
  • 1 klein potje yoghurt (+/-100gr), ik heb magere yoghurt gebruikt.
  • 75gr speltmeel
  • Snuifje zout
  • 1 theelepel bicarbonaat of baking soda

  • Ontbijtbroodjes: 30gr rozijnen en 40gr hazelnoten
  • Italiaanse broodjes: Italiaanse kruiden en zongedroogde tomaatjes

How to?

  • Verwarm de oven op 180 graden en leg bakpapier op de bakplaat.
  • Hak de havermout en eventueel 30 gr hazelnoten , je mag nog stukjes hebben.
  • Meng het speltmeel, havermout, zout en bicarbonaat.
  • Hier voeg je ook al je hazelnoten of Italiaanse kruiden.
  • Meng nu de yoghurt erbij. Eventueel ook je rozijnen of zongedroogde tomaten.
  • Maak je handen vochtig en kneed tot een deegbal.
  • Als je deeg te nat is, voeg je wat meel toe. Als het te droog lijk, voeg je nog wat yoghurt toe.
  • Verdeel het deeg in 2 bolletjes en leg op de bakplaat
  • Bak voor ongeveer 30 minuten op 180 graden.