vrijdag 14 augustus 2015

VEGAN VIBES: Sexy #watermelonsalade met #tofufeta -omdatjesummerbodynoghelemaalinshapemoetblijven-



Ik twijfelde -echt- of ik vandaag een Skinny Sinner zou doen -ik heb er nog eentje klaar staan-, of een gezond slaatje. Er zijn twee redenen waarom het de groenste keuze geworden is. Ten eerste, ik deed 60 minuten yoga. Niet de echte eerste keer, maar wel de meest intensieve keer sinds lange tijd. Na mijn yogasessie stond mijn hoofd alleen naar healthy stuff. Hoewel onze sinners altijd super gezond zijn, ging m'n voorkeur naar de lichtheid van een slablad.
De tweede reden is een beetje beschamend, maar mijn recepten liggen zo'n 8 meter van me verwijderd, en, -omwille van de zeer intensieve spieroefeningen, au!- ik zie het niet zitten om m'n boekje op te zoeken. Dit receptje is zo simpel, dat het me nog wel nét lukt -vermoed ik-. 

Dit slaatje ademt zomer. En ook knoflook. Je bent een beetje lookerig, maar deel het met je lief en het is best oké.
Je kan trouwens nooit een hele watermeloen verorberen, dus moet je wel meerdere porties maken.
Ga op zoek naar ECHTE snijbiet, geen kleine blaadjes uit een zakje. Echt snijbiet is groot, stevig en heeft stevige stengels. Die koop je sowieso bij de betere biowinkel. 


Eventjes de gezondheidsvoordelen van dit lekkernijtje op een rij. Snijbiet helpt dat detox-proces weer helemaal op gang. Het boost je immuunsysteem, en zou zelfs een goede werking hebben op je hersenen. Er worden zelfs Alzheimer-patiënten behandeld met snijbiet! Stop het dus gerust in je mond tijdens de herexamens!
En... zeg nu even, wie zweert er niet bij een heerlijke hap in een frisse watermeloen, tijdens de heetste zomermaanden. Verwijder de zwarte pitjes niet! Ze zitten vol proteïnen! Zonde om ze weg te gooien! Rooster ze even, als je ze echt niet raw wil eten, maar in de compostbak? Dat is zonde! 


Deze salade is onmiddellijk klaar, toch even je aandacht! De tofu-feta heeft 24u marineertijd nodig. Je kan hem ook direct serveren, maar geloof me, 24u later is hij 10x zo lekker! 

Ingrediënten 
1 persoon: 
Salade: 

- 2 bladeren snijbiet, met grote nerven, fijngehakt (rol de bladeren op en snij ze dan in fijne reepjes)
- 2 grote handen vol blokjes watermeloen
- 1 hand vol gehakte basilicum
- 50 g tofufeta
- 1el hennepzaad
- 2el dressing 


Dressing: 
- 1el olijfolie
- 1el rijststroop
- een paar druppeltjes vers citroensap
- 1tl balsamicoazijn
- 20g geroosterde amandelschilfers

Tofufeta:
- 250g tofu, stevig, uitgelekt
- sap van 1/2 limoen
- 1 teentje knoflook
- 1tl witte wijnazijn
- 1el olijfolie
- 1el gedroogde oregano (verse kan ook, UITERAARD!)
- 1 hand vol gedroogde basilicum (verse kan opnieuw ook!) 

- een scheutje plantaardige room (ik gebruikte oat-cream)
- een snuif zout
- versgemalen peper 


Tip! Je hebt na het maken van de tofu-feta waarschijnlijk wel wat overschot. Bewaar het nog een dag in een afgesloten doosje en serveer het, gemengd met kerstomaatjes of olijven. Of, beleg er een toast mee. Lekker! 

How to: 
- Snij de tofu in kleine blokjes van een halve kubieke cm. Meng alle overige ingrediënten voor de tofufeta. Roer de blokjes er onder en zet een nachtje in de koelkast. 
- Meng alle ingrediënten voor de dressing, behalve de amandelschilfers, die strooi je als laatste over je salade.
- Schil de meloen, laat de pitjes zitten (of rooster ze als topping).
- Snij de snijbiet in fijne reepjes.
- Doe hetzelfde met de basilicum. 

- Meng de watermeloen met de snijbiet en de basilicum. 
- Schep 50g tofu-feta op de salade.
- Besprenkel met de dressing (zo'n 2el volstaat!)
- Maak af met hennepzaad, geroosterde amandelen en eventueel geroosterde watermeloenpitjes.

Taste the summer! 


Tip! 
- Vervang de snijbiet door spinazie!
- Gebruik munt in plaats van basilicum!
- Ga ook eens voor aardbeien in plaats van watermeloen!