zaterdag 6 september 2014

SKINNY SINNER: Bananenbrood. Het.Is.Lekkerder.Dan.Alles.Wat.Je.Kende.





Zondagochtend. Wat is er lekkerder, aangenamer dan een heerlijk plakkerig, met bosbessenjam bestreken stukje bananenbrood? Wel eh... Niets! En het fijnste van alles? Je kan er eindeloos van door eten. Het is gewoon pure gezondheid die je naar binnen werkt!



Gebruik een koffietasje als maatstaf voor de spelt en de havermout. Of een koffietas, als je -net als ik- veel wil. Proef het deeg net voor je hem in de oven zet. En laat iemand dan de kom uit je handen rukken, anders heb je niets meer over om te bakken! 

Het maken van bananenbrood is puur kinderspel. Om dat te bewijzen schakelde ik mijn twee kleine keukenprinsen in. Banaan snijden en prakken, havermout mixen tot havermeel. Ze vonden het super. En lekker. 

Tip! Wil je dit hele brood glutenvrij? Vervang dan de portie spelt door een extra portie havermeel! 

Heerlijk met een dikke laag bosbessenjam, GODDELIJK met pik-zwarte choco! 

Ingrediënten: 

  • 1 tas speltmeel 
  • 1 tas havermeel (mix havermout tot poeder met een staafmixer) 
  • 1tl kaneel 
  • 1tl bakpoeder 
  • 1/2tl zout 
  • 1 tas ontpitte dadels
  • 1/2 tas sojamelk / havermelk / .... 
  • 1 vanillestokje 
  • 4 bananen 
  • een handvol hazelnoten 

How to: 

  • Verwarm de oven op 180°. Bekleed het bakblik met bakpapier.? 
  • Mix de spelt, de haver, de kaneel, het bakpoeder en de gehakte noten in een kom. 
  • Doe de dadels met de plantaardige melk en de vanille (uit het stokje halen!) in een maatbeker en pureer met de staafmixer. 
  • Prak de bananen. 
  • Mix alles door elkaar (bananen, meel, melk). 
  • Bak de cake 55-60 minuten in een oven. 
  • Probéér het te laten afkoelen. 

Fluo groene lunch met broccoli, erwtjes, munt en basilicum.

Dit is er echt eentje waar ik van dacht: "Oh nee! Ik heb honger! Wat nu?!", vervolgens de ijskast open deed en mijn vrees bevestigd zag. 1 Broccoli. Een potje Hüttenkäse (Cottage cheese) dat half leeg smeekte om verder geconsumeerd te worden en verder... niets. 
De diepvries was even beschamend. Een doosje diepvrieserwten. 
Op momenten als deze wordt een -ik-heb-mijn-voedsel-perfect-onder-controle- dame als ik knéttergek. De drang om een boterhammetje met choco te smeren was enorm groot. En makkelijk
Maar dit ook. Ik besloot het gewoon te proberen. 



Ingrediënten: 

  • Een broccoli die verdwaalde in de ijskast 
  • Een koffietasje vol diepvriesdoperwten 
  • Een handvol gehakte walnoten 
  • De laatste, nog net niet verslenste muntblaadjes aan het plantje 
  • De laatste, nog net niet verslenste basilicumblaadjes aan het plantje 
  • Enkele scheppen Cottage Cheese 
  • Een halve citroen 
  • Peper
  • Zout
  • Olijfolie 
  • 5 minuten tijd 
How to: 
  • Mik de broccoli en de dorperwten even in een steamer. Of kook ze. 
  • Kieper alles op een bord en strooi er gehakte walnoten over. 
  • Schep de kaas over de salade. 
  • Pers een halve citroen uit boven de kaas/salade. 
  • Béétje olijfolie, peper en zout erover. 
  • Strooi de gehakte kruiden als laatste over je bord. 
Geniet van de energieboost! 

SATURDAY SMOOTHIES: The classic

Hier een smoothie, daar een smoothie, smoothies overal. Je kan er niet onderuit smoothies zijn hot en voor mij zijn ze geen hype, maar they're here to stay!

Dan heb ik het natuurlijk niet over de flesje uit de supermarkt, maar gewoon uit je eigen keuken.
Je hebt de versies met enkel fruit en eventueel yoghurt, maar ik wil je laten kennis maken met de GROENE SMOOTHIE.
Het belangrijkste ingrediënt van een groene smoothie is groene bladgroente.

Dagelijks zouden we min. 300 gram groenten en 2-3 stukken fruit moeten eten. Ok dat fruit halen nog wel redelijk veel mensen, maar de groenten no way. 

Als er dan toch groenten op het menu staan vergeten we vaak de groene bladgroenten. Groene bladgroenten zijn een belangrijke bron van eiwit, vitaminen, vezels, anti-oxidanten en mineralen.

Ik geef toe als je voor het eerst hoort over spinazie of veldsla drinken klinkt het niet echt uitnodigend. Maar je kan dit opbouwen, begin eerst met veel fruit en een beetje bladgroenten. Ben je de smaak al wat gewoon? bouw dan verder op naar toch zeker 2 handjes vol. Na een tijdje ben je een addict en kan je niet meer zonder.

Groene smoothies lekker, zitten bomvol vitamines en als je er een mooiere huid en meer energie van krijgt is dit toch mooi meegenomen.


 Het enigste wat je nodig hebt om een groene smoothie te maken is een blender. Zelf gebruik ik een staafmixer, maatbeker en citruspers.

Het receptje van vandaag is zeker al bekend bij de gevorderde groene smoothie drinker onder ons. Het is een echte klassieker, iedereen kent hem en hij is zeer eenvoudig. Eigenlijk de BigMac onder de groene smoothies, maar veel gezonder (oh foei, over McDonalds als het over gezonde voeding gaat).

Wat heb je nodig:
voor 2 gewone glazen of gewoon 1 lekker grote portie

  • 1 banaan (liefst bevrozen)
  • 2 sinaasappels
  • 2 handjes spinazie
  • ijsblokjes (als je banaan bevrozen is kan je dit weglaten)
  • blender of staafmixer en maatbeker

How to:

  • Als je de staafmixer gebruikt moet je eerst de sinaasappels persen.
  • Heb je een blender? dan kan je ze eventueel pellen en zo in de blender doen. Dit maakt je smoothie wel veel dikker en als je niet lang genoeg mixt.
  • Doe je sinaasappelsap, spinazie, banaan en ijs te samen in de blender of maatbeker en mixen maar! 

Ben je al verslaafd ;)?