dinsdag 9 september 2014

SKINNYSINNER: Chocolademousse die álle andere chocolademousses in de kou laat staan #raw én #healthy

Het eerste waar ik op restaurant naar kijk is naar de dessertkaart. Het eerste woord dat mijn aandacht trekt is 'chocolade', en liefst onder een mousse-textuur. Daar kan echt héél héél weinig tegenop.
Jammer genoeg is het ook een van de ongezondste dingen op het hele menu en voel ik me nadien vaak erg vol met baksteen in de maag.
Daarom, voor al die chocolademoussefans, een supergezond alternatief! 


Hoewel de ingrediënten het niet doen vermoeden, is dit echt een variant die lékkerder is dan elk origineel recept dat je kent. Mijn man, -de kritische, alles hoeft niet zo gezond te zijn-, noemde dit 'een van de lekkerste dingen die hij ooit at' en mijn dochter lepelde haar potje leeg alsof haar leven ervan af hing. Het is gewoon perfect. Chocolade, zoet, licht en luchtig. Kortom, de perfecte afsluiter van een lekkere maaltijd. 

Waarom hij gezond is? Het hoofdingrediënt is avocado. Een avocado heeft een beetje een slechte reputatie qua vetten. Totaal onterecht. De vetten in een avocado zijn gezonde vetten die diabetes voorkomen én je 'slechte' cholesterol drastisch verlagen. Hij bevat ook erg veel vezels en door zijn aminozuren zorgt hij ervoor dat je lichaam eiwitten aanmaakt.

De foto is van mindere kwaliteit, helaas, maar dat is vooral te danken aan de hebberige handen die zorgden dat er té weinig tijd was om een goed kiekje te schieten. 

Héérlijk. Echt. Nog een keertje, heerlijk. 

Ingrediënten: 


  • 2 Rijpe avocado's (niet overrijp, dan zijn de belangrijkste voedingsstoffen verdwenen) 
  • 2 Rijpe bananen 
  • 3 Eetlepels rauw cacaopoeder (of ongezoet, als je dat makkelijker vindt) 
  • Een scheut amandelmelk (ongezoet) 
  • 2 Eetlepels honing 
  • Rood fruit als garnituur 
  • Kokosrasp als garnituur 
How to: 

  • Kieper de avocado en de banaan samen met het cacaopoeder en de amandelmelk in de keukenrobot. 
  • Mix de heleboel door elkaar. 
  • Voeg honing toe naar smaak. (Ik hou wel van de pure smaak dus voor mij hoeft het niet) 
  • Schep in 4 potjes. 
  • Versier met rood fruit (ik gebruikte granaatappelpitten) en kokosrasp. 
Lekker!!! 

Wwwraauw-food challenge 15/09-19/09!!!



Zijn jullie klaar voor onze eerste food challenge?  Van 15/09 tot 19/09 gaan wij RAW food eten!!!

De raw food levensstijl is al een tijdje heel populair, vooral in Amerika.  Hierbij eet je enkel voeding die niet verhit is boven de 40 graden Celsius. Vlees en vis mag dus eventueel wel als je dit wilt, maar enkel rauw.  De meeste raw foodies doen dit niet en gebruiken enkel plantaardige producten.
Doordat je het voedsel niet verhit zouden alle vitamines en mineralen intact blijven en gaat er niets verloren.

Ik had eigenlijk eerst het voorstel gedaan om een “raw till’ 4” challenge te houden. Dan eet je ’s avonds nog een gezonde maar wel gekookte maaltijd bv. gewokte groenten met zilvervliesrijst. Maar Lieselotte wou direct , cold turkey, volledig RAW gaan! Slik, ga ik dit wel aan kunnen?!


Hierna kwam het moeilijkste deel, de datum vast leggen. We vonden dat we niet te lang meer konden wachten. Hoe kouder het buiten gaat worden, hoe meer je zin krijgt in warme stevige maaltijden. Dus zou het nog in september gebeuren. Dit bleek echt niet evident tussen alle feestjes en etentjes. Wie wil er nu een volledig rauw slaatje bestellen als de rest je lievelingsgerecht eet?
Na veel gepuzzel ligt de datum dus vast, 15/09 tot 19/09.

Toen ik opzoek ging naar recepten voor deze challenge viel één ding me echt op: de RAW foodies zijn zeer vindingrijk!
Zij eten spaghetti, lasagne, pizza, wraps, … en dit alles in de rauwe versie. Oef, ik was er al wat geruster in.
De spaghetti maken ze van courgette, wortelen of pompoen in fijne sliertjes gesneden. En de bechamelsaus voor lasagne bestaat enkel uit noten.

Veel raw foodies gebruiken ook een dehydrator, dit is een soort hete luchtoventje. Zo maken zij brood en wraps. Dit kan ook in e oven op een zeer lage stand, met de deur open. Dit duurt wel uren, soms zelfs een hele dag. Gezien de energiecrisis voor deze winter lijkt mij dit geen goed idee.
Wil je toch raw wraps eten? Dan kan je deze wel online bestellen bij gespecialiseerde winkels, ze zijn wel prijzig hoor.

Wij willen deze levenswijze niet promoten, maar enkel uittesten voor jullie. We willen zien hoe je de dagelijkse verleidingen naar gekookt eten kan weerstaan, wat dit met ons energieniveau doet,…

Wij hopen ook dat we en jullie hierdoor vele leuke en gezonde recepten leren kennen die je nadien kan toepassen en je normale voedingspatroon.De RAW food lifestyle heeft zijn voor en nadelen en is zeker niet aangeraden voor kinderen en zwangere  vrouwen.

Wens ons alvast héél erg veel geluk! We houden een eetdagboek bij, dus je kan alles mooi volgen op onze handsoffmyfood.blogspot.com! 


Oh My OATS! ontbijtmuffins met aarbeien en havermout

Nu dat we volwassenen zijn is er geen moeder meer in huis, die zegt wat we wel of niet mogen eten. "Niet snoepen voor het eten, geen koekjes of taart als ontbijt,...". Er is enkel nog dat stemmetje in je hoofd overgebleven dat nog steeds hetzelfde zegt, maar veel moeilijker is om naar te luisteren. Iedereen heeft al eens op een ochtend de ijskast open gedaan, opzoek naar ontbijt. Om dan van uit je ooghoeken dat laatste stukje verjaardagstaart te zien glimlachen naar je.

Wel, wat als ik je nu zeg dat je gerust muffins als ontbijt mag? Ja, je mag het hoor! Ok, niet de triple chocolade versie met slagroom op. Maar deze heerlijke ontbijt muffins met aardbeien en havermout.

Deze muffins hebben niet echt volledig de cake-structuur, door de aardbeien zijn ze iets vochtiger. Laat ze gerust weg als je dat liever hebt. Dit is je havermoutpapje maar dan gebakken!



Wat heb je nodig?



  • 100 gr. aardbeien (in kleine stukjes gesneden)
  • 100 gr. havermout
  • 2 eieren
  • 1 banaan
  • 2 eetlepels lijnzaad
  • 30 gr. walnoten (in kleinere stukjes al gedaan)
  • 1,5 eetlepel honing
  • halve theelepel bakpoeder
  • pompoenpitten als versiering
  •  
How to?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. 
  • Prak de banaan.
  • Voeg hierbij de eieren toe en kluts ze. 
  • Voeg bij het ei-banaan mengsel de havermout, aardbeien, lijnzaad, honing,bakpoeder en walnoten toe.
  • Zet alles goed onder elkaar en verdeel over je muffinbakvorm. Je mag ze goed vullen want ze rijzen niet veel.
  • Ik gebruik hier voor silicone vormpjes. Omdat er geen boter of olie in de muffins zit blijven ze anders plakken.
  • Bak de muffins voor ongeveer 30 minuten. Check eerst even met een prikkertje of ze volledig klaar zijn.

Neem er een paar mee voor een ontbijtje onderweg, of als tussendoortje.
Of beter nog, bak ze op een zondagmorgen en geniet er van als ze nog wat warm zijn.