vrijdag 20 mei 2016

VEGAN VIBES: Tempeh-kebab met bbq-saus!


Ze waren een beetje boos, die kids van mij. Na al die salades van de afgelopen tijd hadden ze zin in burgers. Hamburgers. Om eerlijk te zijn, ik kan een gezonde burger écht wel appreciëren. Ergens zit er toch die junkfoodlover in me verscholen.
Het 'vlees' in dit recept is gerookte tempeh. Je kan net zo goed gewone tempeh gebruiken, maar die vond ik niet onmiddellijk in de supermarkt. De paddenstoelen die ik gebruikte zijn shiitake-champignons. Ze zijn geroerbakt, in een hete wok, samen met belachelijk lekkere bbq-saus en de tempeh. Samen werd het een geheel van diepe en rokerige smaken. Oh yummie! 
Deze schotel kan je net zo serveren als kebab. In een broodje of een wrap. Ik maakte er quinoabuns bij, maar het kan dus net zo goed anders. Als je het serveert met bruine rijst en bonen heb je prima taco's. Het is écht hoe jij het wil!

Ingrediënten:
- 3el olijfolie
- 500g gerookte tempeh (of gewone tempeh), grofgehakt
- 300g shiitake, grofgehakt
- 4 sjalotten, fijngehakt
- 2tl zout
- 2t look, geperst 
BBQ-saus:
- 2el kokosbloesemsuiker
- 1tl graanmosterd
- 1tl harissa
- enkele draaitjes zwarte peper
-1tl zout
-2tl paprikapoeder
- 1tl rijstazijn
- 2el ahornsiroop
- 2el tamari
- 1tl ketchup
- een beetje water (4 à 5 el)

How to: 
- Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve het water.
- Verwarm de olie in een diepe pan.
- Fruit de sjalot.
- Voeg het zout en de look toe, samen met de fijngehakte shiitake.
- Roerbak 5 minuten.
- Voeg de tempeh bij. Bak krokant.
- Voeg de marinade bij. Bak 10 minuten, voeg eventueel telkens een eetlepel water toe, wanneer het te droog wordt.
Smakelijk! 


Tip: 
Beleg de broodjes met Vegan Cheddarsaus, groene pesto, een blaadje sla, een tomaatje, 

VEGAN VIBES: Quinoa- & avocadobuns


Ik had zin in burgers en wilde experimenteren met quinoa. Sounds like me. Experimenteren-en-niet-weten-of-het-überhaupt-goed-komt. Ik scrolde wat doorheen enkele Instagram-accounts -aanrader als je in een experimenteermood bent- en besloot dat quinoa en avocado een prima start waren om mee te beginnen. Voor de eerste keer in een lange tijd kreeg ik een opgehaalde wenkbrauw van Mr. Foodie. Een nat beslag maken mét avocado-saus? En quinoa? Hoe gaat dat dan, als je er meel van maakt? En welke kleur bekom je, nadat je groene smurrie mengt met wit meel?  Ik wist het niet... Ik had absoluut géén idee waar ik aan zou beginnen. 
Er is een tijd geweest dat ik véél quinoa gebruikte, maar de laatste tijd lijkt het soms een beetje uit m'n ooghoeken te zijn verdwenen. Tijd dus om hier wat aan te doen. Eerst en vooral wist ik niet helemaal zeker of ik van quinoa wel meel kon maken. Lucky me, met een Vitamix in je hand lukt werkelijk -bijna- alles in foodland. Quinoameel. Check.
Ik hou van bakken, maar ik had -in mijn hoofd, het was al 17u- niet héél veel tijd meer om gekke keukentoeren uit te halen. Hoe ingewikkeld deze buns ook lijken, ze waren klaar in minder dan 10 minuten. Na een halfuurtje oven waren ze goudbruin. Perfect. Laat het je niet tegenhouden. 
Deze buns moeten niet rijzen, niet langdurig gekneed worden, ... Niks keuken-geprinses. Makkelijk. Dus je hebt geen excuus.
En...  ze vullen je in no-time een eindje doorheen de dag!  Je kan ze eten met zoet beleg -chia-confituur met rood fruit en schijfjes banaan bijvoorbeeld- of met notenpasta. 

Ik... Ik maakte er over-the-top-vegan burgers mee. Dat recept... komt later!

Ingrediënten: 
- 300g quinoa, geblend tot poeder
- 200g amandelen, geblend tot meel
(! Noot: Koop géén voorverpakt meel. Deze twee zijn heel onderhevig aan ranzig worden. Maak ze zelf vers en gebruik ze onmiddellijk. Doe je dit niet? Dan krijg je een bitter beslag!)
- 2el lijnzaad
- 2el sesamzaad
- 1tl wijnsteenbakpoeder
- 1tl zout
- 1 avocado (zeer rijp, maar zeker niet aangetast)
- sap van 1 limoen
- 1 el ahornsiroop
- 200 ml water 
How to: 
- Verwarm de oven voor op 180°C.
-  Meng alle droge ingrediënten.
- Meng alle natte ingrediënten tot je een gladde puree hebt.
- Meng nu beide kommen met de keukenmachine, zo'n 3 minuten. Kneed niet te lang, dan maak je het bakpoeder minder sterk.
- Maak je handen nat en rol 7 bolletjes. Leg elk bolletje onmiddellijk op een vel bakpapier, op een ovenplaat. Duw de bolletjes een beetje plat als een broodje. Het deeg hoort kleverig te zijn, je kan voorkomen dat het té hard aan je handen blijft plakken door ze telkens even nat te maken.
- Je zit nu op een punt waar je zéker bent dat het niet goed komt. Het komt goed!
- Bak de broodjes 20 minuten in een oven. Draai ze dan om (je hebt nu een heerlijk krokante korst) en bak ze opnieuw 15 - 20 minuten. Check met een prikkertje of ze gaar zijn. Ze moeten het kleurtje hebben van de foto hier boven. 

Laat ze afkoelen en snij ze met een vlijmscherp met open. Er zit géén gist in de broodjes en dus zijn ze redelijk 'vol' van textuur. 
Smakelijk! 


DRESSING-TO-IMPRESS: Vegan CheddarCheese-sauce


Oh! Wat is er fijner dan op een zonnige dag als vandaag, lekker te genieten van home-made crackers en een héérlijk dipsausje -allemaal buiten, in het zonnetje, met vrienden, natuurlijk!-? 
Ik experimenteerde afgelopen zomer met enorm veel salsa-sauzen. De recepten gooide ik nadien -zonder er erg in te hebben- de papierbak in. Opnieuw uitproberen dus! En... Oh ja, deze cheddar-saus is écht lekker! Oh god!

Wanneer er een dikke druppel oranje-dip-saus op de grond druipt, omdat je je cracker net iets té diep in het potje doopte, kan je -zonder enige guilty feelings- de boel smakelijk verder in je mond duwen. Waarom? Omdat dit goed is voor je lijf! 

De rode paprika zorgt voor een portie vitamine C, de cashewnoten zijn arm aan vetten en bevatten véél selenium -dat beschermt je cellen- en, tot slot, zorgden de edelgistvlokken voor véél eiwitten en vitamines B. Joehoe! Eindelijk eens een cheese-dip waar je blij van wordt!  

Ik gebruik hem  op burger-broodjes of als frietsausje, maar je kan hem dus ook gewoon tussen de rauwkostgroentjes op de hapjestafel kwijt! 

Ingrediënten: 
- 1/2 rode paprika
- 1/2 cup geweekte cashewnoten
- 1/4 cup edelgistvlokken
- 1/2 el appelcider-azijn
- 1t look
- 1tl zout 


How to: 
- Blend de boel in een héle snelle blender tot een mayonaise-textuur.

Klaar! 

OH MY OATS: Nog maar eens een bananenbroodje. Let's go banana's!




Bananenbrood zal altijd, altijd een van mijn lievelingsrecepten blijven. Hoe het ook gemaakt wordt, ik ben helemaal 'in luv' met de smeuïgheid van zo'n deeg en de geur die het in mijn huis brengt. Oh. Het ene bananenbrood is het andere niet, en, we moeten altijd op zoek naar wat nieuwer, lekkerder, niet? 
Dit recept is een hersenspinsel, waarvan ik niet wist wat het nu precies zou worden. Wel, het werd heerlijk. 
Om te beginnen is bananenbrood van gebakken bananen heerlijk smeuïg. Sinds mijn reis naar Zanzibar kan ik gebakken bananen zo erg appreciëren. De geur, de textuur... It's all coming back to me! 
Pas toen ik al de helft van het deeg had gemengd, kwam ik tot de conclusie dat ik alleen nog maar volkoren-rijstmeel in huis had. Eigenlijk niet zo'n gigantisch probleem, als je weet dat het bananenbrood nu 100% glutenvrij werd. Misschien kan je ook spelt of boekweit gebruiken, ik vermoed dat het wel lukt met andere bloemsoorten ook. 

Hier komt 't recept. Een perfect-zaterdagnamiddag-gebakje! 

Ingrediënten: 
- 2 rijpe bananen, in schijfjes
- 1 el olijfolie
- 3/4 kop glutenvrije havermout (enkel als je een glutenintolerantie hebt, uiteraard) 

- 1 2/3 kop volkoren rijstmeel 
- 2 tl wijnsteenbakpoeder
- 1 kop amandelmelk
- 1 el citroensap 

- 1 tl zout
- 4 el  ahornsiroop
- 1 el chiazaad


Topping: 
- 1 el pompoenpitten 

How to: 
- Verwarm de oven voor op 200°C

- Bak de schijfjes banaan in wat olijfolie tot ze mooi bruin zijn aan beide kanten.
- Meng alle droge ingrediënten met elkaar.
- Doe hetzelfde voor de natte ingrediënten.
- Prak de gebakken banaan tot moes.
- Meng de banaan, de droge en natte ingrediënten.
- Stort het beslag uit in een vorm, bestrooi met pompoenpitten en eventueel nog enkele schijfjes banaan.
- Bak 1 uur in een oven op 200°C.