zaterdag 3 januari 2015

HAPPY 2015 FOODIES: VEGAN VIBES: SNACKS: #Cheese - #Spinachcupcakes


Nomnomnomnom... verrukkeelliijk zijn ze! Deze hartige veganistische kaas-spinaziemuffins zijn enig in hun soort. Ze zijn goddelijk lekker en in no-time zelfs klaar voor de échte kaaseters onder ons.

Hierover valt er vandaag trouwens wat te vertellen! Jaja, Handsoffmyfoodie-Lieselotte heeft al een tijdje een plannetje beraamd. Nu is het tijd voor de 'grote mededeling'. Goede voornemens, weet je wel.
Toen ik een half jaar geleden startte met 'the good food', rolde ik heel snel in een vreemde wereld waar ik het bestaan niet van kon vermoeden. Superfoods, cleanfood, veganfood,... Het hele healthy-gedoe waar ik nu nog steeds maar het topje van de ijsberg van ontdekt heb, opende zijn wereld. Ik verdiepte me in boeken zoals de Voedselzandloper en Skinny Bitch. Over de laatste trouwens niets dan lof. Een recensie krijgen jullie -uiteraard!- nog, van Charlotte. Tijdens het lezen van dit laatste boek begon er een klein dingetje te knagen, ergens diep in m'n buik. Ik wilde niet langer mee draaien in een wereld waar eten voornamelijk diende als commercieel waar, maar waar eten vooral dient om je lijf gezond en fit mee te houden. Als ik moest geloven wat hier werd verteld -oh ja, ik heb dit gedubbelcheckt!-, was veganisme de enige uitweg. Veganistisch eten is geen lachertje. Als je me het een jaar geleden had gezegd, ik had je uitgelachen. Dat was zo niets voor mij, de friet-met-stoofvlees-verslaafde Lieselotte die niets liever deed dan 's avonds een pot Ben&Jerry achterover kieperen tijdens een goede film. Met browniesmaak alsjeblief? -Oh Cindy, we kijken nu al uit naar je clean-variant van deze heerlijkheid!-.
Neen, veganisme ... Daar heb je 10 stapjes voor nodig. En, ja, ik ben er klaar voor. Vanaf morgen is het zover. Na zes maanden ben ik klaar voor de uitdaging! 


Veganisme wordt steeds populairder. Het is niet onlogisch. Veganisme is gezond! De reden waarom ik er uiteindelijk voor gekozen heb? Gezondheidsoverwegingen -uiteraard-, en zoals hierboven, eerlijkheid over eten.
De overstap vereist -dat moet ik toegeven- heel wat planning, maar het is niet langer een sprong in het onbekende voor mij. Ondertussen ben ik al helemaal thuis in de wereld van cashewnotenroom en macadamiaricotta. Ja, ik kan het wel allemaal ergens een plekje geven! ;)

Ik sta klaar voor de reacties, begin er schoorvoetend over tijdens de familiefeesten. Volgend jaar tijdens het Kerstdiner zal je rekening met me moeten houden. Volgend jaar ben ik een jaar lang veganist. 
Mijn recepten zullen dus -vanaf vandaag- volledig vegan zijn. Laat je niet afschrikken. Ik geef je graag tips om ze om te buigen naar vegetarische pareltjes. Ook Charlotte en Cindy zijn nog lang niet weg te slaan bij eieren en kaas en zullen jullie de heerlijkste non-veganstuff voorschotelen. Maar bij deze zijn jullie gewaarschuwd. Eentje van de drie is al overstag! 

Interesse of vragen? Stuur me een mailtje!  En dan nu? Vegan-muffins! Hiep Hiep Hoera! 2015 is van start gegaan!!! 

Ingrediënten:
- 150g jonge bladspinazie
- 200g speltmeel
- 1tl wijsteenbakpoeder
- 3el edelgistvlokken
- 1tl mosterdpoeder
- 1tl chilipoeder
- 1/2tl zout
- 175ml amandelmelk, ongezoet
- 25ml plantaardige olie
- 1 lijnzaadei (1eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels kokend water kloppen)
- 75g zuivelvrije kaas (vervang dit door parmezaanschilfers als je non-vegan wil!)

How to: 

- Verwarm de oven op 190° en bekleed een muffinvorm met papieren vormpjes.
- Doe de spinazie in een pan, voeg water toe en zet de pan op een middelhoog vuur. Laat de spinazie een minuutje slinken.
- Laat de spinazie uitlekken, doe in een schone handdoek en knijp al het water er uit.
- Hak de spinazie fijn.
- Meng het zelfrijzend bakmeel met twee eetlepels edelgistvlokken, een theelepel wijsteenbakpoeder, het mosterdpoeder, het chilipoeder, de peper en het zout.
- Meng in een andere kom het lijnzaadei, de melk en de olie.
- Meng het natte met het droge mengsel en spatel door de kaas en de spinazie.
- Schep alles in de vormpjes. Bestrooi met de rest van de edelgistvlokken en bak 20 tot 25 minuten in de oven. De muffins moeten goudbruin worden.


Smakelijk! (Warm zijn ze het lekkerst!) 

HAPPY 2015 FOODIES: #Snacks: Noriwraps met zalm en garnalen #notimelunch


Een beetje te laat vanavond. Of is het al bijna ochtend? In de drukte van de feesten ontbreekt het zéker niet aan 'the good food', maar soms wel aan de 'klik, ik zet het online-tijd'. Teveel 'good-food-tijd' dus. Vanavond was ik te gast op een Hawaiian-Chicken-Dinner' en at ik voor een van de laatste keren kip. Waarom? Daarover vertel ik jullie morgen alvast wat meer. In ieder geval, liep het een beetje uit, en zit ik nu, bijna 's ochtends te schrijven over m'n lunch.

Vandaag mijn healthy-noon-snack. Het was waanzinnig. Feestelijk -wat wil je op een van je laatste vakantiedagen anders?- én snel klaar.
Deze heb ik uit het Puur-Eten boek... Inderdaad. 


Ingrediënten: 
- 2 norivellen
- 6 plakjes gerookte zalm
- 1 rijpe (maar niet té) avocado
- 1/2 citroen
- 100g gepelde garnalen
- 1 tomaat
- 1 komkommer
- sla 


How to: 
- Snij de avocado in twee. Lepel het vruchtvlees er uit en prak het met citroensap, peper en zout. Zorg dat er nog wat structuur in het geheel zit, je hebt géén papje nodig.
- Verwijder de zaadjes van de tomaat en snij in hele kleine stukjes.
- Meng de avocado met de stukjes tomaat en de gepelde grijze garnalen.
- Snij de komkommer in de lengte in vier, ongeveer zo lang al je norivel. Verwijder eventueel de zaadlijsten (dat doe ik niet, ik vind het lekker!).
- Neem een norivel en beleg met zalm, enkele eetlepels van het avocadomengsel en een stuk komkommer. Zorg dat het zo ligt, dat je je nori-wrap straks handig kan dichtrollen (als een sushi).
- Doe dit ook nog een keer met de tweede wrap.
- Gebruik een vlijmscherp mes en snij de noriwraps in twee gelijke delen.
- Leg de wraps op een blaadje salade en hoppaa... daar heb je een healthy-lunch-snack!