zondag 12 oktober 2014

CELEBRATING FALL: Laagjes ontbijt met pompoen, echt herfst in een potje!!





Pompoensoep, pompoenlasagne, salade met pompoen,.... Dit oranje gevaarte kom je het meest tegen in warme en hartige gerechten. Toen we de opdracht kregen van 'Libelle Lekker', om te koken met pompoen, hebben wij wat meer buiten de comfortzone van de pompoen gekeken.
Knoop je keukenschort al maar om, want wij hebben voor jou een 'pompoen-ONTBIJT'!

Ja, je leest het goed! Een heerlijk laagjes-ontbijt dat je zo zoet maakt als je zelf wilt.
In Amerika gebruiken ze de pompoen al heel vaak in dessertjes, dus dachten wij, waarom niet in een ontbijt? -En zeg nu zelf, ontbijt. Bij HandsOffMyFood zijn we er wég van- Good Morning Cinderella! Where's the pumpkin? 

De combinatie pompoen-yoghurt wat vreemd? Geef het een kans, het is zo smeuïg dat je blijft lepelen in je potje... Ja, ook wanneer het tot de bodem leeg is! ;)

Dit ontbijtje vraagt een beetje voorbereiding, maar dat kan je gerust de avond ervoor doen en vervolgens de boel laten slapen in je koelkast. Voor de crunchy granola kan je ons heerlijk home-made recept, met pompoenpitten, proberen of gekochte -lekker easy roasted nuts-gebruiken.
Opgelet: Gekochte granola is meestal niet suikervrij! Check de ingrediëntenlijst op de verpakking! 

#Dessert
Wil je het graag als dessertje serveren? Gebruik dan opgeklopte plattekaas i.p.v Griekse yoghurt.

#Vegan
Dit receptje is glutenvrij, vegetarisch en vrij van bewerkte suikers! -Lekker clean dus!- De vegans onder ons kunnen de Griekse yoghurt vervangen door soja yoghurt. Wij raden Alpro Soya Mild & Creamy aan. Die heeft  dezelfde structuur als Griekse yoghurt en is lekker zoet van smaak! 



Wat heb je nodig?


  • 1/4 pompoen, ik heb de hokkaido gebruikt.
  • 250gr Griekse yoghurt, Soya Mild & Creamy of opgeklopte plattekaas.
  • gemberpoeder (naar smaak)
  • kaneel (naar smaak)
  • handje dadels
  • scheutje plantaardige melk
  • 1/4 theelepel kruidnagel, tot poeder gevijzeld
  • 1 banaan, in schijfjes
  • honing (als je het zoeter wil)
  • 4 eetlepels granola
How to?
  • Verwarm je oven voor op 200 graden.
  • Snij je pompoen in kleinere stukken, verwijder de pitjes en zet in de oven. 
  • Als de pompoen beetgaar is, mag hij uit de oven en afkoelen.
  • Verwijder de schil.
  • Doe de pompoen in je foodprocessor met de dadels, kaneel, gemberpoeder, kruidnagel en een scheutje plantaardige melk.
  • Mix tot een egale puree.
  • Voeg wat kaneel, gemberpoeder en eventueel honing toe aan de yoghurt en meng goed.
  • Nu kan je je laagjes maken.
  • Begin met een laagje pompoenpuree, dan een laagje yoghurt.
  • Hierop leg je de schijfjes banaan.
  • Nadien leg je nog 1 laagje pompoenpuree en 1 laagje yoghurt.
  • Werk af met granola.
  • Geniet van de herfst, in een potje!

Tip: Maak wat meer pompoenpuree. Dit kan je in nog veel meer receptjes gebruiken, zoals voor onze koekjes die binnenkort volgen.

OH MY OATS: Home made and baked GRANOLA!

 
Granola, weer zo een hip receptje dat menig foodie al in 101 verschillende smaken heeft gemaakt.
Ik ga deze keer, natuurlijk hoe kan het ook anders, voor een herfst versie met pompoenpitjes.

Granola is eigenlijk muesli maar dan gebakken in de oven. Hier kan je allerlei smaken toevoegen en krijgt het een lekker krokante bite.
Je kan dit eten met yoghurt, als tussendoortje, met chia pudding, op je fruitsalade,..... De mogelijkheden zijn eindeloos! Het is zowel warm als koud lekker.

Deze granola is perfect voor bij ons pompoen laagjes ontbijtje dat binnenkort online komt. Dus maak maar alvast een voorraadje.

Opgepast: houd dit goed in het oog want het is snel te hard gebakken! De mijne ziet ook al wat donkerder dan normaal, maar is zeker nog te smaken.

Wat heb je nodig?

  • 60 gr havermout vlokken (gebruik glutenvrij als dit van belang is voor je)
  • 40 gr quinoa , niet gekookt!
  • 30 gr pompoenpitten
  • 20 gr walnoten
  • 30 gr pecannoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie
  • 4 eetlepels honing
  • Snuifje zout

How to?

  • Verwarm je oven voor op 170 graden.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Meng al je droge ingrediënten in een grote kom.
  • Voeg hierbij de kokosolie en honing, meng goed.
  • Verspreid het mengsel op je bakplaat en bak voor 15 minuutjes.
  • Laat nadien goed afkoelen, mijn verbrande tong spreekt hier uit ervaring!