dinsdag 27 januari 2015

OH MY OATS: Brusselse wafels


Vandaag is een heugelijke dag voor deze gastblogger! Vanavond studeer ik namelijk af als hulpkok aan het PIVA na 2,5 jaar lessen in de koude keuken, vleesgerechten, visgerechten en tenslotte ook desserten. Dat vraagt om een feestje dus vandaag trakteer ik mezelf op hét Belgisch dessertje bij uitstek: de Brusselse wafel! Het is zo verrukkelijk (en héérlijk gezond) dat ik dit wel met jullie MOET delen!

De klassieke versie maak je met bloem, eieren, melk en suiker. Voor mijn clean variant heb je meer en andere ingrediënten nodig zoals havermeel en banaan. Zeg maar vaarwel aan het overladen gevoel wanneer je een wafel verorbert. Door het recept hieronder te volgen tover je een voedzame maaltijd vol vitamientjes op tafel.

Wat heb je nodig (voor 4 grote wafels)?
- 50 gr havermeel
- 50 gr amandelmeel
- 50 gr boekweitmeel
- 350 ml amandelmelk
- 2 el bakpoeder
- 1 banaan
- 3 eiwitten
- 2 el gist
- 1 el kokosolie
- kokosbloesemsuiker
- vanille-extract
- Eventueel: blauwe bessen en ahornsiroop

How to?
- Breng de amandelmelk net niet aan de kook met 2 el kokosbloesemsuiker. Voeg de gist toe en laat een kwartiertje trekken.
- Klop de eiwitten op, voeg het bakpoeder en de haver-, amandel- en boekweitmeel toe. Prak de banaan tot moes en voeg dit toe aan het mengsel. Voeg tenslotte ook de amandelmelk (+ gist) en vanille-extract toe. Mix dit mengsel goed
- Laat minstens een uurtje staan zodat dit kan rijzen.
- Verwarm je wafelijzer en olie het in met neutrale kokosolie.
- Zorg dat het ijzer voldoende warm is, voeg het deeg toe en draai het ijzer onmiddellijk om zodat het deeg zich kan verspreiden. Laat zo'n 5 minuten bakken.
- Dresseer met blauwe besjes en ahornsiroop.