donderdag 31 maart 2016

VEGAN VIBES: Moussaka! Because we love eggplant!


Ik ben verliefd op stoofpotjes en ovenschotels. Zeker in deze tijd van het jaar, waarop je je elke dag opnieuw afvraagt of het nu herfst, winter of lente is. On days like this I like the rain, because...I don't feel guilty 'bout staying inside my kitchen. Werkelijk waar, niets beter dan drie uur lang staan roeren in potjes en op het einde glunderend proeven van je eigen heerlijke dish. 

Ik ben nog nooit in Griekenland geweest, en dat vind ik echt stom. Ik droom al jaren van de blauwgroene zee, de witte kerkjes en zonnige steegjes. Dan droom ik dat ik Moussaka eet bij een oud Grieks dametje. Die me glimlachend nog een granaatappel toestopt. 
Ach... Klagen hoef ik niet hoor, mijn lasagne-verleden in Italië is rijkelijk gevuld... Hoeveel avonden heb ik niet doorgebracht, wijn-drinkend op een terrasje in Toscane, nagenietend van een bord vol waanzinnige tomatensaus, pastavellen, verse bechamel én ... een ton kaas. Véél avonden. Dat is ook de reden dat mijn lijn dringend een onderhoud nodig had twee jaar geleden. I like Italian food. Buon Apetito. Of nee. Kali Orexi! :) 

Dit heb je nodig voor een grote ovenschotel vol. Wij aten er twee dagen van, met ons vierkoppig gezin. Mét een side-dish-salad. En yes, dat was goed. Héél goed. 

Ingrediënten: 
Lagen: 
- 2 aubergines, in dunne ronde schijfjes
- 2el olijfolie
- zeezout
- 2 zoete aardappelen, in dunne schijfjes (leg ze even in ijskoud water te week) 

Linzen: 
- 2el olijfolie
- 1 grote ui, fijngesnipperd 
- 2 tenen knoflook 
- 1tl kaneel 
- 2el tomatenpuree 
- 2tl verse oregano, fijngehakt (gedroogd is ook oké) 
- 125g groene linzen (ongekookt) 
- 125g spliterwten (ongekookt) 
- 600 - 800ml water 
- 400g passata 
- 2 tomaten, fijngesneden 
- 1tl zeezout 

Veganistische bechamelsaus: 
- 2el olijfolie 
- 4el kikkererwtenmeel 
- 500ml home-made amandelmelk  
- een snuif nootmuskaat 
- zeezout en peper 


How to: 
- Verwarm de oven op 200° voor. 
- Leg de plakjes aubergine in een ovenschotel, overgiet met de olijfolie en het zout en rooster ze 15 minuten in de oven. Zet aan de kant.
- Maak de linzensaus.
- Verhit de olie in een pan met dikke bodem. Kieper de ui, de knoflook, de kaneel en de oregano erbij. 
- Roer tot het gaat geuren en gaart. 
- Doe de tomatenpuree erbij en meng alles netjes. 
- Voeg de linzen, de spliterwten, het water en de passata toe. Ook de tomatenblokjes  mogen toegevoegd worden.
- Leg het deksel op de pan en laat sudderen tot de linzen gaar zijn. Reken op zo'n 30 minuten. Voeg water toe op gevoel.
- Maak ondertussen de bechamelsaus. 
- Verhit de olie en doe het kikkererwtenmeel erbij.
- Roer tot een stevige roux.
- Klop er telkens een beetje melk door en laat de saus indikken.
- Voeg de nootmuskaat, peper en zout toe.
- Draai de oven naar 180° en verwarm voor.
- Maak nu de moussaka: een laag aubergine, een laag zoet aardappel, linzensaus. Herhaal.  Leg de laatste plakjes aubergine op de schotel en doe er alle bechamelsaus over.
- Zet 45min in de oven. 
- Laat 20 minuten afkoelen voor je begint te smullen! 

Smakelijk!